FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1969 VI

Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 7 maart 2023 19:00

Aandacht voor een interessante demonstratie over kunstmesttechniek deze keer in Landbouwmechanisatie. Ook wordt aandacht besteed aan het machinaal oogsten van knolselderij. Tot slot zijn er natuurlijk de nieuwe machines waarover uitvoerig wordt bericht.
image
Kalk strooien door loonbedrijf v.d. Tuuk en v.d. Schoot te Sappemeer. De kalk wordt aangevoerd in een Vicon hoogkipper en verstrooid met een Vicon Penton strooier die op een Unimog is gebouwd. Foto: Ir. J. Crucq.

image
Op 26 augustus werd in Sleen een landelijke demonstratie voor de toediening van kunstmest gehouden. Er worden nog altijd schotelstrooiers verkocht, zoals deze Kuxmann. Voor Nederland een nieuw merk.

image
De Nordsten kunstmeststrooier heeft een nokkenradsysteem en 5,6m werkbreedte. De machine is voorzien van automatisch wisselende markeurs. Ervoor staat een Renault 88.

image
De Accord kunstmeststrooier die werkt met lucht. De werkbreedte is 10 meter.

image
Amazone ZG is een voorbeeld van een centrifugaalstrooier met grote bak.

image
De combinatie van Drenthe uit Valthermond gebruikt een Vicon Penton strooier met een bakinhoud van 2000 kg. De trekker is voorzien van markeurs in de vorm van sleepijzers. De trekker is een International 624.

image
Hydraulische pomp en olietank voor de bediening van een hoogkipper.

image
De NM ammoniakinjecteur van Cebeco achter een Same Leone.

image
Dubex spuit voorzien van een schuimdottenmarkeur.

image
Er komen steeds meer vacuümmestzuigers op de markt. Hier de machine van Kaweco met roerslang.

image
De zelfrijdende machine van Veenhuis.

image
Al verscheidene jaren wordt op akkerbouwbedrijven knolselderij verbouwd. Het machinaal oogsten is vooral een probleem in het kader van de beschadiging. Hier het ontbladeren met een loofklapper. Op ongeveer 500 hectare wordt het gewas nu verbouwd.

image
Hier wordt bij het oogsten het Franse systeem voor rooien toegepast. Deze methode is alleen toepasbaar als de knollen direct verwerkt worden. We zien een Belarus MTZ 50 met een Matrot zwadrooier en een IH met Matrot lader.

image
Detail van een extra poetseras aan een Vicon bietenrooier.

image
Rooien met een dwarsafvoer (Vicon) die niet in hoogte verstelbaar is. De eerste knollen vallen daardoor te hoog.

image
Het oogsten met de Vicon bietenrooier achter een Massey Ferguson 35. Ernaast een Caterpillar D2 met aanhanger.

image
Eén van beide nieuwe Claas persen: de Constant. Van 3 tot 6 september hield het bedrijf een ‘pers’bijeenkomst in Harsewinkel. In 6 fabrieken werd en vorig jaar 16.300 maaidorsers gebouwd en 8.200 opraappersen. Claas heeft 30% van de Nederlandse maaidorsermarkt in handen.

image
Het prototype van de nieuwe supergrote Claas maaidorser. Er zijn nu 7 zelfrijders en 4 getrokken machines in het programma. De machine op de foto moet eind 1970 op de markt komen. De werkbreedte is 5,40m maar dat is niet voldoende om de capaciteit volledig te benutten. De aandrijving geschiedt via een achtcilinder 150 pk motor en voor staat de maaidorser op 18-26 banden. De aandrijving is hydrostatisch maar het dorssysteem traditioneel. De maaihoogte is automatisch geregeld. Een prijs is nog niet bekend maar volgens Claas is de machine interessant voor bedrijven die 250 tot 300 dorsuren per jaar maken.

image
Half augustus werd een bezoek gebracht aan de Franse Huard fabriek in Chateaubriant, georganiseerd door importeurs Veldkoning en Franken en Van Weel. De hoofdfabriek produceert 33.000 ploegen per jaar.

image
Een van de hardingsovens in de ploegenfabriek. Huard levert in Frankrijk ook ploegen aan John Deere maar ook Massey Ferguson verkoopt buiten het land Huard ploegen onder eigen naam. Franken en Van Weel verkoopt sinds 1964 trekkerploegen in ons land. Daarvoor werden al paardenploegen verkocht.

image
Het polijsten van de risters vraagt veel handwerk. Het rister wordt op een draagbaar geplaatst en onder een slijpsteen heen en weer bewogen.

image
Huard twee schaar wentelploeg met speciaal voor Nederland ontworpen risters. Onderzoekers uit Wageningen hielpen hierbij.

image
Op gemengde bedrijven op zandgrond wordt eind juli of begin augustus grasland gescheurd en stoppelknollen ingezaaid. Een loonwerker (loonbedrijf Assen) op de Veluwe heeft daarvoor een Hela knollenzaaier achter zijn Lely frees bevestigd.

image
De Landsberg HS 20 opraapwagen/hakselwagen die O. de Leeuw importeert. De machine kan ook snijmaïs hakselen nadat het is opgeraapt.

image
Tweerijige Dewulf aardappelrooier met platform, opvoertrommel en wagentransporteur. De machines worden sinds enige tijd geïmporteerd door Hoegen Dijkhof en vertonen veel gelijkenissen met Duitse aardappelrooiers.

image
Van de Lely gaat een verplaatsbaar betonnen brugdek op de markt brengen. Door de grote hoeveelheid sloten en vaarten is er nog altijd veel vraag naar bruggen. Met een trekker kunnen ze over de sloot worden gelegd.

image
Het nieuwe pand van Valk en Prins N.V. in De Lier. Het bedrijf levert Priva luchtverhitters, oogstdrogers en warmtekanonnen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.