FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 28-7 III

Door Niels in Agrifoto Foto's, vrijdag 28 augustus 2020 19:00

Voor deze laatste Poolse fotoserie van 28 juli bezoeken we het 8.300 ha tellend staatsbedrijf Kombinat Rolny Kietrz. Daar was de oogst bezig met een enorme vloot aan combines. Ook brengen we een bezoek aan het erf. Een waar machineparadijs.
image
We beginnen met een zeldzame maaidorser. Deze Claas Commandor 114CS. Het op 1 na kleinste model uit de Commandor-serie.

image
Ervoor hangt een 4,5m maaibord.

image
Deze combine heeft geen schudders maar dorst de tarwe met 8 cilinders.

image

image
Een flink steil perceel moest hij beklimmen.

image

image
Dan komen we aan bij Kombinat Rolny Kietrz in het zuiden van Polen. Het bedrijf heeft als hoofdmerk John Deere (56 stuks). Verschillende 8000-serie trekkers werden uit Duitsland geïmporteerd. Deze JD 8400 stond met een Lemken 5-schaar ploeg paraat mocht er brand uitbreken in het perceel tijdens het dorsen. Een andere 8400 heeft maar liefst 36.000 draaiuren gemaakt met de originele motor, zo vertelde de bedrijfsleider.

image
Ook deze Ursus 1634 stond paraat met een HTS waterwagen.

image

image
Het bedrijf heeft daarnaast 12 JCB trekkers en 10 Vaia kippers die in de graanoogst allemaal druk zijn.

image
Eén van de JCB Fastrac 3230's met een Vaia 3-asser.

image
JD T670 met 625R 7,5m maaibord van een loonwerker uit Slowakije die hielp met dorsen.

image
Deze JD S780i met 630X maaibord is van een Poolse loonwerker.

image

image

image
Nog een loonwerker uit Slowakije (kijk naar de vlag langs de cabine). Een New Holland CX880 waar een Biso Crop Ranger VX 750 maaibord voor hing.

image
Nog een JCB Fastrac 3230 met Vaia.

image

image

image

image

image
Combine nummer 4. Een NH CX8080 Elevation met 9m maaibord.

image

image

image

image
Het enorme tarweperceel van 160 hectare (hun grootste perceel is 230 hectare) werd in twee blokken opgesplitst waarna aan beide kanten werd gewerkt met 5 combines. Een mooi gezicht om ze letterlijk de heuvel af de tarwe in te zien zakken.

image
De CX8080 komt juist bergaf gereden.

image
Ook deze machine was afkomstig uit Slowakije. Het bedrijf heeft zelf 10 Claas Lexion combines en huurt daarnaast 15 combines van loonwerkers in wanneer er capaciteit vereist is. Dit is goedkoper dan zelf machines aanschaffen. De chauffeurs hebben geen portofoon en spreken niet allemaal dezelfde taal. De communicatie kan dus beter. Je kunt het best een georganiseerde oogstchaos noemen.

image

image

image

image
Zo gaat het in colonne heuvel af.

image
De vijfde machine in aantocht. Een JD T670i met 630R maaibord en langszij weer een JCB Fastrac 3230 met Vaia.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Helaas begon het flink te regenen waardoor alle oogstwerk snel werd afgebroken. Even later kwamen het met bakken uit de lucht.

image
Het bedrijf heeft wel overlaadwagens maar deze worden alleen gebruikt wanneer direct op vrachtwagens worden gelost. Hier hoefde de trekkers slechts een paar kilometer naar het hoofdbedrijf te rijden.

image

image

image
Het bouwplan omvat dit jaar 3.750 hectare wintertarwe.

image
De helft van de Vaia-vloot.

image

image

image

image

image

image

image
Dankzij enkele felle onweersbuien met veel regen, tot wel 120 millimeter, vielen in juni en begin juli. Daardoor lag alle tarwe plat, waar de capaciteit flink onder te lijden had. De opbrengsten waren wel goed.

image

image

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

image
Op een ander perceel was het bedrijf met hun eigen combines aan het werk. Vijfmaal een Claas Lexion 560. Na een klein buitje werd getwijfeld of er weer gedorst kon worden. Helaas kwam er opnieuw regen en was de pret zeker over.

image
Een kijkje op het erf. Verschillende combinaties staan klaar voor het strotransport. Het meeste stro wordt geperst voor het eigen melkveebedrijf met 3.500 melkkoeien. Naast JD's een aantal New Holland trekkers.

image
En uiteraard de nodige Ursus modellen die paraat staan. Kietrz is het grootste overgebleven staatbedrijf in Polen. In totaal zijn er nog zo'n 40 staatsbedrijven.

image
Er zijn 3 zelfrijdende Horsch veldspuiten aanwezig en 5 getrokken machines. Naast het PT 280 model ook de PT 350. Ernaast een JD 9570RT.

image
Ook het hakselen van gras, luzerne en maïs wordt in eigen beheer gedaan. Omdat een nieuwe hakselaar wordt aangeschaft is een demo Krone Big X 1180 en Claas Jaguar 990 Terra Trac aanwezig om te testen. Met deze 2 merken rijdt het bedrijf ook. Links hun eigen Claas Jaguar 970 en helemaal links een Krone Big X 850.

image
Verder zijn er nog 2 Claas Jaguar 900 aanwezig.

image
JD 7930 en nog een JD 8400. Het bedrijf had de eerste West-Europese trekker in Polen. Een JD 4955, die nog steeds op het bedrijf is. Die werd samen met een ploeg aangeschaft.

image
Het bedrijf heeft opvallend genoeg ook 10 MB Trac's. Hier 1 van de 1000's. Die worden ingezet voor het strooien van kunstmest en spuiten. Ze zijn gebruikt gekocht in Duitsland.

image
Naast 2 JD 9620RX zijn er nog een JD 9520 en een 9030-serie kniktrekker. Verder is er een 8370R op rupsen, de 9510RT en een 8RX is in aantocht. Voor de 1.100 hectare suikerbieten zijn er 2 Ropa bietenrooiers, 2 Ropa zelfrijdende overlaadwagens een een Ropa Maus.


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

image
Deze fotoreportage werd mede mogelijk gemaakt door Agrarada.

REACTIES

comment Door xc70 op vrijdag 28 augustus 2020 19:09 quote
wat een bedrijf Bloos
comment Door niewiem op zaterdag 29 augustus 2020 07:23 quote
Hoeveel mensen werken daar Niels ? Ik wed dat onze Duitse buurman Hartl hetzelfde areaal bewerkt met een fractie aan mensen en machines dan in Kietrz. Maar ik begrijp dat het staatsbedrijf voor werkgelegenheid gaat en niet altijd voor efficiency. Cool
comment Door KeesdeNood op zaterdag 29 augustus 2020 07:43 quote
Prachtig Niels dat is de kers op de taart van je Poolse serieLoveit
Laatst aangepast door: KeesdeNood op zaterdag 29 augustus 2020 07:44.
comment Door bolinder op zaterdag 29 augustus 2020 13:13 quote
Mooi om zoiets eens te zien voor ons bijna onwerkelijk.
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 29 augustus 2020 19:53 quote
niewiem schreef: Hoeveel mensen werken daar Niels ? Ik wed dat onze Duitse buurman Hartl hetzelfde areaal bewerkt met een fractie aan mensen en machines dan in Kietrz. Maar ik begrijp dat het staatsbedrijf voor werkgelegenheid gaat en niet altijd voor efficiency. Cool Ik denk dat Hartl iets minder hectares heeft? Maar inderdaad er werken heel veel mensen. Misschien dat Johan het nog precies weet ik dacht 160. Dat is inclusief melkvee, kantoor etc. Dat blijft enorm.

KeesdeNood schreef: Prachtig Niels dat is de kers op de taart van je Poolse serieLoveit
Die kers komt natuurlijk nog Kees met de combine van Ed straks op de dag erna Wink .

bolinder schreef: Mooi om zoiets eens te zien voor ons bijna onwerkelijk. Ook voor Poolse begrippen bijzonder hoor Corné. Niet zozeer de omvang maar wel de hoeveelheid machines en mensen. De enige in zijn soort.
comment Door Verplanke op zondag 30 augustus 2020 14:15 quote
Mooi om eens te zien.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.