FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1963 I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 27 februari 2022 19:00

We gaan weer een jaar verder in de tijd. Het januarinummer bericht traditiegetrouw van de Smithfield Show in Londen. Met o.a nieuwe trekkers. Ook zien we veel machines. Verder is er aandacht voor demonstraties zoals die van de aardappeloogst.
image
Op de voorpagina van het eerste nummer van 1963 treffen we deze Fordson Dexta met de recent gelanceerde Ransomes TS 81 wentelploeg. Het is 1 van de nieuwe machines die op de in december ’62 gehouden Smithfield Show werden geïntroduceerd.

image
In Earls Court, hartje Londen, werd van 3 tot en met 7 december de 163e! Smithfield Show georganiseerd. Groot nieuws is de 35 X van Massey Ferguson. Deze is leverbaar met de Multi-Power transmissie. Hij levert maximaal 44 pk, waar dat bij de oude 35 nog 38 pk was. Omdat de overbrenging in de versnellingsbak is gewijzigd rijdt de trekker ook harder. 26,2 km/u ipv 23,4 km/u.

image
John Deere is een relatieve nieuwkomer op de Britse markt. Het merk werd voorheen door machinefabrikant Lundell geïmporteerd, maar JD doet dit nu zelf en heeft Lundell (hakselaars) overgenomen. De 4010 wordt aangevuld door deze 5010 die 117 pk levert uit een 6-cilinder motor. De 24,5-32 banden worden speciaal geproduceerd voor dit type.

image
De Bonser veiligheidscabine is niet alleen bedoeld om de chauffeur droog en stofvrij te laten zitten, maar ook veilig. Een noviteit! De buizen bovenaan zijn bedoeld dat de chauffeur uit de cabine kan kruipen wanneer hij omvalt.

image
Deze Ransomes TS 83 is 1 van verschillende nieuwe ploegen op de Smithfield Show. Het wentelen geschiedt halfautomatisch en de snijbreedte is 12 inch ofwel 30cm.

image
Een Whitlock centrifugaalstrooier met een hydraulisch aangedreven strooischijf middels hydrauliek van de trekker. De bak is van fiberglas.

image
De Atkinson centrifugaalstrooier met een houten voorraadbak waar 2.200 liter in past. Ook deze schijf is hydraulisch aangedreven.

image
Achterkant van de Tasker Fertispread strooier met opnieuw een hydraulische aandrijving.

image
LM noemt deze International McCormick S 31-1 strooier revolutionair. De kunstmest wordt door een onder de bak geplaatste en aftakas aangedreven ventilator via 6 vierkante pijpen naar buiten geblazen. De werkbreedte bedraagt 6 meter en hij wordt in Zweden gebouwd.

image
De dubbele pneumatische zaaimachine van Bamfords met een werkbreedte van 3,75 meter.

image
Gloster schoffelbalk onder de buik van een MF 35 trekker.

image
De Vibro-Boom van Allman. De spuitboom heeft geen doppen. De vloeistof stroomt uit gaatjes in de boom en doordat de boom trillend is bevestigd worden de druppels eruit geschud.

image
De Standen Potatovator. Een rijenfrees voor aardappelen om bedden aan te aarden.

image
De Gloster maaikneuzer van IH voor het kneuzen van hooigras.

image
De David Brown hakselaar heeft een nieuwe lospijp gekregen om verticaal en horizontaal te verstellen met hendels.

image
New Holland Compact Hayliner 65 die in een goedkopere uitvoering als NH 68 wordt verkocht.

image
De Gleaner C maaidorser. De grote broer van de Allis-Chalmers Gleaner A. Het verschil zit in de trommel- en schudderbreedte.

image
Grote ventilator aan een trekker van Alvan Blanch bedoeld om aardappelen of hooi te drogen.

image
Bentall Hydra-Arm met slootgraafbak.

image
De achterzijde van een grupstal in de VS.

image
De Service-School van Kuiken NV in Emmeloord. Om instructies te geven voor Bolinder-Munktell trekkers reist het bedrijf met een bus door Nederland. Sinds 1950 is Gebr. Kuiken in Emmeloord gevestigd. Ook heeft het een bedrijf in West-Duitsland.

image
Een uitgebreid artikel spreekt over de verwerking van aardappelen, waar kisten een grotere rol in spelen. Hier wordt een kist in de sorteerinrichting op hoogte gestort.

image
Eind september 1962 werd op de Esso-Hof (een akkerbouwbedrijf van 289 hectare op de Lüneburger Heide van brandstofproducent Esso) een grote rooidemonstratie voor aardappelen gehouden. Deze Hassia aardappelrooier wordt door een Unimog getrokken die tevens voor de afvoer zorgt.

image
Luni aardappelrooier met draaiende borstels als stenenscheider.

image
Heinzelmann rooier met zeefkorven en een aparte getrokken verzamelbak.

image
Transporteur met horizontale toevoerband en stortrooster.

image
Boxenvuller.

image
De heren G.K Wijk en J. Vink te Uithuizen hebben een eenvoudige vorktruck ontwikkeld voor achter de trekker: Een Massey Ferguson 44 (let ook op het Marshall hulp embleem op de motorkap). Zij gebruiken de trekker voor de aardappeloogst.

image
Een kist met aardappelen wordt op de vrachtwagen geplaatst. De hefmast kan 25 ton aardappelen per uur verladen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.