FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: KO VAN DIJKE I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 29 februari 2020 14:00

Ko van Dijke werkte jarenlang bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Niet alleen in de prille polder, maar ook in het zuidwesten. Dat zien we in deze fotoserie. Wederom zien we een prachtig stuk polderhistorie in oude foto's.
image
We beginnen in Zeeland. De Rijksdienst werd daar namelijk ingezet om te werken op enkele slikken en zandplaten. Hier zitten de mannen in het kantoortje van de RIJP. Dit stond bovenop de dijk bij Zonnemaire. Je keek uit over het Grevelingenmeer. Hier staat nu een kantoor van Staatsbosbeheer.

image
Dagelijks voeren de mannen (met eventueel benodigd materiaal) van Zonnemaire naar de slikken. Deze pont (PO4) was 1 van 5 ponten die de RIJP had. Hij moest met 2 Caterpillar D4 rupstrekkers op de wal worden gesleept zodat hij kon worden gezandstraald.

image
Met balken wordt hij op de kant getrokken.

image
Op weg naar 1 van de zandplaten. Het ging om de eilanden Hompelvoet en Veermansplaat, die in het Grevelingenmeer liggen. Van grind is een steiger gemaakt.

image

image
Met deze sleepboot werd de pont heen en weer gevaren.

image
Tijdens de schaft even een dutje doen naast de kachel.

image
Voor het zaaien van stuifgraan werd deze oude 8m Hassia gebruikt. Deze was eerst in de Flevopolder gebruikt en mocht hier zijn oude dag slijten. Zo werd 800 hectare ingezaaid in vierkantsverband met graan om het zand vast te leggen.

image
Twee John Deere 1120 trekkers met Fritzmeyer cabines waren vanuit Flevoland gekomen om de schaftkeet en wagens te trekken. Zelfs met dubbellucht was dat geen succes in het mulle zand. Ze zaten snel vast.

image

image
Opzichter Goos meet de afstand voor het planten van helmgras.

image
Ook werd rijshout op de vlakke zandplaat geplant. Na 1 nacht flinke wind ontstond er al een duin, waardoor weer een luwte werd gecreëerd.

image
Het rijshout werd vanuit Willemstad aangevoerd.

image
Met een Caterpillar D4 en Rud Sack 4 schaar ploeg werden voren geploegd waarna met de hand het rijshout erin werd gezet. Hier D4 TAE 54 waar Ko chauffeur van was. Een model met elektrische startmotor. Er waren ook modellen met een benzinemotor om te starten.

image
Je ziet goed het stuifgraan dat eerder is gezaaid.

image
Deze combinatie (met 2 ploegen) werd eerder in de Flevopolder gebruikt.

image
In de winteropslag. Het kleed was verplichte kost, ook wanneer ze 's nachts buiten bleven. De RIJP had op zijn hoogtepunt tussen de 140 en 150 rupstrekkers in gebruik. Daarnaast nog eens 15 bulldozers. Vooraan 2 Caterpillars en achteraan een Fiat 70C.

image
Vanuit de schaftkeet de zaaicombinatie gezien. Hier werd stuifgraan op de Veermansplaat gezaaid. In de 4e versnelling kon je 12 km/u rijden met 8 meter breed. Dat schoot wel op. De rupsen sleten wel enorm hard in het zand.

image
Onderhoud aan de zaaimachine. In Zonnemaire stond daarvoor deze romneyloods. En uit de polder kwam een monteur om de mannen bij te staan.

image
Op de slikken van Flakkee. Een gebied van 800 hectare dat ook moest worden ingezaaid. Een familielid van Ko kon er met zijn Audi A6 zo op rijden om een bezoekje te brengen.

image
Een ouder type D4 met een losse benzinemotor die de diesel start.

image
De vader en een neef van Ko komen een kijkje nemen.

image

image

image
Inspecteur Goos doet voor hoe het helmgras geplant dient te worden.

image
De plukken helmgras worden eerst ingekort voor het planten.

image
De zandduinen tegen het rijshout worden zo met gras volgeplant. Nu zijn de platen allemaal natuurgebieden. Links het stuifgraan.

image
Ko en collega's nemen een kijkje in de IJsselmeerpolder. Deze foto is genomen net nadat je vanaf Nijkerk de brug over rijdt. Dit was in 1971 of 1972.

image
Nadat het werk in Zeeland klaar was verhuisde Ko en zijn vrouw naar Flevoland toe om daar aan het werk te gaan bij de RIJP. Hier de aflevering van heel wat John Deere 4040 trekkers door Louis Nagel.

image
Onder de trekkers werden bredere banden gebruikt dan geleverd konden worden. Daarom staan ze hier nog op de kale velg.

image
Voor de 4040's er waren werden al JD's van het type 4230 gebruikt. Hier een 4230, door Ko bestuurt, met een Väderstad NZ triltandcultivator. Het betrof een demo machine die werd uitgeprobeerd door de RIJP.

image
Loonbedrijf Maris uit Dronten helpt bij de zaaibedbereiding met een International 1246 en Lely 6m rotorkopeg.

image
Kleurenfoto's van dezelfde combinatie die Ko bestuurde. De 4230 is omgedoopt tot 'Max'.

image
Hier werd land klaargelegd voor koolzaad. Dit was aan de Bingelweg in Zeewolde, wat nu allemaal bos is.

image
Op de achtergrond een Massey Ferguson 1200 met 6m Hassia zaaimachine.

image
Tarwe dorsen met voorop een Massey Ferguson 760 en erachter een rij New Holland Clayson 8080 combines.

image
Koolzaad dorsen door een MF 760. Deze foto is eerder genomen. Begin jaren 70 in Zuidelijk Flevoland, toen Ko eens op bezoek was.

image
Op de kopakker een JD 4230 met 2 Spijkstaal graanwagens.

image
Een MF 760 tijdens de tarweoogst. Rechts een Ford 7000 met Miedema kipper en Ford 4000? met dieseltank. De Ford trekkers waren van loonbedrijf Maris.

image
Tarwe dorsen vlakbij het silocomplex in Zeewolde.

image
Verschillende loonbedrijven hielpen met de oogst. De Schlüter met Mullié kipper is van loonbedrijf Karelse uit Zeewolde. De IH en Renault met Veenhuis kippers van Onno Bakker uit Dronten.

image

image

image

image

image
Tot slot Zeewolde in aanbouw in een zee van gele koolzaadbloemen. Meer in deel 2!

Alle eerdere fotoreportages uit 2017 van Ko van Dijke kun je hier vinden.

REACTIES

comment Door KeesdeNood op zaterdag 29 februari 2020 14:56 quote
Weer een prachtig stukje nostalgie.
comment Door bolinder op zaterdag 29 februari 2020 16:10 quote
Prachtig hoop dat mijn oldtimer combine ook nog voorbij komt was van karelse in koudekerke en heefd ook bij karelse in Zeewolde gedorsen is een S950 BM-Volvo.
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 29 februari 2020 16:49 quote
bolinder schreef: Prachtig hoop dat mijn oldtimer combine ook nog voorbij komt was van karelse in koudekerke en heefd ook bij karelse in Zeewolde gedorsen is een S950 BM-Volvo. Misschien wanneer iemand zich aandient met oude foto's van Karelse Corné.
comment Door xc70 op zaterdag 29 februari 2020 19:08 quote
leerrijke reeks Smile
comment Door manus op zaterdag 29 februari 2020 19:17 quote
Pracht serie Ko
comment Door Gerbert op zondag 1 maart 2020 14:21 quote
Top Smile
comment Door bolinder op zondag 1 maart 2020 16:19 quote
Niels het kan dat iemand oude foto,s van Karelse heefd,maar hij heefd via Karelse voor de rijksdienst gedorsen in zuidelijk flevoland op de stroken die tussen de sloten lagen als de 17 voets combines een rondgang hadden gedaan bleef er vaak nog een smal stuk graan over en dat werd dan met de 950 gedaan.
comment Door chrisknijnenburg op zondag 1 maart 2020 16:44 quote
Hele mooie reportage. Nooit geweten dat dat de RIJP ook actief is geweest in Zeeland. Wat moet dat toch een bijzonder bedrijf geweest zijn. Ook een mooi plaatje was die met al die nieuwe John Deere's.
comment Door Erik_Koolhof op dinsdag 3 maart 2020 08:06 quote
Geweldig mooi Cool

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.