FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 24-6 II
Door Niels in Agrifoto Foto's, dinsdag 21 juli 2020 19:00
We vervolgen het thema hooi in deze fotoserie, gemaakt in de Betuwe. Om te beginnen zien we een New Holland met een bijzondere kleine grootpakpers aan het werk. Maar, ook de prachtige Volvo BM 810 met Vicon grootpakpers mag er zijn.
Een passerende John Deere 3130 met Vicon Andex hark.
New Holland TS 115 met NH BB920 grootpakpers en Parkland? verzamelwagen.
Een opvallende pers. In Nederland zien we meestal zijn grotere broers.
De Ford is ondertussen nog aan het harken die we in de vorige serie al zagen.
Waar het gras al weg is wordt beregend want ook hier is het gortdroog.
Geen kanon op een kar maar een stationaire installatie die ronddraait.
Fendt Farmer 303LS Turbomatik met Landini waterpomp.
Volvo BM 800 met aanhanger van de fam. Dorrestijn.
Voor deze mooie combinatie kwamen we. Een tot in de puntjes gerestaureerde Volvo BM 810 Turbo met Vicon HP 1600 grootpakpers.

Ieder jaar pers deze familie nog een aantal hectares hooi met deze machine voor de hobby.
Vicon werd bekend (of berucht) omdat het geen touw maar staaldraad gebruikt van 4,2mm dik. Van breuk heb je dus nooit last.
In de cabine een eenvoudige maar functionerende bedieningskast. Vicon gebruikte al vanaf halverwege jaren 80 micro-elektronica. Voor die tijd heel vooruitstrevend.
Nog meer bijzonder is dat het nog prima functioneert na al die jaren. Deze machine is van bouwjaar 1996 en daarmee 1 van de laatste. Hij gebruikt al benaderingsschakelaars die ook vandaag de dag worden toegepast.
De pers is loeisterk gebouwd en had altijd een goede reputatie bij loonwerkers voor het persen van kuilgras. Iedere klant kreeg gratis een betonschaar van de loonwerker, want met een kniptang kom je niet ver.
Deze pers is extra bijzonder omdat er een Taarup pick-up onder is gebouwd. Rechtsboven kun je zien dat de voorkant van een opraapwagen is verwijderd en voor de pers gebouwd. De snijrotor komt dan wel weer van Vicon. Zo heeft de fabrikant 1 of 2 machines uitgerust om te zien of het goed werkte.
De cassettes met draad bovenop. Dit was ook de reden waarom de pers populariteit verloor toen meer grootpakpersen op de markt kwamen die in gras konden werken. Het ijzerdraad is erg duur om mee te werken en Vicon had een monopoliepositie op de beschikbaarheid. Vanwege de afwijkende maat kun je het niet zomaar bestellen bij een fabriek. Vader en zoon stropen nu stad en land af om dergelijke cassettes te bemachtigen zodat ze kunnen persen. Met 1 rol kun je 200 balen maken.
Omdat het draad niet helemaal recht is wordt hij eerst door 2 tandwielen gericht. Een zeer eenvoudige knoper draait het draad en een flinke knipper knipt het af.

Omdat de baal in de achterklep wordt geperst, door 2 flinke cilinders, moet de constructie enorm stevig zijn. Daar is niet op bezuinigd.


De baaltjes zijn van een bescheiden formaat voor vandaag de dag en daarom prima voor een paar koeien of paarden.

Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal
REACTIES
mooie reeks en uitleg over de Vicon pers

Het formaat van de balen is bescheiden het gewicht niet,het donderde gewoon als ze op de grond vielen ze zaten bij groen gras tot tegen de 850 kilo als ze gewikkeld moesten worden in de latere jaren moesten ze rekening houden niet boven de 500 kilo te komen het gewicht was belangrijk omdat bij de eerste 1600 nog niet gewikkeld kon worden(dat bestond toen nog niet en ze werden tegen elkaar aangezet en daarna ging er plastic(kuilfolie)overheen later toen er wikkelaars kwamen kon men ook met stropersen gras persen en de wikkelaars konden toen maar tot 500 kilo wikkelen vandaar dat ze toen geen zware balen meer konden persen en werden ze te duur bovendien het staaldraad wat tot die hoge kilo,s leide werd toen als lastig zelfs gevaarlijk gezien.
weer iets bijgeleerd, dank.
Wat een stukje degelijkheid,zoweltrekker als pers. Mooi filmpje.


Prachtig en goed dat zo,n stuk techniek behouden is

Dikke combi. Zo maken ze ze niet meer
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.