FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: WIES VAN LOON I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 18 december 2022 14:00

Niet ver over de Nederlandse grens, in het dorpje Kalmthout, startte Wies van Loon zijn eenmans loonbedrijf. In deze eerste reportage zien we de werkzaamheden ontwikkelen met in het bijzonder de aandacht voor de drijfmesttechniek.
image
Van huis uit groeide Wies op op een melkveebedrijf, met daarnaast een houtzagerij. Iets wat zijn grootvader in de jaren 20 ook al had, maar dat is voor een ander verhaal.

image
Ook tijdens de begindagen van zijn loonwerkerscarrière werd de zagerij voortgezet.

image

image
Een Zetor 6748 met Argenterio getrokken kraan.

image
In combinatie met een kipper, gemaakt van een oude vrachtwagen (waar de motor, cabine en versnellingsbak van werden verwijderd) konden ook kleine grondwerkklussen worden uitgevoerd.

image

image
Eén van de eerste loonwerkactiviteiten was het strooien van kalk.

image
De strooier.

image
En een Vicon hoogkiepbak. Om meer capaciteit te hebben werd deze hoogkipper meegenomen onder het strooien.

image

image
Al snel werd het oprapen en inkuilen van gras aan het takenpakket toegevoegd. Dit werd gedaan met de Zetor en een Mengele LAW 400 opraap-snijwagen.

image

image

image

image
Het gras werd geharkt met een 2WD Zetor trekker en PZ Strela.

image
Uiteraard werd ook meegedaan aan trekkertrekwedstrijden.

image
Zijn eerste wedstrijd, in Stabroek, won Wies direct met de Zetor.

image

image

image
Na de 2 Zetor trekkers kwam de eerste Ford: een 6710 geleverd door dealer Luyckx uit Brecht.

image
Na de levering werden direct de banden gewisseld voor bredere exemplaren. Iets wat op de latere tractoren ook gebeurde. Altijd werd een relatief lichte trekker aangeschaft met grote banden, waardoor de snelheid op de weg bovendien ook omhoog ging.

image

image
De specialisatie van Wies zou uiteindelijk drijfmest gaan worden. Er werd begonnen met deze zelfbouw mesttank. Als basis diende een oude bulkoplegger van de Suiker Unie.

image
Door zijn specialisatie in drijfmest en een slimme aanpak (mestoverschot door intensieve veehouderij in het noorden van de provincie Antwerpen en poldergronden niet ver over de grens met Nederland) werd er veel mest uitgereden in de Bathpolders in Rilland.

Bij lange afstanden werd er met een dubbel span gereden; bestaande uit de bovengenoemde zelfgebouwde mesttank met daarachter een oude kipper-oplegger. Daar werd een dolly onder gemaakt. In de bak van de oplegger werd een mestzak gemaakt.

image
Dat het wel eens mis ging bewijst een foto van een lekke band op de mesttank.

image
Ook werd er weer stro uit de Nederlandse polders naar België gehaald.

image
Dumperen met de 6710, inmiddels op brede banden.

image
Vullen door een Poclain mobiele kraan.

image
En ook aan de trekkertrek werd meegedaan met de 6710.

image

image
De Zetor deed nog steeds trouw zijn dienst. Bij maaiklussen werd hij dikwijls meegenomen achter de Ford met maaier middels een trekstang. Zo kon er door 1 persoon gemaaid en direct erna geschud worden.

image
Door het toenemende werk in de drijfmest werd er geïnvesteerd in een Kurstjens mesttank. Ook in de winter werd er gereden over de vorst. Vaak op plekken die anders te nat zijn, zoals bijvoorbeeld akkers langs de Schelde in het havengebied van Antwerpen. Om hier te komen moest er soms worden overgestoken over een grote leiding voor het opspuiten van zand bij de BASF fabriek.

image
Wies beschreef zelf in 1985 hoe de combinatie is opgebouwd. In 1982 bedacht Wies zelf het bandendruk-wisselsysteem, al waren het de vrachtwagenfabrikanten Roman, Tatra en Mercedes die er patent op aanvroegen. Dit werd gebouwd op zijn eerste tank en later ook de Kurstjens tank, zodat met een lichte trekker toch 25 kuub mest kon worden vervoerd. De filosofie was toen al om met zo licht mogelijk materiaal te werken en een lage bandenspanning.

Circa 1985 kwam loonbedrijf Kunst uit Oostburg kijken bij de combinatie van Wies en kochten zelf een Kurstjens 3-asser. Zij bouwden veel drukwisselsystemen op. Kurstjens bouwde al voor 1983 een topdrukcilinder en 90cm schuiftank met een veersysteem bestaand uit tweetraps hydro balgen. Wies deed daar een combinatie van water en lucht in voor een zachter en stabieler rijcomfort.

image
Een vervanger voor de 6710 werd gezocht en gevonden: een Ford 7810 Gen III die het werk met de Kurstjens tank mocht overnemen. Op deze trekker werd een turbo opgebouwd voor meer vermogen.

image
Regelmatig werden de trekkers weer ingeruild al maakte ze ook veel uren. Tot wel 13.000 uur.

image

image

image
Toen het mest injecteren in Nederland langzaam verplicht werd, er later ook in België, werd geïnvesteerd in een Peecon mesttank met Roelama bemester.

image

image

image

image
En met een bouwlandinjecteur.

image
Ook het maïs hakselen werd aan het takenpakket toegevoegd en met succes. Alleen in de natte jaren werd er gehakseld, waarin honderden hectares werden geoogst. Eerst met een PZ 1-rijïge hakselaar en later een 2-rijer.

image
In de natte jaren 1998 en 2000 werd zo heel wat maïs geoogst op natte percelen waar grote hakselaars en wagens niet konden komen. Daarvoor werd de Ford trekker met een luchtdrukwisselsysteem uitgerust.

image
Dankzij de soort bunker achterop de trekker hoefde er geen kippers het land in.

image
Deze combinatie kon zelfs rijden waar mensen niet konden lopen wanneer het extreem nat was. Het gebeurde dat mensen door de trekker moesten worden gered! De chauffeur hoefde zelf geen laarzen aan en kwam nooit vast te zitten.

image

Met veel dank aan Maarten Suykerbuyk voor het inscannen van alle foto's en het maken van de bijschriften!

REACTIES

comment Door KeesdeNood op zondag 18 december 2022 14:49 quote
Prachtige serie en vooral de foto,s van de trekkertrek komen we bekend voor het zal in Essen zijn . Op de sleepwagen de Stille kracht uit Tholen staat Lamert Bax en bijna zeker dat ik daar ook ergens rondloop , zou daar nog een en ander over kunnen vertellen maar dat is een te lang verhaalWink
comment Door xc70 op zondag 18 december 2022 19:14 quote
prachtige reeks , die 6710 heeft er wel mogen werken Wink
comment Door modest op zondag 18 december 2022 20:12 quote
wauw super Cool Die O&K lijkt me eerder een Poclain te zijn Loveit
comment Door Gerbert op zondag 18 december 2022 20:55 quote
Prachtig ditLoveit
comment Door niewiem op maandag 19 december 2022 13:32 quote
Geweldig Cool Smile
comment Door niewiem op maandag 19 december 2022 13:34 quote
Ik dacht altijd dat Gerrit Kurstjens de uitvinder was van die topdrukcilinder en natuurlijk het luchtwisselsysteem in de banden.Cool Smile
comment Door Niels (Administrator) op maandag 19 december 2022 19:17 quote
niewiem schreef: Ik dacht altijd dat Gerrit Kurstjens de uitvinder was van die topdrukcilinder en natuurlijk het luchtwisselsysteem in de banden.Cool Smile Topdrukcilinder inderdaad Ed, op aanwijzing van Wies heb ik dat aan de tekst toegevoegd. Drukwisselsysteem niet maar zij bouwde het heel veel op natuurlijk op hun tanks.
comment Door niewiem op dinsdag 20 december 2022 14:53 quote
Wie heeft dat drukwisselsysteem dan uitgevonden ?Cool Smile Confused
comment Door KeesdeNood op woensdag 21 december 2022 13:42 quote
niewiem schreef: Wie heeft dat drukwisselsysteem dan uitgevonden ?Cool Smile Confused Ed het zou best eens kunnen dat de uitvinder daarvan in West zeeuws vlaanderen moet worden gezocht .( ik ben het niet)
Confused

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.