FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1951

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 1 maart 2020 14:00

De prille landbouwhistorie toont soms bijzondere ontwikkelingen. Wat te denken van bijvoorbeeld een zelfrijdende maaier met 5 maaibalken? En dat in 1951! Desondanks worden ook nog de voordelen van het paard bepleit, al krijgen machines snel de overhand.
image
Op de Parijse landbouwsalon waren zelfs Russische machines aanwezig, zoals deze wieltrekker. De Russen kwamen met 30 zware vrachtwagens naar Parijs, vol machines geladen. Deze trekker is gebaseerd op een licentie van IH Farmall. Deze petroleumtrekker heeft 22 pk.

image
Een zelfrijdende Russische maaimachine met 5 maaibalken die ieder 6 voet breed zijn.

image
Op de voorpagina van het meinummer prijkt deze mooie foto van een spuittafereel. In het nummer dan ook aandacht voor spuittechniek. Helaas is het merk onbekend. Ervoor staat een IH McCormick Farmall.

image
In Parijs toonde Bolinder-Munktell hun nieuwe MST 92 maaidorser. De machine heeft een 9 voets maaibord. Hij wordt door een 65 pk Volvo motor aangedreven. Met 3.900 kilo wordt het een tamelijk zware machine genoemd.

image
Meer nieuws van de Parijse landbouwsalon in de vorm van deze Garnier wijnbouwtrekker. Deze heeft een vrije ruimte van 1,20 meter. De Garnier maakt gebruikt van Renault onderdelen.

image
Een John Deere met hooischuiver veegt hooi bij elkaar. Het artikel gaat over de hooioogst in de VS. Daar wordt de hakselaar als grootste kanshebber voor de toekomst aangemerkt. Een goede vooruitziende blik, al bleek ook de pers onmisbaar.

image
Voorsorterend op de oogst prijkt op het nummer van juni deze mooie John Deere No. 55 maaidorser, bezig met het dorsen van koolzaad.

image
In juni bezocht de redactie van LM de D.L.G. tentoonstelling in Hamburg. Daar was deze L.H.B. Robot rupstrekker te zien. De trekker heeft een aparte rupsconstructie. Dubbele tandwielen aan de voorzijde drijven de rupsen aan.

image
Zeer afwijkend is deze werktuigdrager van Ruhrstahl. Er zijn verschillende werktuigen aan te bouwen. De trekker heeft 20 pk uit een 2-cilinder dieselmotor.

image
Een andere werktuigendrager die werd getoond is deze Lanz 12 pk trekker, die motor-werktuigdrager wordt genoemd. Hier uitgerust met een aardappelrooimachine.

image
En met een wiedraam. De as afstand bedraagt 225cm.

image
Dezelfde trekker met een sproeimachine.

image
Deze foto wordt gebruikt bij een trekker over de paard versus de trekker. Tijdens een vergadering van de Warmbloedpaardenstamboek werd door de heer Joh. C. Gehrels uit de Grote IJpolder uit de doeken gedaan welke voordelen paarden hebben en wat het verschil in kosten is met een trekker.

image
Köla hakselmachine-blazer achter een normale (Ködel) dorsmachine om gehakseld stro op te slaan. Dit neemt minder plek in in de schuur.

image
Catchpole Vedette bietenlader die werd gedemonstreerd in het Noord-Franse Soissons.

image
Catchpole Major Mark I die zowel voor het blad als de bieten een afvoer heeft.

image
De zelfrijdende F.L. bietenlader van Mericourt-Ribemont uit Somme. De machine bestaat uit het onderstel van een vrachtauto, waar een laadinrichting op is gebouwd. De prijs bedraagt 10.000 gulden en de machine kan 6 rijen bieten tegelijk laden.

image
Een Maring lichter voor het rooien van suikerbieten.

image
Fordson E27N met een Hudson bietenlichter tijdens een rooidemonstratie in Rilland-Bath.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 1 maart 2020 16:05 quote
Prachtig wederom Niels de Bolinder-Munktell MST92 was de opvolger van de MST91 die in 1950 de eerste Europeese zelfrijdende maaidorser was.
comment Door KeesdeNood op zondag 1 maart 2020 18:08 quote
Prachtig weer en leuk om te zien dat men in het oosten best goede en vooruit stevende ideen had al waren ze qua materiaal keuze niet altijd zo sterk . Die ene werktuigdrager met aard rooier lijkt mij toch meer iets van een bietenrooier als ik de bek goed bekijk.Confused
comment Door Rijpma op zondag 1 maart 2020 19:40 quote
Mooie serie Niels
comment Door Verplanke op zondag 1 maart 2020 19:50 quote
bolinder schreef: Prachtig wederom Niels de Bolinder-Munktell MST92 was de opvolger van de MST91 die in 1950 de eerste Europeese zelfrijdende maaidorser was. In 1949 bouwde Massey Harris ook al zelfrijdende maaidorsers in Europa, in Kilmarnock (GB)
comment Door Verplanke op zondag 1 maart 2020 19:50 quote
Prachtig weer om al die oude foto's te zien !
comment Door Niels (Administrator) op zondag 1 maart 2020 20:39 quote
KeesdeNood schreef: Prachtig weer en leuk om te zien dat men in het oosten best goede en vooruit stevende ideen had al waren ze qua materiaal keuze niet altijd zo sterk . Die ene werktuigdrager met aard rooier lijkt mij toch meer iets van een bietenrooier als ik de bek goed bekijk.Confused Ik ben het met je eens Kees, LM zal het ook wel eens verkeerd hebben gehad?
comment Door bolinder op maandag 2 maart 2020 12:17 quote
Klopt helemaal Marc maar Massey-Harris is geen europees merk en volgens mij was Kilmarnock een assemblage fabriek.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 2 maart 2020 13:30 quote
Volgens mij vechten alle Europese fabrikanten voor de titel van eerste maaidorserproducent?
comment Door bolinder op maandag 2 maart 2020 14:32 quote
Klopt Niels en het scheeld echt niet veel want die golf kwam uit Amerika en ook Claas had al in 1952 een zelfrijder (SF)maar als je kijkt naar een Europees merk en de datum dan was Bolinder in 1950 toch de eerste maar een jaar later waren er al verschillende andere en natuurlijk was John-Deere en Massey-Harris eerder op de markt met een zelfrijder maar dat waren toen geen Europese fabriekanten.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 2 maart 2020 19:25 quote
De Claas SF kwam in 1953 op de markt Corné. Je vergeet Leon Claeys, die in 1952 met hun zelfrijder op de markt kwam. Volvo zelf schrijft trouwens dat de MST 91 in 1951 op de markt kwam, maar het betrof een prototype dus geen seriemachine: http://epoxxy.se/CONSTRUCTIONEQUIPMENT/CORPORATE/EN-GB/ABOUTUS/HISTORY/PRODUCTS/HARVESTERS/MUNKTELL/Pages/MST%2091.aspx
comment Door bolinder op dinsdag 3 maart 2020 10:44 quote
Beste Niels in bovenstaande link staat dat de MST91 in 1950 op de markt kwam als voorloper(prototype) van de MST92 maar nogmaals het maakte inderdaad niet veel verschil in datum want de een kon natuurlijk niet achterblijven voor de ander.
comment Door Niels (Administrator) op dinsdag 3 maart 2020 13:14 quote
bolinder schreef: Beste Niels in bovenstaande link staat dat de MST91 in 1950 op de markt kwam als voorloper(prototype) van de MST92 maar nogmaals het maakte inderdaad niet veel verschil in datum want de een kon natuurlijk niet achterblijven voor de ander. Ik zie het nu ja. Maakt ook niet uit.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.