FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: PIET REGNERUS I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 4 april 2020 14:00

Piet Regnerus deelde met ons een prachtige serie oude foto's van hun loonbedrijf in het Friese Marrum. Dit bedrijf specialiseerde zich veelal in het akkerbouw loonwerk met maaidorsen en de teelt van suikerbieten als focus.
image
Het verhaal start in de jaren 30. Toen vestigde Tjitte Boersma een loonbedrijf in Marrum. Werkzaamheden werden aangeboden aan akkerbouwers, veehouders en de grasdrogerij in Marrum. Zaaien, maaien, inkuilen, maaidorsen, persen en bieten rooien werden de meest voorkomende werkzaamheden. Net als bij veel bedrijven groeide het loonbedrijf na de Tweede Wereldoorlog, toen de mechanisatie goed op gang kwam.

Links staat op deze foto staat Tjalling Boersma, samen met een klant (Offringa). Op de International 724 met New Holland 286 pers zit Bauke Regnerus. Hij nam later het loonbedrijf van de gebroeders Boersma over.

image
Suikerbieten vormde altijd een belangrijk gewas. Hier wordt gerooid door een International 1255XL. Voorop een La Forge ontbladeraar, met roterende scalpeurs als bijzonderheid, en achter een Franquet zwadrooier.

image
Persen was een andere belangrijke tak, waarvoor 8 van deze combinaties aanwezig waren in de jaren 70 en 80. Hier een IH 633 met NH 286 pers. Achter de zeedijk lag in die tijd veel grasland waar hooi werd gemaakt. Vader Bauke overlegt met Wilko, de broer van Piet.

image
Suikerbieten laden met een WKM bietenlader. Die lost in een 8,5 ton Miedema kipper. Met opzetschotten kon daar 10 ton in.

image
Graszaad dorsen met een New Holland Clayson 8070.

image
Ondanks dat NH Clayson gedurende de hele bedrijfshistorie een belangrijk merk was kwam kortstondig deze Laverda M152 op het bedrijf, die jong gebruikt werd gekocht.

image
Hier werd koolzaad geoogst uit het zwad.

image
Wortels of witlof beregenen door een IH 1046 met Emergo beregeningshaspel en boom.

image
Het zaaien van deze gewassen gebeurde met een Nodet precisiezaaimachine achter de IH 633. Hiermee konden ook uien worden gezaaid, die een tijd lang op ruggen werden geteeld in deze hoek van Nederland.

image
Een IH 844-S met Schmotzer schoffelbalk. Voorop zit een zelf gebouwde fronthef met aftakas, waar we later op terugkomen.

image

image

image
Suikerbieten zaaien met een IH 633 en Vicon Monozentra zaaimachine.

image

image
De tweede zaaicombinatie met nog een 633 en een iets nieuwere zaaimachine.

image
Bieten laden in de sneeuw met de IH 844 en WKM lader.

image
Begin december viel er veel sneeuw toen nog gerooid moest worden. De Franquet rooier werd later omgebouwd met elementen van een Volvo rooimachine. Deze was uitgerust met kloppers om de bieten te rooien.

image
De 844-S met fronthef voor de later en ernaast een 844 met Miedema kipper.

image

image
Graszaad dorsen met een NH Clayson S-1550. Deze combine werd nieuw gekocht.

image
En een NH Clayson 8060 aan het dorsen. Dit was in 1987.

image
Ploegen met de IH 1046 en 3-schaar Överum ploeg.

image

image
In 1989 werd de eerste Atlas kraan gekocht. Een AB 1302 E. In het Waddengebied werden veel sloten uitgebaggerd.

image
Graszaad dorsen van stam met 3 combines in 1979. Rechts de 1550 en links 2 NH Clayson M140 combines.

image

image
IH dealer Banga organiseerde jaarlijks reizen naar de IH fabriek in Neuss. Boeren en loonwerkers mochten mee.

image
Deze foto werd door de Leeuwarder Courant genomen in 1978 of 79. De 1550 had een Ford motor en een 5,10m maaibord, wat voor die tijd een hele breedte was. De motor kon die werkbreedte echter niet aan wanneer het stro vochtig was. Na 1 jaar werd de machine daarop ingeruild voor een nieuwe S-1550 met een Mercedes-motor. Hier hing een 4,5m maaibord voor.

image
De 1550 met zijn brede maaibord in het graan.

image
Dit was nog in de tijd van Gebr. Boersma. De vader van Piet en Wilco nam het bedrijf in 1987 van hun over, omdat de broers Boersma geen opvolger hadden.

image
Voor de 1255 werden de bieten zo gerooid. Door de IH 1046 met voorop een Gilles ontbladeraar en achter een Moreau zwadrooier. Deze had glijsloffen en schijven, wat op de Friese klei geen succes was. Ook deze foto komt uit de krant en stamt van eind jaren 70.

image
Een combinatie van een klant. Een MF met Miedema kipper, die van een akkerbouwer (Visbeek) was. Aan de afvoer te zien reed een Vicon rooier ernaast.

image
Een natte oogst met goed behangen bieten.

image
De NH 1550 aan het werk.

image

image

image
De eerste kraan op het bedrijf was deze Comet gebouwd op een Farmall. Let ook op de bijzondere cabine! Bauke Regnerus zit erop als chauffeur.

image
De NH S-1550 met zijn iets smallere maaibord.

image
Wederom een reisje naar IH in Neuss.

image

image

image

image
Voor de 1500-serie werkte het bedrijf o.a. met deze M140. We zien Bauke Regnerus in 1972 aan het tarwe dorsen nabij Wester-Nijkerk (Marrum).

image
Links achter het wiel zit Bauke Regnerus, die als jongen bij een boer ging werken. Deze 'herenboer' had als één van de eerste een trekker in deze regio. Een Fordson Dexta zo te zien. Op 18 jarige leeftijd ging Bauke bij Gebr. Boersma werken.

image
Tot slot een fototje van de Case graaflaadcombinatie, die werd ingeruild op de Atlas.

REACTIES

comment Door bolinder op zaterdag 4 april 2020 19:20 quote
Mooie serie is deze Boersma nog familie van loonbedrijf Boersma uit St Jacobi Parochie?
comment Door KeesdeNood op zaterdag 4 april 2020 21:49 quote
Prachtig stuk loonwerk historie de LaForge voorop de Inter zal heen succes geweest zijn veel te zwaar en veel onderhoud aan de roterende scalpeurs.
comment Door Hibma op maandag 6 april 2020 09:23 quote
Dag Bauke,
Wat mooie foto's van het loonbedrijf Boersma.
Ik ben hier erg blij mee,ik vond altijd het een prachtig gezicht als jullie op karwei gingen,het materiaal keurig in orde.
Als zoon van een warme bakker, had ik ook graag bij een loonbedrijf willen werken,helaas m'n vader zij dan steevast eerst maar een vak leren.
Zelf heb ik nu wel veel met trekkers, ik heb een Fordson Major van 1957 met een drieschaar Ransomes ploeg waar ik wedstrijden mee ploeg,veder heb ik verleden jaar nog een Ford 2000 Dexta van 1966 aangeschaft waar ik momenteel mee aan het restaureren ben.
Er zit zelfs nog een complete sirocco jas met pet bij.
Zo zie je maar, hoe kan het lopen!

Met een vriendelijke groet,
Jarich Hibma.
comment Door niewiem op woensdag 8 april 2020 07:29 quote
Prachtige foto,s uit de goede oude tijd. Mijn vader had vroeger een Clayson M135. Hij heeft daarop veel stof gevreten wat meestal met bier( wat wij als kinderen hem moesten brengen) werd weggespoeld.Smile Cool

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.