FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1974 I

Door Niels in Agrifoto Foto's, zondag 4 februari 2024 19:00

Zoals jullie inmiddels wel gewend zijn besteden we in de wintermaanden aandacht aan foto's uit het archief van vakblad Landbouwmechanisatie. We pakken die draad weer op met jaargang 1974. In januari wordt teruggekeken naar de Smithfield Show en vooruitgeblikt op de RAI.
image
Het RAI gebouw te Amsterdam op de voorpagina van het januarinummer. Dit tweejaarlijks evenement wordt eind januari weer georganiseerd.

image
LM doet vast een voorbeschouwing. Op de RAI toont O. de Leeuw deze Oliver 2255 met 165 pk vermogen geleverd door een Caterpillar 3208 V8. De cabine met airco is standaard, vierwielaandrijving een optie.

image
Motrac toont in Amsterdam de Mengele kuilvoerpers waarmee niet gemengd maar wel gevoerd kan worden.

image
Brinkmann & Niemeijer presenteert de Massey Ferguson 760 maaidorser. Een machine waarvan er afgelopen jaar al enkele van in ons land hebben gewerkt. De zeer comfortabele cabine heeft airconditioning. De motor levert 140 pk en maaibordbreedtes tot 7,20 meter zijn mogelijk. De machine is tevens uitgerust met een roterende naschudder.

image
De 2-rijïge zelfrijdende aardappelrooier van Vicon. Samen met Krakei en Amac zijn het afgelopen jaar ruim 40 zelfrijdende rooiers verkocht.

image
Op 20 november jl. werd het nieuwe centrale pand van de Boeke-Heesters combinatie in Amersfoort geopend. Hiermee wordt de integratie tussen Boeke en Huidekoper en P. Heesters afgesloten. Hier de voorzijde van de vestiging.

image
Overzicht van een deel van de hallen met 12000m² oppervlakte.

image
Het onderdelenmagazijn.

image
In december werd de Smithfield Show georganiseerd in Londen. De Zetor Crystal 12011 is de langverwachte 6-cilinder uitvoering van de 8011. Geen enkele Britse trekkerfabrikant toonde een nieuw model.

image
Ransomes cultivator met Terrratine tanden die geen ondergrond naar boven moet brengen.

image
Aftopmachine voor het verwijderen van laatkiemende onkruiden en schieters in bieten. Hij wordt door Ramsey Engineers gemaakt. In Engeland zijn wilde bieten een groot probleem.

image
De Mocon maaier-kneuzer bestaande uit een Claas cirkelmaaier en kneusrotor die Claas-importeur Manns of Saxham verkoopt. De kneusrotor wordt door Howard gebouwd.

image
Manns toonde ook een Claas Jaguar 60 uitgerust met een 90 pk Perkins motor.

image
John Deere 5400 veldhakselaar met hydrostatisch aangedreven achterwielen.

image
De nieuwe geluidsarme cabine van Massey Ferguson die het merk veel in Engeland verkoopt.

image
De Franse Lucas kuilvoerfrees met verzamelbak en losketting.

image
De Howard Rotaspreader meststrooier ingericht als voerwagen.

image
Tweerijige klembandrooier van Armer voor suikerbieten. Deze wordt ook in Nederland gedemonstreerd.

image
Regelmatig staan Nederlandse fabrikanten in de spotlights. Deze keer Den Herder BV, ter ere van hun 25-jarig bestaan. Jo den Herder, een van de 2 firmanten, begon in 1947 een loonspuitbedrijf. Broer Piet kocht een jaar later een John Deere M waar door Mangnus en Van der Heide een spuit op werd gebouwd. Om in de winter ook werk te hebben kwam er al snel een Wittenberg kraantje bij voor slootwerk. Ook gingen ze middelen verkopen en ontwikkelde het apparatuur om ingekuilde aardappelen te behandelen tegen kiemen. Dit werd zo succesvol dat vestigingen in Frankrijk en Engeland zijn opgezet. Hier in 1952 had het bedrijf nog een handel in bestrijdingsmiddelen. Zo’n 20 producten.

image
De trots begin jaren 50. Een Willy’s jeep, Ferguson TE 20 en de John Deere M. De tak van slootonderhoud en grondverzet groeide gestaag. Zeker toen de in 7 landen gepatenteerde korfmaaier werd uitgevonden. In 1974 zijn er inmiddels ruim 1000 gebouwd.

image
Het bedrijf van Herder in Serooskerke. Inmiddels gaat het bedrijf ook in Canada machines fabriceren en verkopen.

image
De Herder 250 MB korfmaaier aan een Ford 5000.

image
Maaien en harken met een nog in ontwikkeld zijnd apparaat.

image
De nieuwe Eicher fabriek in Landau beslaat ruim 2 hectare. Sinds de samenwerking met MF is er veel veranderd. Dit bedrijf bezit 30% van de aandelen.

image
De nieuwe fabriek heeft één grote ruimte binnen. Inmiddels zijn er sinds de start van het bedrijf 135.000 trekkers gebouwd.

image
Een van de nieuwe trekkers met Perkins motor en MF transmissie. Afgelopen jaar werden 2500 trekkers gebouwd en 3000 Isaria zaaimachines.

image
De redactie van het blad bezocht de Ransomes Sims en Jefferies fabriek in Ipswich. Deze fabriek van grondbewerkingsmachines startte in 1753. Sinds 1832 worden gazonmaaiers gebouwd.

image
Ransomes 5-schaar rondgaande ploeg. Sinds 1903 worden ploegen gebouwd voor trekkers.

image
Een 4-schaar wentelploeg. Inmiddels bouwt Ransomes ook maaidorsers, graandrogers en meer.

image
Ransomes vastetandcutivator voor het bewerken van aardappelland.

image
Strautmann Siloboy die eigenlijk een Nederlandse Mentor is en die door Strautmann in Duitsland wordt gebouwd. Zonna is de importeur.

image
Bij Strautmann wordt het mes door een lier verplaatst.

image
De Schäffer Hydrex van Vicon snijdt half cirkelvormige blokken.

image
Firma C. Vermeulen uit Oostburg importeert de Bril veiligheidscabine voor de Ford 3000. Ook voor andere types zijn er goedgekeurde cabines. Deze kost 2350 gulden.

image
De New Holland 366 opraappers. Een nieuw type met een 1,56m brede opraper.

image
De Belgische landbouwsmid Pierre Allaeys uit Poperinge startte in 1884 met spuitmachines voor de Belgische hopcultuur. De productie is halverwege de jaren 50 vervijfvoudigd. Op de RAI toont importeur Englebert een nieuw type boomophanging. Sinds 1972 wordt het merk in ons land verkocht.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.