FOTO'S VAN KEES DE NOOD III

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 28 augustus 2022 14:00

Regelmatig weet Kees prachtige verhalen te vertellen met zijn fotoreportage. Zo ook deze keer. Centraal staat een prachtige BM Volvo S950 maaidorser. Na jaren stil te hebben gestaan kwam hij deze zomer weer in actie om herinneringen op te halen.
image
In de vorige serie lieten we deze maaidorser van akkerbouwer Frans Dieleman in Waterlandkerkje al zien. Op 19 juli werd hij klaargemaakt en 11 augustus was het zover.

image
Dit plaatje zou ook in 1963 gemaakt kunnen zijn want toen kocht Frans zijn vader een Deutz D 8005 bij Deutz dealer Piet Hoste uit Draaibrug. Het was de eerste D 8005 6 cilinder die in Nederland geleverd werd. Erachter hang een GéWé 4-wielige kipper die ook uit die tijd kan zijn.

image
Zowel de trekker als wagen zijn van Hans Tas uit Waterlandkerkje.

image
Deze BM Volvo S950 kwam in 1972 nieuw bij loonbedrijf Boussen in Waterlandkerkje. Nadat in 1982 het bedrijf stopte kocht akkerbouwer Frans Dieleman, ook uit Waterlandkerkje, de machine en dorste ermee tot 2006. Toen kwam er een veel jongere New Holland TX32. De Bolinder bleef echter ook in de schuur staan want Frans is ook een oldie liefhebber.

image
Klaar voor de start.

image

image

image
De Bolinder-Munktell type Boxer 350 van Alber Paridaen, oud-loonwerker uit St. Kruis. Het was Alber die vorige jaar aan Frans vroeg of het mogelijk was om nog eens met de Bolinder te dorsen. Frans zag dat wel zitten en zette afgelopen winter het 14 voets maaibord in orde (roest verwijderen en opnieuw in de lak). De rest was in orde want ze was technisch goed onderhouden en altijd goed gesmeerd.

image

image

image
Alber begint, hij heeft veel herinneringen aan de S950 want toen hij in 1972 bij zijn vader in het bedrijf kwam hadden ze er 4. Deze hadden echter nog een handbediende rij-variator en geen stuurbekrachtiging. Je wist dus s avonds goed wat je gedaan had.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Oud-loonwerkers genieten van het dorsen en halen herinneringen op.

image
Een oud medewerker van Alber komt ook een kijkje nemen met zijn prachtig gerestaureerde MF 35X en TEF.

image

image
Het is misschien al 25 jaar gelden dat ik voor het laatst met een maaidorser reed, maar dat verleer je niet. Het was zomaar genieten met dat stof om je heen.

image

image

image

image

image
Collega-fotograaf Fred komt ook langs om dit unieke gebeuren vast te leggen/

image
Alber en zijn broer Walter rijden om beurten en maken foto's.

image

image

image

image

image

image

image

image
Boer Frans controleert het werk.

image
Lossen op de GéWé met de 8005 ervoor, want de Bolinder van Albert had geen kipaansluiting.

image

image

image

image

image

image
Enkele beelden van de 2 prachtige trekkers.

image

image

image

image

image

image

image
Enkele foto's gemaakt door Fred. Na Kees was het de beurt aan de 90-jarige Gideon Karelse die het ook nog niet was verleerd met een Bolinder te rijden (bekend van de oude doos).

image

image

image
Ook Corné Goedhart, geen onbekende voor iedere BM combine bezitter in Nederland, draaide nog enkele rondjes.


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal
Een video die Frans zelf maakte met zijn drone. Plus extra beelden van de vlasoogst op zijn bedrijf.

Met dank aan de Familie Dieleman voor deze prachtige middag en de verzorging van de inwendige mens.

REACTIES

comment Door bolinder op zondag 28 augustus 2022 14:56 quote
Heel mooi Kees prachtige foto,s van een geweldige middag moeten we meer doen maar ja allemaal hebben we onze bezigheden,maar heb begrepen dat ze toch niet meer zo lang willen wachten als vorige keer om weer eens met de Volvo te dorsen.
comment Door bolinder op zondag 28 augustus 2022 15:11 quote
Kees ik heriner me dat de eerste twee jaar dat Frans de Tx had het zulke moeilijke zomers waren veel regen en weinig dorsbare dagen dat ze toen nog met allebei gereden hebben zowel Tonny als Frans zelf ieder op een combine en dat jij daar toen ook nog foto,s van genomen hebt.
comment Door xc70 op zondag 28 augustus 2022 19:10 quote
mooie reeks Cool
comment Door niewiem op dinsdag 30 augustus 2022 07:02 quote
Prachtige foto's en filmpje.Die combine moet toch een monster geweest zijn met dat 14 voets maaibord, in die tijd.En ik ben het met Bolinder eens dat je dit soort bijeenkomsten vaker moet doen nu de mensen die er vroeger mee gereden hebben nog leven.Cool Smile
comment Door KeesdeNood op dinsdag 30 augustus 2022 11:41 quote
Bedankt Corne Danny en Ed , ergens heb ik al op gevangen dat er misschien een vervolg komt en dan verwacht ik jouw ook Ed.Confused

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.