FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1964 X

Door Niels in Agrifoto Foto's, maandag 21 maart 2022 19:00

Nog een laatste fotoreportage van Landbouwmechanisatie met de nummers november en december 1964. Dan bergen we het archief voor nu weer op. Aandacht voor noviteiten die op een landbouwbeurs in Zwitserland en in Zuidlaren werden getoond.
image
Een melkleidinginstallatie is niet het eenvoudigste apparaat op een veehouderijbedrijf.

image
Een rijdende installatie. De stap van bussen naar een tank is niet groot.

image
Het laden van een tank met melk met behulp van een takel aan een rail.

image
Grotere bedrijven dicht bij de fabriek kunnen de melk zelf brengen.

image
Hier wordt de goede melkrichting verkregen door een singel om de koe.

image
Zelfrijdende oogstmachines zijn anno 1964 gemeengoed in Nederland. Zeker de maaidorser. Hier een International E8-41 gebouwd in Frankrijk.

image
De zelfrijdende 6-rijïge en 6-wielige bietenrooier van Volvo. Kuiken te Emmeloord importeert hem en vanaf 1965 wordt hij in de praktijk ingezet.

image
Fendt GT werktuigdrager met bietenrooier.

image
Veel aandacht is door de jaren heen al uitgegaan naar het rooien van stoppelknollen. Met de hand is het vermoeiend werk.

image
Een knollentrekker (hier van Borga) bespaart veel arbeid en levert meer capaciteit. Het areaal in Nederland bedraagt 80.000 tot 90.000 hectare. Vooral op gemengde bedrijven op zandgrond.

image
In september is op de Oostwaardhoeve in Slootdorp de eerste paal geslagen voor een grote hal ten behoeve van het ILR. Nog deze winter wordt de hal in gebruik genomen om centrifugaalstrooiers en pendelstrooiers te beproeven.

image
De nieuwe Nuffield 10/60 die naast type 460 leverbaar is. Hij wordt door O. de Leeuw geïmporteerd.

image
De Pinet wentelploeg type R 3B van importeur Massee en Zoon te Zwolle.

image
Barford taludmaaier die N.V. Landré en Glinderman uit Engeland geïmporteerd heeft.

image
De maaikop met oliemotor. De werkbreedte bedraagt 180cm.

image
Onderaanzicht van de maaier.

image
Het maaien van een tochtwal met de machine.

image
Met grote interesse wordt de ontwikkeling van Flevoland door agrarisch Nederland gevolgd. Sinds kort zijn de eerste landbouwbedrijven door pachters betrokken en vele zullen volgen. Deze moderne bedrijven hebben behoefte aan een machinepark. Binnenkort opent districtsdealer Daan v.d Kooy te Achterveld een hypermodern mechanisatiebedrijf in Dronten. Het bedrijf krijgt een oppervlakte van 1500 m² op de hoek van de Havenweg. Naast een grote werkplaats komen er een ruime showroom, magazijn, kantoren en kantine. Daarnaast een wasplaats en woning voor de bedrijfsleider. Het pand staat er nog altijd.

image
Geen machines op de voorpagina in december, maar heel toepasselijk een winterse foto genomen door C. van Maanen.

image
In het Zwitserse Lausanne wordt jaarlijks een landbouwtentoonstelling gehouden. De redactie van LM zoomt in op de bedrijfsgebouwen. Hier de Expo te Lausanne.

image
Een schuur van hout met omwanding van asbestcement golfplaten. Uit de tijd dat dit nog als lust werd gezien en niet als last!

image
Een bergboerderij.

image
Varkensstal voor mest- en fokzeugen.

image
Voor de zestiende keer werd de Zuidlaarder Landbouwbeurs gehouden op 30 hectare terrein. Nieuw is deze Hanomag Robust 800. Hij heeft een 4-cilinder diesel van 6,8 liter! Die 75 pk levert. Hoegen Dijkhof uit Doetinchem is importeur.

image
Rumptstad 3-schaar rondgaande ploeg met een nieuw ristertype. Aan de ploeg kan een stoppelraam met 6, 7 of 8 scharen worden gemonteerd.

image
De Harder centrifugaalstrooier met 2 schijven op de stand van het Werktuigenbureau voor de Landbouw uit Assen.

image
Nieuw voor ons land is de maaikneuzer van Krone met een werkbreedte van 110cm.

image
De Favoriet trommelschudder uit Friesland die Van Driel en Van Dorsten verkoopt. De werkbreedte is 2 meter en de machine kost 1.895 gulden.

image
De nieuwe Fahr M88 in Zuidlaren. Opnieuw wordt aangehaald dat de overeenkomsten met de Clayson M80 groot zijn.

image
De John Deere 530 uit de nieuwe reeks maaidorsers van deze fabrikant. Een 8,5 of 10 voet maaibord is leverbaar bij Louis Nagel en Co te Arnhem.

image
De Laverda M120 behoort tot de zeer grote maaidorsers.

image
Spiksplinternieuw was de International McCormick B47 opraappers. De opvolger van de welbekende B46. De capaciteit is hoger door een hoger toerental van de pers.

image
Een lagedrukpers van Fahr die Motrac te Zutphen importeert. De capaciteit is hooi is 4 tot 5 ton.

image
Een 2-rijïge loofklapper van fabrikant LFE die Hoegen Dijkhof importeert.

image
Eicher bietenrooier op een G40 werktuigdrager gebouwd. De machine kopt en poetst de ene rij en rooit de voorgaande. De bunker is hydraulisch kipbaar en de koppen worden in dwarszwaden afgelegd. De gehele rooier bestaat uit 3 delen en kan door 1 man zonder moeite worden gedemonteerd.

image
De Rüzima Junior-Z knollentrekker kan ook worden gebruikt voor voederbieten, die vervolgens wel handmatig moeten worden gekopt.

image
Een 1,5 tons kipwagen van Fa. Zweegers (PZ). Het kippen geschiedt met de hefinrichting. De wagen wordt standaard met een PZ-koppeling geleverd.

image
De kipbare transportbak van Zweegers kan zowel voor melkbussen als mest en grond worden gebruikt, maar ook kalveren. De bak is voorzien van de PZ-snelkoppeling aan de driepuntshef.

image
Een bijzondere vondst is deze kipwagen die op de normale wijze achterover kipt maar door het geheel 90 graden te draaien kan ook naar links en rechts worden gelost. Hij wordt gebouwd door De Haan en Schminnes te Mussekanaal.

image
Eén van de vele nieuwe opraapwagens in Zuidlaren was deze Tebbe junior.

image
De pakkenlader van Fahr wordt naast de wagen bevestigd en door loopwielen aangedreven. Tot een hoogte van 2,75 meter worden ze omhoog gebracht.

image
Hydraulische trekkerkraan van Kärnter Maschinenfabrik type KMF. De arm heeft een bereik van 5 meter.

image
De Faucheaux voorlader is op een afwijkende wijze op de trekker bevestigd. Hij bevindt zich vlak voor de vooras van de trekker.

image
Hier een kruising tussen een voorlader en een fronthef uit Zweden. De Modig 600 Snabb, geïmporteerd door Vavee uit Capelle a/d IJssel.

image
Een continu werkende aardappelontsmetter van Lockwood die de aardappelen onderdompelt in de vloeistof. Absorptierollen verwijderen het overtollige vocht. De capaciteit bedraagt 3 ton per uur. Lockwood International te Nieuw-Amsterdam vermarkt hem.

image
De opraapwagen wint voorzichtig aan terrein op het weidebedrijf. Immers, 1 man kan het laden verzorgen.

image
Op de twaalfde internationale ploegwedstrijden, gehouden in Oostenrijk, werd de Ier Charles Keegan de winnaar. Hij ploegde met een Deutz D40 L en Kverneland ploeg.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.