FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: KO VAN DIJKE II

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 7 maart 2020 14:00

In deze tweede en laatste serie foto's van Ko van Dijke zien we de RIJP gedurende de jaren 80. Een grote tentoonstelling laat het machinepark van 1982 zien, maar ook de komst van een aantal nieuwe Claas maaidorsers is een mooi stuk historie.
image
Tijdens de 5-daagse tentoonstelling Landbouw '82 op de Flevohof in Biddinghuizen (tegenwoordig Walibi) werd de Nederlandse landbouw in al zijn facetten aan het publiek gepresenteerd. Ook de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) vervulde hier een belangrijke rol. Het cultuurrijp maken van de poldergrond werd er uitgebeeld met behulp van hun enorme machinepark.

image
Voorop lopen de landmeters, gevolgd door een White Field Boss 4-180 met Wiberg triltandcultivator. Voor de gelegenheid kregen alle medewerkers een felgeel overall.

image
Na de White volgt Ko met 'zijn' gloednieuwe John Deere 4040 en een Väderstad NZ triltandcultivator. In de dagen voorafgaand aan het defilé werden de sleepkettingen zelfs netjes wit geverfd en de stookijzers kregen een nieuw kleurtje.

image
De nog glimmende 4040.

image
Eén van de 15 White Field Boss kniktrekkers die toen in het machinepark waren. Erachter een 12-schaar Överum rondgaande ploeg.

image
Een andere trekker toont de greppelfrees.

image
JD 4040 met Kongskilde Vibro Flex.

image
Aan machines geen gebrek! We zien een JD 4040 met Väderstad cambridgerol, Massey Ferguson 1200 met Amazone kunstmeststrooier en nog een JD 4040 met zijkiepbak voor de kunstmest.

image
Ervoor rijdt nog een MF 1200 met 6m Hassia zaaimachine.

image
Het rietbranden wordt hier uitgebeeld door 2 medewerkers. Voorafgaand aan het branden werd het riet eerst platgerold met een speciale rietwals. Een grappig detail: Na het branden moest je met de schijveneg het veld in. Omdat dit zo stoffig was kreeg je 2 kwartjes per uur meer betaald, aldus Ko.

image
Het eerste gewas dat werd geteeld na ontginning was koolzaad of gerst. Een MF 760 en New Holland Clayson 8080 verzorgen de oogst met hun 20 voet maaiborden.

image
We zien nog net een International met maaiarm gevolgd door een NH zwadmaaier.

image
Drainagemachine van Gebr. van Kessel uit Buren, die voor de RIJP zeer veel drainage aanlegde.

image
Na het defilé werden alle machines op een terrein geparkeerd zodat iedereen ze nog eens goed kon bekijken. Werkelijk alle machines werden getoond.

image
White Field Boss met MF schijveneg.

image
JD 4230 'Max' (de oude trekker van Ko) met 2 Beco graanwagens.

image
Alles werd getoond. We zien in de verte nog net een JD 4040 met klepelmaaier, Ford 4610? met Herder maaiarm, Holder met maaibalk, Ford 4600 met schoffelbalk en Lely wiedeg en tot slot een 4040 met 2 wagens vol kiepbakken.

image
Links een MF 1200 met Rumptstad rondgaande ploeg, White met Överum, MF 1200 met Beco dumper en MF 1250 met een kilverbak?

image
Terug naar het echte werk. Koolzaad zaaien door Ko met de MB Trac 1300. Deze trekker kwam als vervanger van de 4040. Erachter hangt een Pegoraro rotorkopeg en Accord zaaimachine van 4m.

image
Heel herkenbaar voor de RIJP waren de Luberfiner oliefilters (grijze pot links) die ervoor zorgde dat de verversinterval van de motorolie flink verlengd werd.

image
Omdat de trekker voorzien was van luchtvering kwam hij erg achterover wanneer je de zware zaaicombinatie hief. De trekker reed met gemak 65 km/u, maar werd door de RIJP begrensd.

image
Lunchpauze met de vrouw van Ko en collega Jan Ketelaar.

image
Ondertussen kan zoon Marco de trekker bekijken.

image
En dan gaat het weer verder. De meeste foto's werden zo door Ko's vrouw gemaakt tijdens lunchpauzes.

image
In deze periode kwam er ook een serie van 8 nieuwe Claas Dominator 108 SL maaidorsers op het bedrijf. Hier MDP 6, de machine waar Ko mee reed.

image
Poseren bij de nieuwe aanwinst met ervoor een pick-up op koolzaad te dorsen.

image
De 6,6m maaiborden.

image
MF schijveneg.

image
In deze periode werd door de RIJP ook een NH TF 46 axiaaldorser getest. Uiteindelijk bleek het geen succes en de machine werd niet aangeschaft.

image
Gerst dorsen in Zeewolde.

image
Het broertje van deze machine (MDP 5) rijdt nu in de NOP. Een andere rijdt in de Wieringermeer. Wie weet er nog meer ex-RIJP combines te werken?

image
Tarwe dorsen samen met een NH 8080.

image

image

image

image
De MB Trac 1300 heeft de 4040 vervangen voor 2 Beco graanwagens.

image
Cultuurschuur van de RIJP aan de Wulpweg in Zeewolde.

image
Nog een foto van de nieuwe combines.

image
Allemaal even poseren bij de machines.

image

image

image
Eén van de oudere Claas Dominator 106 combines aan het koolzaad dorsen.

image
De oogstploeg bij een 106.

image
Maar liefst 6 MF 760 combines aan het koolzaad dorsen.

image
Na de oogst was het traditie om met elkaar een biertje te drinken en de ervaringen te bespreken. Dit 'oogstfeest' werd gehouden in een romneyloods aan de Baardmeesweg.

image
Iets heel anders: Grondverzetbedrijf Nieuwenhuijse en De Braal uit Kruiningen bezig met een Caterpillar scraper en rupstrekker voor de woningbouw in Lelystad.

image
Zo'n mooie Cat D8 vond Ko wel imposant. Reden voor wat foto's.

image
En Cat B21 scraper.

image
Nogmaals de MF 760 combines aan het koolzaad dorsen.

image
Koolzaad zwadmaaien met 4 NH zwadmaaiers. De machines hadden 6m brede maaiborden die door de RIJP zelf waren ontworpen en beter voldeden aan de zware Nederlandse gewassen. Buiten het seizoen werden de maaiborden afgebouwd en de voertuigen ingezet als veldspuit.

image
De zwaden worden door een Claas Dominator 106 en NH 8080's gedorst. Dit was op kavel QZ 5 aan de Bosruiterweg in Zeewolde.

image
Ko in zijn capaciteit als voorzitter van de personeelsvereniging. Dit was tijdens een bijeenkomst over de Markerwaard.

image
Voor de verkiezingen van de PV werden foto's gemaakt, ook van Ko. Hier poseert hij bij een JD 4455 waarvan de RIJP er enkele op proef hadden.

image
Met een stembus werden alle werknemers bezocht zodat ze hun stem konden uitbrengen voor het bestuur van de PV.

image

image

image
En tot slot nog een mooie foto van het gerst dorsen met de 108. Met dank aan Ko van Dijke voor de foto's en alle informatie! Heb je zelf mooie foto's, dia's of negatieven? Of weet je iemand die mogelijk iets heeft? Laat het ons dan weten!

REACTIES

comment Door Rijpma op zaterdag 7 maart 2020 14:35 quote
Prachtige fotoserie Ko, nostalgie.
comment Door Bollenbouwer op zaterdag 7 maart 2020 15:22 quote
Prachtig! Is de RIJP nu ERF?
comment Door KeesdeNood op zaterdag 7 maart 2020 15:52 quote
Een mooie serie van een pracht stuk Nederlandse landbouw geschiedenis .
comment Door Wim_P105 op zaterdag 7 maart 2020 16:10 quote
Dit zijn de pioniers die mede de Nederlandse Landbouw op gestuwd hebben tot het huidige top niveau. Dat kunnen we blijven, als we daar verstandig mee om blijven gaan. Maar niet iedereen wil dat horen in Den Haag.
comment Door bolinder op zaterdag 7 maart 2020 16:39 quote
Prachtig Ko.
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 7 maart 2020 19:20 quote
Bollenbouwer schreef: Prachtig! Is de RIJP nu ERF? Tot 1989 was het de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (voortgekomen uit Directie Wieringermeer voor de Wieringermeer & NOP). Daarna werd het inderdaad Stichting Exploitatie Reservegronden Flevoland (ERF).
comment Door Danny op zaterdag 7 maart 2020 19:58 quote
Niels schreef: [..] Tot 1989 was het de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (voortgekomen uit Directie Wieringermeer voor de Wieringermeer & NOP). Daarna werd het inderdaad Stichting Exploitatie Reservegronden Flevoland (ERF).
In 1996 is de BV Erf opgericht en is de RIJP als landbouwbedrijf beeindigd.
comment Door ELDekker op zaterdag 7 maart 2020 22:30 quote
schitterende reportage!
Wie zou mij iets meer kunnen vertellen over de MB trac's van de RIJP? enkele weken terug heb ik een MB trac 1300 gekocht die vermoedelijk van de RIJP afkomstig is omdat er ook een extra olie filter en luchtdroger achter de cabine zitten maar geen lampen in het cabine dak zitten. Hij is van BJ 1986 dus zou het kunnen dat die van de RIJP afkomstig is? En hoeveel MB trac's zou de RIJP gehad hebben?
comment Door Niels (Administrator) op zondag 8 maart 2020 11:58 quote
Danny schreef: [..]
In 1996 is de BV Erf opgericht en is de RIJP als landbouwbedrijf beeindigd.
Dat was dan Rijkswaterstaat Directie Flevoland Danny want de RIJP bestond na 1988 niet meer.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 8 maart 2020 12:01 quote
ELDekker schreef: schitterende reportage!
Wie zou mij iets meer kunnen vertellen over de MB trac's van de RIJP? enkele weken terug heb ik een MB trac 1300 gekocht die vermoedelijk van de RIJP afkomstig is omdat er ook een extra olie filter en luchtdroger achter de cabine zitten maar geen lampen in het cabine dak zitten. Hij is van BJ 1986 dus zou het kunnen dat die van de RIJP afkomstig is? En hoeveel MB trac's zou de RIJP gehad hebben?
Ik denk dat Danny je dat wel kan vertellen Edwin, die heeft inventarislijsten van de RIJP. Zo te horen moet het zeker een ex-RIJP trekker zijn. Dat klopt wel qua bouwjaar. Er is geen nummer meer op te ontdekken, of is de trekker overgespoten?
comment Door ELDekker op zondag 8 maart 2020 14:54 quote
k denk dat Danny je dat wel kan vertellen Edwin, die heeft inventarislijsten van de RIJP. Zo te horen moet het zeker een ex-RIJP trekker zijn. Dat klopt wel qua bouwjaar. Er is geen nummer meer op te ontdekken, of is de trekker overgespoten?

De trekker was inderdaad overgespoten, misschien dat het chassisnummers nummers nog kan herleiden?Smile
comment Door charel op zondag 8 maart 2020 20:12 quote
Super Niels voor al het speurwerk naar oude Rijp foto’s. Net als indertijd al je ABH reportage’s kan ik hier erg van genieten. Misschien ben je over een aantal jaren een soort ANP of Beeld en Geluid van de Nederlandse landbouw. Ga zo door!
comment Door bolinder op maandag 9 maart 2020 18:34 quote
Kees Sikkema weet nog veel over de rijksdienst hij schrijft elke maand een stuk in de Pionier van de (otmv) de MB-Tracs zijn ook al aan de beurt geweest.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 9 maart 2020 19:04 quote
charel schreef: Super Niels voor al het speurwerk naar oude Rijp foto’s. Net als indertijd al je ABH reportage’s kan ik hier erg van genieten. Misschien ben je over een aantal jaren een soort ANP of Beeld en Geluid van de Nederlandse landbouw. Ga zo door! Goed om te horen Charel. Ja een agrarisch beeld & geluid lijkt me wel wat Loveit .
comment Door niewiem op woensdag 11 maart 2020 07:54 quote
Geweldig, Niels. Met stip op plaats een. Als kleine jongen reden we zeker een keer per jaar met mijn vader vanuit Limburg naar de polders om te kijken wat de RIJP aan het doen was.Daar kon ik de nacht vantevoren niet van slapen. En ik ben het met de vorige schrijvers eens: dat was echt pionieren in de zuivere zin des woords.Prachtig.Smile Cool
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 11 maart 2020 08:53 quote
Haha prachtig Ed mooie herinneringen!
comment Door chrisknijnenburg op zondag 26 april 2020 18:39 quote
Hele mooie reeks. De RIJP, dat moet toch een knap bedrijf geweest zijn. Ik heb er helaas nooit iets van gezien en was toen nog veel te klein om zelf op pad te gaan. Mijn ouders hielden het bij zeelandSmile wat ook mooi was.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.