FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: FARMAX

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 11 december 2019 14:00

Een heel andere fotoserie uit de oude doos deze keer. We zien namelijk de beknopte historie van het merk Farmax. Uiteraard bekend van hun roterende spitmachines. Medewerker Thomas Vos vond een aantal mooie foto's van combinaties door de jaren heen.
image
Het verhaal begint in 1960. Voordat Farmax bestond was er het Spaanse merk Agrator. Deze startte in 1960 met het bouwen van roterende spitmachines. Van Gemert uit Wanroij importeerde destijds deze machines. Echter, in 1972 stopt Agrator uit Gasteiz met de productie. Een jaar later vind Van Gemert Lutters Metaalbewerking in Denekamp bereid om kleine spitmachines te gaan bouwen. Die worden geproduceerd onder de naam Farmax. Drie jaar later wordt de volledige spitmachineproductie van Agrator overgenomen.

image
In 1976 wordt de Farmax DHP spitmachine geïntroduceerd. De voorloper van de Farmax SRP. Dit model, de LRP 1, wordt in 1981 gelanceerd.

image

image
In 1988 kwam de vraag of dieper gespit kon worden voor de boomteelt. Toen was de LRP-D het maximum met 80 centimeter werkdiepte. Hier een diepspitmachine achter een Massey Ferguson 9240 van loonbedrijf Van de Riet uit Ambt-Delden. De enige 9240 ooit verkocht in ons land.

image
Een Same Antares 130 bezig met een Farmax LRP spit-zaaicombinatie.

image
Achter de machine hangt nog een Amazone zaaimachine.

image
En een cambridgerol.

image

image
De Farmax LRP in 1986.

image
De Farmax SERP 125 spitmachine achter een Iseki in 1988.

image
Op de landbouwbeurs in Leipzig in 1988.

In 1997 stopt Van Gemert met de verkoop van Farmax. In 1998 neemt Wasse in Hijken de verkoop op zich. Enkele jaren later, in 2002, neemt de huidige directeur Alfons Sleiderink Lutters Metaalbewerking over. Sinds 2008 gaat het bedrijf als Farmax Metaaltechniek door het leven. De volledige bedrijfshistorie kun je in deze brochure lezen.

REACTIES

comment Door chrisknijnenburg op zondag 22 december 2019 17:32 quote
Mooie machines zijn dat, kan eindeloos blijven kijken naar een werkende spitmachineSmile . Die met de MF ervoor is ook mooi, wil er ooit nog eens een modelletje van maken.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.