FOTO'S VAN KEES DE NOOD - 16-10

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 25 oktober 2020 14:00

Kees reisde af naar Noord-Beveland voor het eerste deel van deze fotoserie. Daar legde hij een bijzondere Vicon zwadmaaier vast. Ook de historie van deze machine wordt uitgelicht. Verder werden suikerbieten gerooid met een Vervaet EVO.
image
Een koppel schapen is druk bezig met maaien en bemesten.

image

image
Een herfstig tafereel op nummer 6 met de pompoenverkoop.

image

image
Op 16 oktober kon Kees na enkele weken wachten op bezoek bij akkerbouwer Huibert Janse, van Landbouwbedrijf Westerland, uit Wolphaartsdijk. Hij was teunisbloemen aan het maaien met een Vicon WR 322 SP zwadmaaier.

image
De machine heeft een werkbreedte van 10 voet ofwel 3 meter. In de tweede helft van de jaren 80 werden teunisbloemen meer geteeld. Het gewas werd toen eerst gemaaid en gebonden om te drogen en later gedorst. Dat was erg arbeidsintensief. Inmiddels wordt het gewas ngo maar weinig geteeld.

image

image

image

image

image

image
De transportsnelheid van deze machines is met 20-21 km/u laag. Door het deksel om te draaien wordt de aandrijving uitgeschakeld en kan de machine gesleept worden.

image
Omdat teunisbloemen gemakkelijk te scheiden zijn is een vaste torpedo van de combine gemonteerd. Het Mörtl zijmes kon zo stil blijven staan, wat weer schade aan het gewas en verliezen voorkomt.

image
Alles is hydraulisch aangedreven en dus ook het mes. Toen het originele kapot ging is een hydraulische aandrijving van Schumacher gemonteerd.

image
De machine is van bouwjaar 1989 en werd in de Canadese provincie Manitoba gebouwd in de fabriek van Vicon Western Canada.

image

image

image

image

image

image

image
Van oud-Vicon vertegenwoordiger Tiemen Bosma ontving Kees enkele foto's. In totaal werden er ongeveer 60 zwadmaaiers geïmporteerd. Hiervan verkocht Tiemen er 13 in Nederland. De rest ging naar Engeland, Frankrijk en Denemarken. Ze waren uitgerust met een 12 of 14 voet maaibord.

image
Om luzerne te maaien was een 16 voet maaibord leverbaar, die hier is te zien bij grasdrogerij Hartog uit Abbekerk.

image
Vicon leverde ook een 3,20m schijvenmaaier om gras of graszaad te maaien. Deze hing aan de machine van loonbedrijf Mechielsen uit Oldehove, die hem nog steeds hebben.

image
Een foto uit de brochure met de maaier voor grasland.

image

image
In dezelfde fabriek werden ook de Cereal Implements 722 en 742 zwadmaaiers gebouwd. Deze waren groen van kleur en konden met maaiborden tot 30 voet (9 meter) worden geleverd.

image
Vooral in Canada worden zwadmaaiers nog steeds ingezet om graan en koolzaad te maaien. In Nederland was het altijd een kleine markt. Zeker toen de erwtendorsers met een plukker voorzien werden. Voor die tijd werden de conserven door een zwadmaaier gemaaid. Andere klanten waren grasdrogerijen en bedrijven die hem in koolzaad of graszaad inzette.

image
In Colijnsplaat op Noord-Beveland was loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland suikerbieten aan het rooien bij akkerbouwbedrijf Rijm. Er werd net gestopt voor de koffie.

image
Vervolgens kan de Gilles overlaadwagen weer gestart worden.

image

image
De rooier is een 9-rijïge Vervaet Beet Eater 925 EVO.

image

image

image

image
New Holland M100 met Cebeco kipper. Inmiddels heeft de trekker ruim 10.000 uren op de teller, zo vertelt de eigenaar, zonder dat er mankementen zijn geweest.

image

image
Zelf reed de akkerbouwer met een glimmend nieuwe NH T7.165S met Vaia kipper.

image
Nog even terug naar de Vicon waar Huibert inmiddels bezig is aan een ander perceel. Vanaf de dijk kon Kees nog enkele mooie foto's maken.

image

image
En even genieten van een mooi polderlandschap.

image

image

image
Terug in Zeeuws-Vlaanderen werd Kees door de zon begroet en kon hij nog deze indrukwekkende maaicombinatie fotograferen van loon- en voederwerken Tom de Muynck uit Waarschoot.

image
Een Fendt 828 Vario S4 Black Beauty met Claas Disco 3200FC front- en 9200C vlindermaaier.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 25 oktober 2020 17:41 quote
Mooi Kees Teus Rijm een van de weinigen die uit brabant neergestreken is in peeland en nog volop akkerbouw bedrijfd de New-Holland is pas nieuw afgeleverd en bij zijn vader in de loods staan nog trekkers die een Volvo hard sneller doen kloppen.
comment Door KeesdeNood op maandag 26 oktober 2020 16:28 quote
Bedankt Corne .

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.