FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1969 V

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 5 maart 2023 19:00

Augustus en september zijn aan de beurt. Daarom uiteraard aandacht voor de oogst en dan iets bijzonders: die van witlof. Ook laat Landbouwmechanisatie zien hoe mechanisering ook in de bollenteelt doorzet. Verder zijn er de nodige nieuwe trekkers en machines.
image
De graanoogst in Zuurdijk door een Laverda M120. Foto: Ir. H.M. Elema.

image
Stoppelploegen is een populaire methode voor de stoppelbewerking. Hier een eenvoudige stoppelploeg.

image
Een Rumptstad stoppelploeg met strijgeleiders om verstopping te voorkomen.

image
Vastetandcultivator met 3 balken.

image
Marsk Stig triltandcultivator met stugge tanden.

image
Het frezen van grasland met een Lely messenfrees.

image
Tot enkele jaren geleden werd de oogst van witlofwortels nog volledig handmatig uitgevoerd. Inmiddels komt ook hier de mechanisatie op gang. Hier voorraadrooien door een aangepaste BAV aardappelrooier en vervolgens rapen in kisten.

image
Zelfs in een gewas met veel schieters levert ontbladeren met een maaikneuzer weinig problemen op.

image
Ontbladeren van witlof op ruggen die voor het sluiten van het gewas zijn aangeaard.

image
Witlof-verzamelrooier van Dewulf uit België.

image
De door F. van Peperstraten – uit Achthuizen – en J. Heiboer ontwikkelde witlofrooier. Een BAV eenrijige wagenrooier (aardappelrooier) is voorzien van een dwarsafvoer, extra zeefketting en ontbladerapparaat. Met een ploeg van 5 mensen werd in 7 uur 1 hectare witlof gerooid op deze manier.

image
Hier wordt onderzoek gedaan naar insporing van luchtbanden op grasland. Achter de Massey Ferguson 65 een proefframe met belastingsblokken. Het frame is onder de trekker met een scharnierend frame en krachtmeter verbonden.

image
Deze keer aandacht voor een marktonderzoek naar aardappelsorteerders. Hier de Dijkstra PT 3 aan het werk. Een schudsysteem met opvoer- en leesband.

image
Aardappelsorteerder van Langco type RH werkend met het schoksysteem.

image
Aardappelsorteerder van Schouten type Sortex Trio werkend met een schoksysteem.

image
De nieuwe Same Minitauro werd al in het artikel over de Sima besproken. Inmiddels heeft Cebeco de trekker in ons land gepresenteerd. De trekker volgt de Atlanta 45 op en heeft een heel nieuw concept bestaande uit een (lijn)motor en andere hefinrichting.

image
Dhr. van Nieuwenhuizen te Oude-Tonge met zijn doe-het-zelf tweerijige zelfrijdende aardappelrooier aan het werk. Foto: D. Hartmans.

image
De teelt van bloembollen verhuist naar akkerbouwbedrijven. Daarmee neemt de interesse in mechanisatie toe. Met name voor het planten is er al een ruime keus. Hier de vierrijige Koningsplanter.

image
De tweerijige Excelsior bollenpoter voor de ruggenteelt.

image
Zesrijige Excelsior bollenpoter achter een Fordson Dexta uitgerust met halfrupsinstallatie.

image
Vierrijige Gulko bollenpoter achter een Ransomes MG6 rupstrekker.

image
In de IJsselmeerpolders werden bij de ontginning problemen ondervonden bij de verwerking van tochtwallen op de kavels. Hiervoor moesten ze 60cm diep of meer geploegd worden. De centrale werkplaats van de RIJP heeft daarom samen met de Landbouwhogeschool zelf een diepploeg ontwikkeld. Hier het zijaanzicht van de ploeg in transportstand met 1. Cilinder voor diepteregeling, 2. Cilinder voor wielstandregeling, 3. Cilinders voor kantelen van ploeglichamen en 4. Verstelling van de stand van het ploegrister.

image
Achteraanzicht tijdens het werk. Twee 55 pk Hanomag rupstrekkers staan voor de ploeg waarbij de rijsnelheid 5 km/u bedraagt. De ploeg is in het voorjaar van 1969 in gebruik genomen en functioneert goed.

image
In de zomer van 1968 werd een studiereis door de VS gemaakt om meer te leren over de melkveehouderij aldaar. Amerikaanse melkveehouders krijgen 2 melkprijzen uitbetaald. Een hoge prijs van 45 tot 50 guldencent voor de consumptiemelk en 28 tot 36 cent voor industriemelk. In Californië vind je met 5.100 kg melk de hoogste productie per koe.

image
Hier een Avco New-Idea hakselaar met Gehl loswagen bezig luzerne te hakselen

image
Ook dit is Amerika. Een Amish-boer bezig luzerne te maaien met 3 paarden en een machine met opgebouwde motor.

image
Geperste blokjes luzernehooi worden volledig mechanisch in een met stropakken ommuurde kapschuur gelost.

image
De belangstelling voor zware trekkers neemt door invloed van ‘snelploegen’ en meer getrokken oogstmachines toe. Europese trekkerfabrikanten passen zich aan, net als de Amerikaanse fabrikanten al hebben gedaan. Deze John Deere 5020 is een goed voorbeeld van een zware wieltrekker. Hij werd getest op de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen in Numansdorp.

image
Een Ford County uitgerust met Goodyear Terra-Tyre banden op slappe grond. De County weegt 40% meer dan een vergelijkbare tweewiel aangedreven trekker maar zijn extra tractie mag niet worden onderschat. Dit bedraagt altijd 10%.

image
De John Deere 3120 is een nieuwe zware trekker uit de fabriek in Mannheim. Deze kan worden gezien als de vervanger van de geïmporteerde 3020 uit de VS. Het aftakasvermogen bedraagt 71 pk uit een 4,97 liter zescilinder motor. De transmissie is standaard van Hi-Lo voorzien.

image
Lindeteves-Jacoberg uit Harderwijk importeert sinds kort de Herbort opraapdorsmachine voor erwten en tuinbonen. Deze is geleverd aan Tuinbouwvereniging De Schakel te Mierlo om tuinbonen te dorsen. Voor de Herbort staat een Fendt Favorit 3 die 1,5 km/u rijdt.

image
Een van de nieuwe Carraro trekkers die Hoegen Dijkhof importeert. In Maart werd door het Italiaanse merk de Victory serie gelanceerd. De 5000 levert 51 pk uit een viercilinder motor die het bedrijf zelf bouwt. De brandstofpomp komt van Bosch. De trekker kost 10.600 gulden maar, wie contant afrekent betaalt 9.330 gulden.

image
De Isaria zaaimachinefabriek heeft een nieuwe serie aanbouwzaaimachines ontwikkeld. Deze worden in breedtes van 2 tot 4 meter geleverd. O. de Leeuw is importeur, net als Lindeteves-Jacoberg.

image
Wanneer de bietencampagne van 1969 begint zullen voor het tiende jaar Vicon bietenrooiers in actie komen. Vanaf de start zijn de machines herkenbaar geweest aan de roterende Steketee lichter. In 1960 verscheen de eerste machine met het bekende buisframe. In dat jaar werden al 300 exemplaren verkocht. In 1963 lanceerde Vicon het definitieve model, de Super, in een aangepaste en verzwaarde uitvoering. In 1967 kwam de tweerijige wagenrooier op de markt. In vergelijking tot vorig jaar is deze machine op een aantal punten verbeterd. Dit moet puntbreuk en tarra verminderen.

image
Van Driel en Van Dorsten te Hoofddorp leverde 20 nieuwe New Holland Clayson Armada maaidorsers aan de Directie van de IJsselmeerpolders te Dronten. Het was een spectaculair schouwspel toen deze machines gelijktijdig werden geleverd. Op de foto is de stoet te zien terwijl hij door de Flevopolder rijdt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.