GASTFOTO'S VAN GEOFFREY HOVING I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 25 januari 2015 14:00

Het afgelopen jaar bracht Geoffrey Hoving niet door op een loonbedrijf in Nederland, maar bij een loonwerker in de Canadese staat Saskatchewan. In deze eerste fotoserie zien we verschillende voorjaarswerkzaamheden voorbijkomen met Case en JD trekkers.
Een stukje inleidende tekst over het bedrijf:

"Feitsma Services is een loonbedrijf in Hague, Saskatchewan, Canada en richt zich volledig op de veehouderij tak voor zowel rund- als melkveehouders. Alle werkzaamheden kunnen verzorgd worden van grondverwerking tot de oogst en alles daar tussen in. Naast de loonwerk tak heeft het bedrijf ook nog akkerbouw en slachtkippen.

Het seizoen begint ongeveer de eerste week van mei en loopt tot eind oktober."

image
Case IH Magnum 310 met een Brandt 50ft (15 meter) heavy harrow. Dit is een machine met zware veertanden die over de grond slepen. Dit kietelt het bovenste grondlaagje waardoor de grond sneller opdroogt in het voorjaar.

image

image
Dezelfde Case IH Magnum 310, nu met een Lemken Heliodor schijveneg van 10 meter. Deze schijveneg wordt gebruikt om een mooi zaaibed te maken voor de maïs en koolzaad.

image
Omdat de Lemken naar een klant ver weg moest is deze achter de Magnum 310 gehangen. Deze gaat 50km/uur. De Brandt heavy harrow hangt nu achter de John Deere 9420 kniktrekker om nog een paar percelen dicht bij huis te doen.

image
Case IH Magnum 335 met een Case Early Riser 1240 Pivot precisiezaaimachine. Op de foto worden de tanks voorop gevuld met vloeibare kunstmest. Dit wordt in een lage dosering bij het zaaizaad toegevoegd en dient als een starter.

image
De Magnum 335 en 310 samen aan het werk in het veld.

image
Deze zaaimachine zaait niet op 30 inch (75 cm) maar op 15 inch (37.5cm). Normaal is de Case 1240 een 16 rijïge machine. Nu zit tussen elke rij een extra element dus krijg je 31 rijen. De machine kan nog steeds zaaien op 30 inch door elke rij er tussenuit te heffen en uit het werk te zetten. Dit kun je in je eentje in zo’n 30 minuten doen. De reden dat we kunnen zaaien op 37.5cm is dat we ook koolzaad zaaien met deze machine. Koolzaad zaaizaad is erg duur in aanschaf. Met een normale pneumatische zaaimachine wordt tussen de 4 en 6 pounds/acre (4,4 tot 6,6 kg/ha) gezaaid. Hierbij is veel verlies omdat een 'airseeder' niet zo precies kan zaaien als precisie zaaimachine (maïs zaaier) Wij zaaien onze koolzaad met 1.4 pounds/acre (1,5kg/ha) met de Case 1240 planter en halen hierbij dezelfde opbrengst.

image
Een kijkje in het zaaielement. Hier de zaaischijf voor maïs.

image
En zo'n zelfde schijf maar dan voor koolzaad.

image
De machine gevuld bij de klant op de boerderij. In de centrale tank kan voor 350 acre (142 hectare) zaaizaad. Dit zaai je er met deze combinatie in zo’n 10 a 11 uur door.

image
Ook hebben we dit jaar veel mais gezaaid op 15 inch (37.5cm). Door dit te doen krijgen we een product met hogere voedingswaarde. De zaadhoeveelheid blijft gelijk, 32.000 zaden/acre (ruwweg 80.000 pitten/ha) en ook de totale opbrengst gehakseld product/hectare blijft gelijk. Wel krijgen we minder plant en meer kolf, dus krijg je een hogere voedingswaarde in de kuil.

image
Even snel vullen met 2000 liter 'Alpine' (vloeibare kunstmest) en dan weer door naar het volgende perceel van de klant.

image
Onderweg met de veldspuit om Roundup te spuiten.

image
De spuit is een Case IH Patriot 3330 met 1.000 imperial gallon tank inhoud (4540L), en 100ft bomen (30m). De machine is volledig luchtgeveerd en er wordt gespoten me weinig water. Daardoor is een rijsnelheid te behalen van 30km/uur in het veld.

image
Een vrachtje gerstzaad naar de zaaimachine brengen tussen de bedrijven door.

image
De airseeder aan het werk. De machine neemt 20 meter in één gang mee. Achter de zaaimachine hangt nog een kunstmest tank. Hier zit ongeveer 14.000L vloeibaar kunstmest in wat bij het zaaizaad terecht komt.

image
zo’n gigantische zaaimachine trekken brengt ook een hoog brandstofverbruik te weeg, dus rond het avondeten moet de John Deere 9420 even gevuld worden. De zaaimachine is van Flexi Coil.

image
De loonwerker gespecialiseerd in kunstmest rijdt voor ons een kunstmestmix uit over de koolzaadvelden vlak voor het zaaien.

image
Met zulke lange percelen kun je aardig wat doen op een dag.

image
De Magnum 335 lust ook wel een slok diesel.

image
Halverwege het seizoen moeten de snijschijven worden gewisseld van de Case zaaimachine. Vlak voordat dit gebeurt gaan we eerst nog zaaien bij een klant die heel veel stenen heeft in zijn land. Hier een foto van de oude schijven.

image
En de nieuwe schijven. Ook de lagers zijn vernieuwd.

image
Deze klant heeft de Lemken schijveneg van Feitsma opgehaald en achter zijn eigen JD 8450 gehangen om gerststoppel te bewerken voor het zaaien.

image
Sommige klanten zaaien kunstmest in de grond voor het zaaien uit. Dat is hier ook gebeurd.

image
Je komt soms rare verschijningen tegen. Deze vleesveehouder heeft een nieuwe Kuhn mixer op een oude 6x6 legertruck gebouwd. Hiermee worden de koeien 's winters gevoerd als ze thuis zijn. 's zomers lopen de koeien op de prairie.

image
Korrelmaïs zaaien op 30inch (75cm). In dit geval zo in de koolzaadstoppel. Hier wordt een starter kunstmest bij het zaadje toegediend. Deze maïs wordt later nog bespoten met kunstmest.

image

image

REACTIES

comment Door niewiem op vrijdag 13 februari 2015 08:21 quote
Prachtige foto's met gedetailleerde informatie. Complimenten.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.