FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE IV

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 16 maart 2019 19:00

Met de winter dichterbij dan het voorjaar, of zo voelt het, wederom een fotoserie uit de oude doos van vakblad Landbouwmechanisatie. Deze keer editie januari en februari van 1966. Daarin worden 2 grote beurzen besproken: De Smithfield Show en de RAI!
image
Op de voorpagina van het januarinummer een beeld van de nationale ploegwedstrijden 1965. Een Fordson Major met 2 schaar ploeg.

image
Van 6 tot 10 december vond de Britse landbouwshow 'The Royal Smithfield Show' in Londen plaats. Landbouwmechanisatie vermeldt dat de E.E.G. een 'belangrijke hinderpaal' is voor de Britse trekker export. Niet heel veel anders dus met de huidige situatie! Fabrikant BMC introduceerde in Londen de nieuwe 15 pk Mini. Het is anno 1966 al bijzonder dat een fabrikant met zo'n lichte landbouwtrekker komt.

image
David Brown lanceert de 770, 880 en het topmodel de 990. Deze levert 55 pk. Wat nog opvallender is: de trekkers hebben een nieuwe kleurstelling. Crème wit (orchard white) en een chocolade bruin chassis.

image
International toont de Amerikaanse Farmall 806. Deze heeft een 6 cilinder diesel die er 94,9 pk uit perst aan de stomp. Met ruim 4 ton een erg zware trekker.

image
Ford toont op Earls Court dit 1/3 schaalmodel van de Typhoon II. De echte trekker rijdt naar verluidt in de VS rond. Het is een studiemodel met een andere bouw. In de cabine vind je naast een airco en radio ook een telefoon, televisie (om machines te controleren), koelkast, kookplaat en koffiezetapparaat. De meeste zijn inmiddels werkelijkheid geworden, weten we nu. Het elektromagnetisch aankoppelen van werktuigen alleen niet.

image
Tijdens de oogst van 1965 hebben verschillende nieuwe maaidorsers in Nederland gewerkt. In dit nummer worden ze beschreven. Daaronder ook de Arbos Record 1220. Het betrof een nulserie machine met 14 voet maaibord. Met een zwengel is het haspel naar voren en naar achteren te verstellen. Met de andere zwengel bedien je het haspeltoerental.

image
Deze Arbos Record 1000 met 9 voets maaibord werkte in de Noordoostpolder.

image
Clayson heeft de M135 gelanceerd als opvolger van de M103. Deze lijkt veel op de eerder getoonde Armada, wat later de M140 werd. De machine is 50 cm langer dan de M103 en heeft een 12 voet maaibord. Ondanks dat het een prototype betrof leverde hij goed werk.

image
De Duitse dorsmachinefabrikant Dechentreiter werkte met de Adler in Nederland. Het gebruikt een patent van Lely voor hun opklapbare maaibord.

image
In een paar seconden is het maaibord verticaal opgeklapt. De chauffeur moet wel een torpedo in het midden bevestigen of verwijderen. Het eerste model heeft namelijk 2 aparte maaiborden.

image
Later werd het maaibord uit 1 geheel gefabriceerd.

image
John Deere had verschillende nieuwe 430 en 630 machines in Nederland lopen. Deze JD 630 liep bij een akkerbouwbedrijf in het Oldambt.

image
Voor het eerst was de Epple-Mobil 1000 in ons land te zien. De machine heeft een hoge capaciteit en draaide bij een bedrijf in Salland.

image
Bijzonder was deze Russische HC-SK 4. Een geel gespoten CK-4 maaidorser. De machine was niet uniform van kwaliteit en sommige onderdelen waren abnormaal snel versleten, schrijft het blad.

image
In Drenthe draaide deze Laverda M120 met 12 voet maaibord zijn rondjes. Het betrof eveneens een voorserie waar nog aan werd gemodificeerd. Opvallend waren de lage schudderverliezen bij een hoge capaciteit.

image
In de Verenigde Staten is het bemesten met ammoniak (NH3) erg populair. Ook in Nederland werd deze techniek halverwege de jaren 60 beproefd. De techniek was afkomstig van Denemarken en Frankrijk. Hier de tanks op weg naar het veld.

image
Deze Franse injecteur van Fenet heeft een werkbreedte van 4,6 meter. In de tank past 460 of 730 kilo ammoniak, afhankelijk van de grootte.

image
Van Driel en Van Dorsten importeert het Deense merk Marsk Stig. Deze meet eveneens 4,6 meter en heeft een 350 of 480 kilo tank. Ervoor staat een Bukh trekker.

image
Ploegenfabrikant Goudland heeft de zogenaamde DC snelmaaier ontwikkeld. Hij heeft een werkbreedte van 5 voet en kan naar verluidt snel maaien zonder verstoppingen. Opvallend is de v-snaar aandrijving op het eerste element. De 2 rubber wielen zorgen voor aandrijving naar het tweede element.

image
Voor transport zwenkt de machine naar achteren toe.

image
Brinkmann en Niemeijer toont de nieuwe MF 300 serie laad- en graafmachine. Er zijn 2 types: de 302 en 304.

image
Allis-Chalmers balenpers.

image
Het laden van kuilvoer onder winterse omstandigheden op de voorkant van het nummer februari 1966.

image
Landbouwmechanisatie doet uitgebreid verslag van 'Het Landbouwwerktuig'. Beter bekend als de Landbouw RAI bij velen. Renault toonde de vernieuwde Super D serie. Er zijn 4 modellen en ze worden geïmporteerd door Veldkoning uit Roermond.

image
Fiat vult zijn gamma aan met de 615 en 715. Deze types vervangen de SOM 511 en SOM 60.

image
Bij Güldner is de G45 nieuw als tussenmoddel tussen de G40 en G50. De motor is hetzelfde als die van de G50.

image
De John Deere 100 wordt vervangen door de 200. De trekker levert 23,5 pk aan de aftakas.

image
Ford Nederland toont de County 954 Super Six, die in de maand ervoor in Engeland is geïntroduceerd. Heel succesvol was het model niet. Na een jaar stopte de productie omdat hij niet sterk genoeg was.

image
Een groot contrast op de stand van Boeke, Haarlem, en Englebert, Voorschoten. Een Amerikaanse Farmall 806 en ernaast een IH Cub Cadet.

image
De Italiaanse Carraro 300 werd al eerder in Nederland getoond maar is er nu in een nieuwe uitvoering. Hij levert 29 pk en wordt door Hoegen Dijkhof geïmporteerd.

image
John Deere heeft nu ook wentelploegen in het gamma.

image
Firma Boeke importeert de 4,5 meter sleepeg van Kverneland. De tanden zijn afkomstig van een hooibouwwerktuig.

image
Homburg Machinehandel uit Stiens toont een 3 rijïge Struik rijenfrees die gecombineerd is met een Hassia aardappelpoter. Het blad noteert dat steeds meer rijenfrezen op de markt verschijnen.

image
In het vorige nummer werd al stilgestaan bij het injecteren van vloeibare ammoniak. Dat kan met deze Marsk Stig cultivator.

image
Saxonia heeft een moderne aanbouwzaaimachine met werkbreedtes van 2,50 tot 3,08 meter. Louis Nagel importeert hem.

image
Veel aandacht voor bietenzaaimachines zoals deze Centra-Drill. De grond wordt eerst gespoten, vervolgens verkruimeld en tot slot gezaaid. Daarna wordt het voortje aangedrukt.

image
De Vicon Monodrill wordt door 2 centrale loopwielen aangedreven.

image
De Multi-Cultra is afkomstig uit Oostenrijk en wordt door Veldkoning geïmporteerd.

image
De zelfrijdende Urgent Automatic is gebouwd op een Fiat trekker. Hij heeft 20 meter bomen die hydraulisch uitklappen.

image
De Lely Gemini schudder heeft een zogenaamde wierskorf.

image
Cirkelschudder van Grimme met erachter waar we het bedrijf beter van kennen: hun aardappelrooiers.

image
Vicon combineert hun Acrobat hark met een trommelschudder.

image
Van Driel en Van Dorsten importeert nu ook de lagedruk persen van New Holland, zoals dit model 32.

image
Niet nieuw, wel opvallend. Kuiken toont de BM Volvo 950 in een veld met tarwe.

image
De vraag naar stro hakselen neemt toe. Ugerlose heeft hiervoor een strohakselaar die is gebaseerd op hun maaikneuzer.

image
Eho 340 pootmachine.

image
In Noorwegen werden in oktober 1965 wereldploegwedstrijden gehouden. Hier de Nederlandse deelnemer Burgers aan het ploegen.

image
Zaak is om het rister de grond vast te laten houden tot hij volledig is omgekeerd. De ploegsneden moeten op hun plaats liggen.

image
De Nederlandse deelnemer Noordermeer.

image
Er wordt stilgestaan bij manieren van samenwerken in de landbouw. Vooral bij dure oogstmachines is gezamenlijke exploitatie wenselijk.

image
In Duitsland zijn machineringen zeer gebruikelijk. Het land kent 248 van deze verbanden met in totaal ruim 15.000 leden. Bij deze machinering stelt 1 deelnemer zijn maaikneuzer beschikbaar aan een andere boer, met zijn Hanomag trekker.

image
Tot slot: ook vrouwen dragen hun steentje bij in de machinering.

REACTIES

comment Door Verplanke op zaterdag 16 maart 2019 19:38 quote
Mooi die oude foto's !
comment Door KeesdeNood op zondag 17 maart 2019 09:33 quote
Mooi Niels wij hadden zo,n Allis Chalmer pers met opbouw motor een 2 cil lucht gekoelde Petter die je moest aanslingeren.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 17 maart 2019 12:07 quote
Maar die was denk ik wel een paar jaar ouder Kees?
comment Door bolinder op zondag 17 maart 2019 13:37 quote
Prachtig onze loonwerker reed met zo een Fiat-Urgent spuit in die tijd heel modern,Urgent was toen een van de grotere fabriekanten van sproeimachines.
comment Door KeesdeNood op zondag 17 maart 2019 16:20 quote
Niels schreef: Maar die was denk ik wel een paar jaar ouder Kees? Dat weet zo net niet Niels ik reed daar mee toen ik 15/16 jaar was met een Cormick 439 ervoor.
comment Door niewiem op maandag 18 maart 2019 08:15 quote
Geweldig, Niels.Mooi overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van de mechanisatie.Smile
comment Door Niels (Administrator) op maandag 18 maart 2019 10:08 quote
Ja Ed toen viel er nog heel wat te ontwikkelen!

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.