FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 28-7 I

Door Niels in Agrifoto Foto's, maandag 24 augustus 2020 19:00

Voor de graanoogst gaan we deze keer eens niet ergens in Nederland op pad maar het zuidwesten van Polen. Eind juli startte daar ook de tarweoogst. Deze serie laat al direct de enorme diversiteit van de akkerbouw daar zien. Van grootschalig tot hobbyboer.
image
Op 28 juli was het dorsen van koolzaad bijna overal in het zuidwesten afgerond. De eerste combine die ik spotte op deze zeer drukke dag was deze New Holland CX8060.

image
Vorig jaar fotografeerde ik deze boer ook al, dus daarom nu geen uitgebreide reportage maar een snapshot.

image
Naarmate de dag warmer werd (uiteindelijk 35 graden) kwamen er meer combines naar buiten. Deze boer was nog bezig in een perceel wintergerst.

image
In de achtergrond een dikke ZTS die helaas daar bleef staan.

image
De combine is een Bizon ZO56 Super van Poolse makelij.

image
Wie vroeger regelmatig Farmphoto.com bezocht weet hoe populair Bizon is in het land. Niet zo gek, want op hun hoogtepunt in de jaren 80 had de Poolse fabrikant meer dan 60% van de maaidorsermarkt in handen. Daarnaast werd naar veel landen geëxporteerd, ook in Europa. In de VS werden ze verkocht onder de Amerikaanse machinenaam Long.

image
Vanwege de gigantische aantallen die gebouwd zijn kun je ze nog steeds overal in actie vinden. Onderdelen zijn dan ook geen probleem. De Bizon combines werden tussen 1970 en 2004 gebouwd door Fabryka Maszyn Żniwnych (FMZ) in Płock. Een plaats in het oosten van Polen. In 1999 kocht New Holland de fabriek en verhuisde de productie van de TC-serie van Zedelgem naar Polen, waar ze nog altijd worden gebouwd. Tot en met 2004 werden er nog combines afgeleverd met de Bizon naam. Daarnaast had Bizon een fabriek in Oekraïne waar ook combines werden gebouwd.

image
De ZO 56 Super werd gebouwd tussen 1976 en 1994 en is daarmee het op 1 na populairste model. Hij heeft 5 schudders en een 3.000 liter graantank. Hij wordt door een Poolse Andoria Andrychów SW-400 6-cilinder dieselmotor van 100 pk aangedreven, wat weer een onder licentie gebouwde Britse Leyland motor is en die in veel Poolse voertuigen werd gebouwd. Het maaibord is 4,2m breed.

image
De machine heeft nog het meeste weg van de 1500-serie van New Holland. Een cabine werd op latere modellen leverbaar. Uiteindelijk werd de kleur na de privatisering in 1992 blauw. De strohakselaar is origineel.

image
Terug naar materiaal uit het westen. Een John Deere 6195M met Vaia NL/28 Electronics 3-asser wordt gevuld met tarwe.

image

image

image

image

image
Passerende Deutz-Fahr Agrotron 6215 met Metaltech DB 14 aanhanger.

image
Hier was een Claas Lexion 760 Terra Trac met V900 maaibord bezig.

image
De buurman start net met het dorsen van tarwe. Op de achtergrond nog een Case IH Maxxum 5150 die aanhangers naar het land brengt.

image
Hier een Claas Dominator 204 Mega met C510 maaibord.

image

image
Een van de vele geïmporteerde machines die in Polen rijden.

image

image

image
Terug naar het grote. Dat belooft deze JD 8345R met Perard X-Flow 34 overlaadwagen al.

image

image
Eerst even lossen.

image

image

image
Eén van de 3 maaidorsers die hier in de tarwe reden.

image
Een Claas Lexion 770 met V1230 maaibord.

image

image

image
Opvallend genoeg niet op rupsen maar wielen.

image

image
De andere 2 machines reden in kolone.

image
Na 3 tanks te hebben gelost is de overlaadwagen helemaal vol.

image

image
Claas Lexion 760 Terra Trac met V900 maaibord.

image

image

image

image
En een Claas Lexion 600 Terra-Trac met V1200 maaibord.

image

image

image

image

image

image

image

image
De overlaadwagen kan het alleen niet aan dus komt een tweede combinatie helpen.

image

image
JD 6170R met 2 Poolse Wielton 14 ton aanhangers.

image

image

image

image

image

image

image

image
En dat is Polen. De buurman, met misschien maar een tiental hectares, is ook zijn tarwe aan het afrijden. Uiteraard met Poolse techniek. Een Bizon Rekord Z O58.

image
Dit brengt ons mooi bij het vervolg van het merk Bizon. De ZO58 is het best verkochte model die tussen 1980 en 2004 werd gebouwd. De laatste 5 jaar dus terwijl NH al eigenaar was van de fabriek. Vanaf 1995 werd de machine in het blauw geleverd.

image
De cabine is af fabriek maar de rest van de machine vrijwel onveranderd ten opzichte van de ZO56 Super. De motor is met 120 pk iets zwaarder en heeft nu een turbo. Ook de graantank is tot 3.500 liter vergroot. De lospijp is hydraulisch bediend. Latere modellen kregen een computer aan boord en airco. In de volgende fotoserie het vervolg over Bizon.

image

image

image
Een New Holland TS135A met Quicke voorlader en aanhanger.

image
De eigenaar van deze Claas Dominator 108 SL Maxi was druk aan het sleutelen.

image
De buurman begon ondertussen net met zijn MDW Fortschritt E524.

image
Van de ene Oostblok techniek naar de ander.

image

image

image
Deze fotoreportage werd mede mogelijk gemaakt door Agrarada.

REACTIES

comment Door niewiem op dinsdag 25 augustus 2020 15:25 quote
Heel mooi, Niels.Die Bizons zijn inderdaad oerdfegelijk en dorsen heel schoon. Die NH 8060 was die niet van mijn zwager Tomek ?Confused Cool Smile
comment Door Niels (Administrator) op dinsdag 25 augustus 2020 16:08 quote
niewiem schreef: Heel mooi, Niels.Die Bizons zijn inderdaad oerdfegelijk en dorsen heel schoon. Die NH 8060 was die niet van mijn zwager Tomek ?Confused Cool Smile Die heeft toch alleen een CX6080 Ed?
comment Door KeesdeNood op dinsdag 25 augustus 2020 16:50 quote
Mooie en interessante serie vooral over die Bison,s .
comment Door niewiem op woensdag 26 augustus 2020 07:21 quote
Kan kloppen, Niels. Ik ben niet zo op de hoogte van al die nummers van NH.Volgens mijn tweede zwager is de combine op de foto wel de hunne, maar toen had hij al een paar biertjes op.Cool Smile
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 26 augustus 2020 08:33 quote
KeesdeNood schreef: Mooie en interessante serie vooral over die Bison,s . Bedankt Kees.

niewiem schreef: Kan kloppen, Niels. Ik ben niet zo op de hoogte van al die nummers van NH.Volgens mijn tweede zwager is de combine op de foto wel de hunne, maar toen had hij al een paar biertjes op.Cool Smile Volgens mij toch echt iemand anders Ed. Dit was vlakbij Borek Strzeliński. Vorig jaar heb ik dit bedrijf ook gefotografeerd.
comment Door niewiem op vrijdag 28 augustus 2020 08:17 quote
Ik heb het nagevraagd en je hebt inderdaad gelijk, Niels.Het was niet de combine van mijn zwager. Volgende keer moet mijn tweede zwager maar eens wat minder diep in het glaasje kijken en wat beter naar jouw foto's.Cool Smile
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 28 augustus 2020 13:12 quote
niewiem schreef: Ik heb het nagevraagd en je hebt inderdaad gelijk, Niels.Het was niet de combine van mijn zwager. Volgende keer moet mijn tweede zwager maar eens wat minder diep in het glaasje kijken en wat beter naar jouw foto's.Cool Smile Haha alcohol vertroebelt meer dan je lief is.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.