DLV ZAAIDEMONSTRATIE LELYSTAD - 29-10

Door Niels in Agrifoto Foto's, vrijdag 31 oktober 2014 10:00

Op woensdag 29 oktober organiseerde DLV Plant in samenwerking met enkele dealers en fabrikanten een zaaidemonstratie in Lelystad. Verschillende zaaitechnieken, waaronder met tanden en allerlei schijvenkouters, werden op een perceel aardappelland uitgetest.
image
Fendt 724 Vario met een Lemken Zirkon kopeg en Solitair 8 zaaimachine van dealer Van Arendonk uit Dronten/Zeewolde.

image

image
Massey Ferguson 6470 Dyna-6 van V.O.F Van Beusichem uit Biddinghuizen met een Väderstad Rapid zaaimachine van importeur Homburg uit Stiens.

image

image

image

image

image

image

image
Helemaal achteraan de rij staat nog een Steyr 4130 Profi CVT met Agrisem bouwvoorlichter, Sicma kopeg en Amazone zaaimachine van de boer waar deze demonstratie werd georganiseerd: Jan Knook in Lelystad.

image

image

image
John Deere 6610 met Rumptstad Terracompactor, Lely kopeg en Kongskilde Demeter Classic 3000 zaaimachine.

image
JD 6125R met Amazone kopeg en AD303 zaaimachine van dealer Greve uit Dronten.

image
Claas Xerion 3800 Trac VC met een 6m brede Claydon Hybrid zaaimachine van loonbedrijf Geertsema uit Niekerk.

image

image

image
Rechts een MF 6616 Dyna-VT met Vogel & Noot bouwvoorlichter, kopeg en zaaimachine van De Nieuwstad uit Lelystad.

image

image

image

image

image

image
Alle demo machines op een rijtje.

image

image
Op een ander perceel wordt door de Claas Xerion met Claydon zaaimachine nog tarwe gezaaid direct in het uienland.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door jeroenvs op vrijdag 31 oktober 2014 11:39 quote
Het direct inzaaien op het uienland was dit een proef of wordt dit al meerdere jaren toegepast?
Zijn de opbrengsten niet lager dan eerst te ploegen en daarna te zaaien met rotoreg?
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 31 oktober 2014 19:51 quote
Nee dat is geen proef. De boer waar deze demo werd gehouden vond het erg mooi gaan met de machine dus heeft hij het zo laten zaaien. Dat gaat sneller dan op de oude manier. De opbrengsten zijn niet veel hoger of lager dan de ploeg. Zijn wel verschillen maar heeft met veel factoren te maken.
comment Door Fiat 1000 op vrijdag 31 oktober 2014 19:53 quote
als de opbrengst 1 ton lager uitvalt met de prijs van € 0,15 is dat dus een financieel verlies van € 150 per ha. Daar kan ik geen kopeg en trekker en man voor laten rijden.Smile
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 31 oktober 2014 19:57 quote
Het lijkt veel geweld maar de Xerion verbruikte 12.5L/ha en deed 3,5ha/uur. Dit was loonwerk dus je betaald een vast tarief maar de kosten zijn erg laag en je hebt er geen werk meer aan.
comment Door charel op vrijdag 31 oktober 2014 20:42 quote
Uien wortelen erg oppervlakkig, is hij niet erg bang voor verslemping als je de tarwe zo oppervlakkig zaait zonder er een bouwvoorlichter/woelpoot doorheen te trekken?

Die fendt van 240pk aan een 3m kopeg was een beetje uit verhouding zeker. De chauffeur leek niet erg in de gaten te hebben dat de kopeg constant vol grond zat.

Ziet eruit als een mooi grondje en ben wel benieuwd naar de verschillen tussen de niet aangedreven zaaicombinaties (claydon en vaderstadt) tegenover de gangbare combinaties waar veel boeren hun graan mee zaaien. Qua capaciteit en kosten winnen de niet aangedreven het lijkt me. Hoeveel procent afslipbaar was deze grond Niels of komt hier binnenkort een mooi artikel over in de LM?

ps. Volgens mij stikt het van de bollenplanters op het moment in de flevo/nop, krijgen we daar ook nog een special van binnenkort?
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 31 oktober 2014 21:01 quote
Verslempen zal meevallen. Het lijkt mooi maar dit is grond van 50% afslibbaar. Het lag voldoende grof dus dat helpt ook. Het is juist de bedoeling niet diep los te trekken wanneer dat niet nodig is. Onder droge omstandigheden zijn de uien geoogst en de bodem is dus niet verdicht. We zullen zien hoe het perceel zich verder ontwikkelt maar hebben goede ervaring met direct zaaien zonder diepe bewerking. Ook wanneer een zware bunkerrooier is gebruikt bijvoorbeeld. Je moet alleen geen 30mm direct na het zaaien hebben.

Die Fendt-Lemken combi was meer samengesteld omdat die toevallig beide voor demo beschikbaar stonden. Ik denk dat Lemken de kopeg erg diep heeft gezet om een vlak zaaibed te krijgen. Daarvoor lag er veel grond voor en nam hij ook meer grote kluiten naar boven. De Amazone kopeg werkte veel ondieper maar het lag ook veel fijner.
Qua capaciteit en kosten winnen de niet aangedreven machines het zeker maar hun aanschafprijs ligt wel flink hoger. Waar de demo was is de grond naar ik meen 40-45 en het uienland dus 50.
Er waren journalisten van alle bladen dus dat vind je vast nog terug. Ook kun je je bij DLV Plant aanmelden. Je krijgt dan een rapport toegezonden van alle resultaten. Van het zaaien tot de oogst.

Ik heb genoeg bollenplanters op de foto gezet Charel de afgelopen maand. Maar, zoals je ziet loop ik met foto's nog een beetje achter. Clown tzt komen ze er dus zeker op!
comment Door jeroenvs op maandag 3 november 2014 18:53 quote
denk bij zware regenval dat het water meer op het land gaat blijven staan... Na het gebruik van zwaardere machines rond deze periode zou ik toch eerder gaan ploegen dan direct zaaien. we zullen de resultaten moeten afwachten

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.