FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1954 II

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 29 maart 2020 14:00

In de oogstmaanden van het jaar veel aandacht uiteraard voor de oogst van verschillende producten, maar ook ontwikkelingen op het vlak van drainage. Verder worden beurzen bezocht, bijvoorbeeld in Engeland. Daar stond een speciale Fordson Major.
image
Veel nieuws van de Britse Royal Show gehouden op het terrein van Windsor Castle. Hier de 3-schaar Ferguson ploeg. De extra schaar is bedoeld voor het afploegen van kanten.

image
Een 2-schaar rondgaande International McCormick ploeg voor montage in de hef.

image
Kunstmeststrooier die langs de trekker kan worden geklapt van de firma Robot. Ervoor staat een Fordson Major.

image
McBain erwtenmaaier die Van Driel en Van Dorsten importeert. Hij kan tevens als zwadmaaier worden gebruikt.

image
Loofklapper van Catchpole voor aardappelloof.

image
De Reynolds uienoogstmachine die 6 rijen rooit. In 2 rijen worden ze verzameld. De elementen hebben draaiende holle platen. Loopwielen drijven het geheel aan.

image
De Mitchell Colman graandroger. De trekker, een David Brown, verzorgt de warme lucht en drijft de ventilator aan met zijn aftakas.

image
Inkuilmachine van een coöperatie met Hanomag trekker ervoor, die in juni op de voorpagina prijkte.

image
IH Farmall Cub met harkschudder.

image
Ford 8N met maaibalk in een artikel over loonbedrijven.

image
Een zelfbinder van de loonwerker. De schrijver suggereert ook dat gemengde bedrijven in de toekomst zelf maaidorsmachines aan gaan schaffen, maar noteert dat ‘vele lezers wellicht bedenkelijk het hoofd hebben geschud bij deze woorden.’

image
De Engelse National Institute of Agricultural Engineering (NIAE) in Silsoe organiseerde een opendag. Britse machinefabrikanten zitten in hun hoogtijdagen en produceerde in 1953 voor meer dan 1 miljard gulden aan machines. Het NIAE bouwde deze Fordson Major om tot hydraulisch aangedreven trekker. In de achterwielen zijn 2 hydromotoren gebouwd.

image
De pompaggregaat van deze trekker die door de dieselmotor wordt aangedreven. Door alle elementen weegt de trekker bijna 2,5 ton.

image
Detail van de wielen. De trekker wordt met 1 hendel bediend en rijdt zowel naar voren als achteren 18 km/u.

image
Voor gebruik in de tropen, bijvoorbeeld de natte rijstteelt, paste ze in Silsoe deze Massey-Harris Pony aan op grotere banden. Ervoor staan de originele banden.

image
Op de voorpagina deze Caterpillar aan het schijveneggen, genomen door W.F van Heemskerck Dücker. Hoogstwaarschijnlijk gefotografeerd in de Noordoostpolder.

image
Over mechanisering van de bietenoogst is altijd veel te schrijven. Deze 3-rijïge Hurtz rooimachine is afkomstig uit Duitsland. ‘De Duitse rooimachines zijn over het algemeen niet geschikt voor zware grond’, concludeert de auteur.

image
De firma Barth & Zoon te ’s-Gravendeel bouwde deze zelfrijdende vlastrekmachine. De werkbreedte bedraagt 6x35cm. Hij is gebouwd op het onderstel van een auto.

image
De oogst van suikerbieten in de VS. De Marbeet rooier aan een International Farmall H.

image
Zicht op de bietenkoppen vanaf de chauffeursplek.

image
Een 2-rijïge John Deere bietenrooier.

image
Ook in oktober prijkt op de voorpagina een foto genomen in de Noordoostpolder. Twee Caterpillar rupstrekkers trekken een Werklust greppelploeg door de grond.

image
Hoegen Dijkhof uit Doetinchem heeft samen met de heer Van Zadelhof een erwtenmaaier geconstrueerd voor montage aan een Unimog. De maaibalk meet 6 voet.

image
Massey Harris-Ferguson bouwt in Duitsland zelf maaidorsers. Nieuw is dit type met een 5,5 voet maaibord. Hij is leverbaar met een 4-cilinder Volkswagen of Ford motor. De machine weegt 1.300 kilo.

image
Bevestiging van het Wolf zaaiapparaat achter een rondgaande ploeg om stoppelknollen te zaaien. De trekker is een Allgaier.

image
Voor het leggen van drainagebuien heeft de Directie van de Wieringermeer, afdeling Noordoostpolderwerken, een Amerikaanse Buckeye drainsleuvengraver aangekocht. Hij wordt door een 47 pk GM dieselmotor aangedreven en weegt maar liefst 7 ton.

image
Het achteraanzicht van de machine met graafwiel. De eerste ervaringen zijn zeer goed.

image
De sleuf met buizen. Nog steeds zijn 5 tot 8 personen nodig voor het leggen van 300 meter lange drains.

image
Op de voorpagina in november onmiskenbaar de suikerbietencampagne. Vlekkeloos verliep de oogst van 1953 niet. De granen waren begin november net van het land en de aardappel- en bietenoogst viel letterlijk in het water. Scholieren, studenten, vrijwilligers en andere personen moesten handmatig helpen oogsten.

image
Deutz heeft de sprong in zijn vermogens verkleind door een 22 pk model toe te voegen.

image
De Amazone verzamelrooier waarvan 1 exemplaar in Nederland is geïmporteerd.

image
In het Franse Rambouillet werd een internationale grondbewerkingsdemonstratie gehouden. Daar werd deze International Farmall Super FC-C met halfrupsen getoond. Achter de trekker een 2-schaar aanbouwploeg van IHC.

image
Eén schaar Bonnel aanbouwkantelploeg met een bijzonder hefsysteem en achterwielen.

image
Bonnel bouwt ook een 3-schaar variant voor gebruik achter zware wieltrekkers.

image
Bucher 2-wielige trekker met een aangedreven grondbewerkingsmachine die veel weg heeft van een spitmachine.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 29 maart 2020 18:54 quote
En weer geweldig interessant.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.