FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 10-9

Door Niels in Agrifoto Foto's, donderdag 29 oktober 2020 19:00

Ook de tweede reportage van 10 september komt van Flakkee. We maakte namelijk weer een reportage bij Franzen Landbouw. Begin september was het tijd voor de uien. Die werden door 2 rooicombinaties geoogst, opgeladen en ingeschuurd.
image
De eerste rooicombinatie is deze unieke zelfrijder, gebaseerd op een Matrot M41H bietenrooier en gebouwd door Hegro Agri Service. Alles over het ontstaat van de machine kun je hier lezen.

image
De machine is nooit als bietenrooier gebruikt maar werd door de Franse fabrikant Dugave tot witlofrooier omgebouwd. In 2011/12 kwam hij naar Nederland en werd hij verbouwd om uien te rooien.

image
Deze rooier wordt hoofdzakelijk voor plantuien ingezet maar ook als het druk is in de zaaiuien komt hij in actie. De zeefcapaciteit is enorm.

image
De rooier is van Franzen Landbouw en collega-akkerbouwbedrijf Buth, beide uit Dirksland.

image

image

image
De machine rooit 2 bedden van 1.50m tegelijk.

image

image

image

image
Origineel werd de machine met een loofklapper geleverd maar deze heeft voor de zaaiuien te weinig zuigkracht. Daarom worden de uien apart geklapt met een Holaras loofklapper. Deze machine is te zwaar voor de vooras van de Matrot waardoor er een Fendt 516 Vario S4 van Franzen Landbouw voor staat.

image

image
Op het erf van de familie Buth is een medewerker van Franzen ondertussen compost aan het laden met een Volvo L60E shovel van Franzen.

image

image

image
De nieuwe Fendt 930 Vario S4 met Tebbe HS 320 breedstrooier zagen we al in een eerdere reportage. Met de gewassen van het land was ook deze combinatie erg druk.

image

image

image

image
Goed is te zien hoe de gehele machine in hondengang rijdt.

image

image

image
De tweede rooicombinatie van Franzen is deze Fendt 724 Vario S4 met een Holaras Frontklapper- rooicombi UM/UR Front en Holaras rooier.

image

image

image

image
Ook hier worden 2 bedden van 1.50m tegelijk gerooid zodat de trekker op brede banden kan blijven staan. Dit voorjaar kon je al zien hoe ze met 4 bedden tegelijk worden gezaaid.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Een eerder gerooid perceel werd ondertussen opgeladen.

image
Door een New Holland T6070, van Buth, met VSS Amac UL-1480 uienlader van Buth & Franzen. Ernaast een Fendt 724 Vario S4 met Beco Xpert 340 kipper van Franzen.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Een Fendt 724 Vario S4 met Beco Xpert 2800 3-asser.

image

image

image

image

image
Breston stortbak en hallenvuller.

image
Een nieuwe Mechatec BF280 Box Filler automatische kistenvuller met op- en afstapelaar.

image

image
Twee Linde heftrucks waren continu bezig met en aanvoer van lege kisten en afvoer van volle kisten.

image

image

image

image

image
Wanneer je een te lage sluitertijd instelt krijg je dit artistieke effect...

image

REACTIES

comment Door KeesdeNood op donderdag 29 oktober 2020 21:28 quote
Mooie serie weer Niels.Loveit
comment Door Niels (Administrator) op donderdag 29 oktober 2020 21:43 quote
Bedankt Kees.
comment Door niewiem op vrijdag 30 oktober 2020 05:15 quote
Wederom een prachtige serie van een dito bedrijf, Niels. Wat is het idee achter die verschillende wandhoogte van die kieper ? Dat ze er niet zo snel aan de andere kant af vallen ?Cool Confused
comment Door Niels (Administrator) op vrijdag 30 oktober 2020 15:59 quote
Bedankt Ed. Die Beco is gebruikt gekocht en was een maïskipper. Omdat de valhoogte te groot was voor aardappelen en uien hebben ze hem aan 1 kant verlaagd.
comment Door charel op vrijdag 30 oktober 2020 21:52 quote
Hoeveel uien teelt Franzen wel niet dat ze zelf 2 rooiers hebben. Op de drone foto’s ziet dit er al als een aardig perceel uit. Een mooi grondje ook daar zeker zo lijkt het bij het uien rooien.
comment Door Niels (Administrator) op zaterdag 31 oktober 2020 09:34 quote
charel schreef: Hoeveel uien teelt Franzen wel niet dat ze zelf 2 rooiers hebben. Op de drone foto’s ziet dit er al als een aardig perceel uit. Een mooi grondje ook daar zeker zo lijkt het bij het uien rooien. De zelfrijdende rooier heeft Franzen met collega Buth en voor een andere teler wordt ook nog gerooid. De grond is over het algemeen erg mooi ja, al hebben ze op een andere boerderij ook wel hele zware grond.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.