FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 11 EN 12-4

Door Niels in Agrifoto Foto's, dinsdag 30 april 2019 19:00

We beginnen deze fotoserie op 11 april in het Groningse Oldambt met zaai-, spuit- en strooiwerk. Een dag later zitten we heel ergens anders namelijk: Polen! Bij akkerbouwbedrijf Holstar zien we hoe 2 all-in-one combinaties aardappelen poten.
image
New Holland T7.210 met Güstrower D057 breedstrooier van landbouwbedrijf Van der Burg uit Oostwold.

image

image

image
Hier komen we later nog terug.

image
Suikerbieten zaaien.

image
Door een Case IH Maxxum 140, van akkerbouwbedrijf Meijer uit Oostwold, met nieuwe Monosem Meca V4 12-rijïge zaaimachine. Deze is gezamenlijk van een groep bietentelers.

image

image

image

image

image

image

image

image
Op de zware klei in het Oldambt is het gewoon om in het najaar al het bietenland klaar te leggen. Hier wordt in het voorjaar direct in gezaaid. Vandaar de opslag en wat onkruid, dat eerst is doodgespoten.

image
De koolzaadvelden komen in bloei.

image
Bij akkerbouwbedrijf Meijer zitten de suikerbieten in de grond en worden ze vlak voor opkomst gespoten.

image
Door een mooie MB Trac 1000 met Sieger HD veldspuit.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Nog even terug naar Van der Burg, waar kippenmest op de wintertarwe werd gestrooid.

image
Vervolgens wordt de mest ingeharkt met een stoppeleg om het onder te werken.

image

image

image

image

image

image
Daags erna en heel ergens anders. Een kijkje bij het Nederlands-Poolse akkerbouwbedrijf Holstar in Pęzino (Noord-Polen). Hier een Massey Ferguson 8250 met Richard Larrington kistenwagen.

image
Heel ander weer dan de dag ervoor. Slechts 3 graden en een verdwaalde sneeuwvlok maar het poten moet door. Met 300 hectare aardappelen moet er heel wat werk verzet worden.

image
Steyr 6240 CVT, op Zuidberg tracks, met fronttanks en een All-In-One profi pootcombinatie.

image

image
Deze machine werd gebouwd door een Duitse akkerbouwer uit Beieren. Miedema levert de poottechniek. In Nederland zijn ze echter niet of nauwelijks verkocht. Op de lichte grond werkt het echter goed om de grond over de volledige breedte aan te drukken.

image

image

image

image

image
De machine poot 4 rijen op 75 cm. Tussen de 2 bedden zit een minder diepe richel. Zo wordt meer water vastgehouden, wat ten goede komt van het gewas. Op deze lichte grond is water vaak de beperkende factor.

image

image

image
Het land is geploegd en aangedrukt met een vorenpakker.

image

image

image
Dit perceel is 160 hectare groot.

image

image

image

image

image

image
Het pad dat haaks op de ruggen ligt is voor de center pivot. Aan het einde van het pad zie je de put waar hij wordt aangesloten. Dit perceel wordt met 2 pivots beregend die in een cirkel (center) lopen.

image

image
Case IH Puma 210 met Vaia kipper en onderlosser.

image

image

image
Op een ander perceel is de tweede combinatie van het bedrijf bezig.

image
Een nieuwe Case IH Puma 240 CVX met fronttanks en eveneens een All-In-One Profi pootcombinatie.

image
De rupstrekker wordt gebruikt voor de steile percelen, waar deze trekker op banden niet omhoog komt. Op het vlakke land levert deze combinatie echter prima werk.

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door pjavanderburg op dinsdag 30 april 2019 19:12 quote
Volgende keer moet ik toch maar mee als je weer foto's gaat maken in Polen Niels Cool
comment Door Niels (Administrator) op dinsdag 30 april 2019 19:12 quote
pjavanderburg schreef: Volgende keer moet ik toch maar mee als je weer foto's gaat maken in Polen Niels Cool Je was welkom maar ja, schijnt dat je druk was Wink .
comment Door KeesdeNood op dinsdag 30 april 2019 20:57 quote
Niels ik kan het niet goed zien maar zit er een rotorkopeg vlak voor de poter ?
comment Door charel op dinsdag 30 april 2019 21:00 quote
Dat vullen van de pootmachine zou toch wat gemoderniseerd kunnen worden als ik het budget voor de pootcombonaties zie. Met een shovel bak kun je toch binnen een minuut weer rijden in plaats van achteruit naar dat bandje en dan de pootmachine vullen lijkt me.
Wist niet dat er van deze pootmachine meerdere draaiden, leuke reportage. Hebben ze goede prijzen gehad voor de consumptie afgelopen winter in Polen?
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 1 mei 2019 11:29 quote
Charel, Dat zou kunnen maar dan heb je weer een extra man nodig. Voor dit bedrijf past het zo ook. De chauffeur op de pootcombinatie is een ervaren man, die drukt hem er zo bij. Er lopen in Europa best veel van deze pootmachines maar ze zijn alleen voor lichte grond interessant.

De prijzen zijn relatief hoog, maar lager dan hier. Toen ik er was begonnen ze net aan te trekken en momenteel trekt dat door. Als ik het fout heb gaat Ed me wel corrigeren Wink .
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 1 mei 2019 11:29 quote
KeesdeNood schreef: Niels ik kan het niet goed zien maar zit er een rotorkopeg vlak voor de poter ? Klopt Kees er zit volgens mij een Kuhn kopeg onder gebouwd.
comment Door Fiat 1000 op woensdag 1 mei 2019 21:16 quote
ik ben het met Charel eens en de praktijk bewijst hier in de Flevopolder dat met 1 man extra je op een normale werkdag van 7 tot 6 je ongeveer 12 ha poot en als je op die extra man bezuinigd poot je van 7 tot s avonds 9 nog maar ongeveer 10 ha. uiteraard afhankelijk van de perceelsgrote en soort en maat pootgoed. Die extra man verdient zijn eigen wel terug.
comment Door niewiem op donderdag 2 mei 2019 08:28 quote
Niels, je hebt gelijk. De prijzen waren hier altijd structureel lager dan in de rest van Europa en het was altijd zeer moeilijk om de aardappelen te exporteren. Dat was een van de redenen dat wij er mee gestopt zijn.Nu is er helemaal niks meer en het duurt nog enkele weken voordat de nieuwe komen.Vandaar dat de prijzen flink aantrekken.Fiat,als je twee pootmachines hebt dan heb je in het geval van Holstar ook 2 shovels en 2 man extra nodig.Nu zorgt waarschijnlijk een man voor de aanvoer van beide percelen. Toen wij nog aardappelen teelden ,zorgden we dat onze 2 pootcombinaties vlak bij elkaar waren zodat je met een shovel 2 pootmachines kon vullen. Wij hadden gelukkig geen steile percelen.Mooie reportage, Niels Smile
comment Door Niels (Administrator) op donderdag 2 mei 2019 08:50 quote
Bedankt Ed. Ik hoorde dat er in Polen rond Pasen best wat vroege aardappelen zijn bevroren.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.