FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1962 V
Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 23 februari 2022 19:00
De maand september leverde zoveel foto's op dat we er een hele reportage aan kunnen wijden. We zien foto's, uit 1962, van de Britse Royal Show en graslanddemonstratie. Ook zijn er voldoende foto's van artikelen uit eigen land en nieuwe machines.

Deze zomer werd in Newcastle upon Tyne de jaarlijkse Britse buitenbeurs Royal Show gehouden. De 114e dit jaar. New Holland toonde er deze zelfrijdende pers die door een Wisconsin luchtgekoelde 51 pk benzinemotor wordt aangedreven. De opraper is 154cm breed.

Maaikneuzers zijn in Engeland enorm populair. Hier een Britse Kidd hakselaar met 2 uitlaatmonden.

De zelflossende wagen, eveneens van Kidd.

Vrachtwagen voor het vervoeren en lossen van los gestorte kunstmest. Op grote bedrijven in Engeland wordt zo gewerkt. Achterop een Unimog is een centrifugaalstrooier gebouwd. De vrachtwagen heeft een bak met transportband van Atkinson.

Heggenschaar voorop de trekker van Hydrocut, die geheel hydraulisch wordt aangedreven en die hydraulisch is te bedienen.

Ploeg van David Brown met een dieptewiel die hydraulisch vanaf de trekker is te bedienen.

De stalmeststrooier van Howard.

Een as met kettingen slingert de mest uit de bak. Het systeem kent weinig slijtagepunten maar werkt maar vanaf 1 kant.

Een kipbak van John Salmon voor suikerbieten.

Bietenrooier van John Salmon die gebruikt kan worden om deze bunker vol te rooien.

De 1-rijïge Rapide bietenrooier van Peter Standen.

De Avron 6.5 x 42 cultuurband.

De Sod-Seeder van J.E.C. kan worden gebruikt om bestaand grasland door te zaaien en om groenvoedergewassen in de stoppel te zaaien.

Schoffelmachine voor suikerbieten met opgebouwde Noble granulaatstrooier voor gewasbeschermingsmiddelen in vaste vorm voor in of tussen de rijen.

Transporteur van Ayrshire met een rubberband en rubberen zijkanten en schotten. Door een horizontaal verlengstuk te monteren kunnen aardappelboxen worden gevuld.

In een artikel over het vervoer en opslaan van los gestorte aardappelen wordt gesproken over de boxenvuller. Voor grote boxen zijn 4 tot 5 van deze machines vereist.

Een zelfrijdende 3-rijïge aardappelrooier kan 100 tot 120 ton aardappelen per dag oogsten maar daarvoor moet de logistiek wel goed geolied zijn.

Een zelflossende wagen (van BAV) lost met een rol en doek op een verplaatsbare dwarsband. Die brengt de aardappelen naar een opvoerband waarna een derde transporteur ze in de aardappelbox brengt.

Dit lot is veel dorsmachines begin jaren 60 beschoren, ondanks dat ze veelal nog niet erg oud zijn. De enige die er nog belangstelling voor heeft is de oudijzerhandelaar, noteert LM. Die gaat alleen om het ijzer, waardoor het hout eerst wordt verbrand. Met een scheut petroleum wil het goed branden, zo schrijft de auteur. Er zijn altijd wel jongens in de buurt te vinden die het vuurtje willen opstoken!

De Allis-Chalmers FD 3 is een nieuwe trekker die het Amerikaanse A-C in Frankrijk bouwt. Hij is bedoeld voor bedrijven op de lichtere gronden of als tweede trekker voor boeren op zwaardere gronden. N.V. Louis Reyners te Amsterdam is importeur. Hij heeft een 4-cilinder diesel die 27 pk levert.

Güldner-Motoren-Werke heeft op de DLG tentoonstelling in München 2 nieuwe trekkers getoond, waaronder deze Toledo G40. Een 36 pk trekker die Motrac uit Zutphen importeert. Deze trekker heeft een 3 cilinder motor. De Gotland heeft een 4-cilinder motor.

Iedere 2 jaar wordt in Engeland een nationale graslanddemonstratie gehouden. Dit jaar vond deze in Harrogate plaats. Daar reed deze Hayter Rotamower met zwadlegger.

De John Wilder Sila Masta met hooiuitrusting.

Aanhangzwadlegger van John Wilder achter de maaikneuzer.

De aanhangzwadlegger van John Wilder aan het werk.

De Ayrshire pakkenlader.

Belcher pakkenlader met aandrijving door een landwiel.

Roadless Traction (bekend van de trekkers) biedt deze Sydelift pakkenlader aan die aan de hefinrichting wordt gemonteerd.

De Owatonna zwadmaaier met kneusrollen.

Dezelfde zwadmaaier van voren gezien.

De heer P.J. Westers te Hornhuizen heeft achterop de trekker een schoffelbalk gemonteerd en rijdt daarvoor achteruit. Daarom is een tweede stuurwiel gemonteerd, de stoel 180 graden gedraaid en een koppelingspedaal gemaakt.

De Britse firma Vickers-Armstrong bouwt Land Rover voertuigen om met luchtkussens. Twee grote ventilatoren wekken de benodigde luchtstroom op. Het idee is om met het voertuig vloeibare kunstmest uit te rijden over het land. Daarvoor is aan de voorzijde een spuitboom gemonteerd (die het voertuig flink onderspuit zo is te zien).
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.