FOTO'S VAN NIELS VAN DER BOOM - 10-10

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 24 december 2022 19:00

De laatste Engelse fotoreportage is een bijzondere. We zoeken het bedrijf van de familie Wreathall in het Zuidoosten van Engeland. De zaaiwerkzaamheden worden daar door 2 New Holland kniktrekkers uitgevoerd. Een machtig gezicht!
image
New Holland T9050 HD met een Simba Freeflow 8m zaaimachine.

image
Hier werd wintergerst gezaaid.

image
Deze trekker werd nieuw gekocht door de Wreathall familie die een groot akkerbouwbedrijf hebben in Romney Marsh, Zuidoost-Engeland.

image

image

image
De zaaimachine is al van eind jaren 90 maar voorzien van gps-techniek om plaats specifiek te kunnen zaaien en secties te kunnen schakelen.

image

image
De T9000-serie werd in 2007 geïntroduceerd als opvolger van de TJ-serie. De T9050 is het op een na grootste model en levert 485 pk nominaal en 534 pk maximaal, afkomstig uit een Iveco Cursor 13 motor.

image

image

image
De trekker heeft een 16x2 powershift versnellingsbak en weegt kaal 25 ton.

image

image
Op dit perceel van bijna 1.500 meter lang is het meters maken.

image

image
De trekker is gebouwd in Fargo, North Dakota, wat de oude Steiger fabriek is. Ook de kniktrekkers van Case IH worden hier gebouwd. In het rood heet hij de STX.

image

image

image
Romney Mash is een ingepolderd moerasgebied en daardoor erg vlak, net als Nederland.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
De tweede trekker van het bedrijf is vandaag wintertarwe aan het zaaien.

image
Een New Holland 9684 die het bedrijf net als de T9050 nieuw heeft gekocht. Hij levert 360 pk afkomstig van een Cummins N14-360 zescilinder motor.

image
Even zaaizaad bijvullen met hulp van een JCB verreiker.

image

image
Ook deze trekker werkt met een Simba Freeflow zaaimachine.

image

image
De historie van deze trekker is anders. De 84-serie is de opvolger van de 82-serie en gebouwd in de oude Versatile fabriek in Winnipeg, Canada. Ford kocht Versatile in 1987 en begon hun kniktrekkers onder eigen naam te verkopen. In 1995 werd de 82-serie gelanceerd. De eerste eigen serie kniktrekkers.

image
De trekker is met 14 ton kaalgewicht een stuk lichter. Hij heeft een 12x4 powershift bak.

image
In 2001 werd de geheel nieuwe TJ-serie gelanceerd nadat Fiat New Holland Case IH had gekocht en CNH Global gevormd. De Versatile fabriek werd aan Bühler Industries verkocht, waar de 84-serie in productie bleef in een rood-witte kleurstelling.

image
Bühler werd door het Russische Rostselmash gekocht en kwam zo in Russische handen. Een iets nieuwer model van de 84-serie wordt nog steeds voor de Russische markt gebouwd door Rostselmash in Rusland.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
De familie Wreathall beboert in totaal 1.200 hectare akkerbouwgrond met wintertarwe, winter- en zomergerst en koolzaad. De 2 New Holland kniktrekkers doen alle zware werkzaamheden zoals de stoppelbewerking en het zaaien.

image

image

image

image

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

REACTIES

comment Door charel op zaterdag 24 december 2022 20:24 quote
Zo, dat is wel ff door zaaien met 2 6m zaaiers 1200ha bewerken. Wordt er dan ook periodes 24/7 gezaaid of zaai je best wel wat weg met zo’n zaaimachine per dag?
comment Door Niels (Administrator) op zondag 25 december 2022 11:40 quote
charel schreef: Zo, dat is wel ff door zaaien met 2 6m zaaiers 1200ha bewerken. Wordt er dan ook periodes 24/7 gezaaid of zaai je best wel wat weg met zo’n zaaimachine per dag? Dat is afhankelijk van de perceelsgrootte. Waar de T9050 bezig was lag de capaciteit veel hoger dan de andere combinatie op kleinere percelen. Ze rijden ongeveer 9/10 km/u dus dan zet je pad af zolang je maar kan blijven rijden. Volgens mij rijden ze niet 24/7.
comment Door niewiem op maandag 26 december 2022 08:51 quote
Mooie foto’s en filmpjes, Niels. En Charel, die machines zijn volgens mij wel wat breder dan 6 meter. Alleen die trekkers zijn al zeker 4 meter breed. En met die 2 machines die 1200 ha in verschillende periodes zaaien is peanuts. Als er geen gekke omstandigheden zijn zaaien ze geheid alleen overdag.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 26 december 2022 08:56 quote
Klopt Ed zaaimachines zijn 8 meter.
comment Door charel op maandag 26 december 2022 20:44 quote
Mijn enige referentie is met een 3m kopeg zaai combinatie op de Nederlandse klei dus vandaar mijn vraag. Maar zo te lezen niets om me druk over te maken ff die 1200ha zaaien.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.