FOTO'S UIT DE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE 1975 III

Door Niels in Ingekomen Foto's, maandag 26 februari 2024 19:00

Aanbeland bij maart 1975 lezen we over een beursverslag van de 'Zuidlaarder Landbouwwerktuigenbeurs'. Nieuwe trekkers, zelfrijders en machines waren er te zien. Ook wordt ingegaan op de mechanisering van vlas in Nederland en Frankrijk.
image
Voorjaarsgrondbewerking bij de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder met een John Deere 7020 en zes meter brede Lely rotorkopeg. Foto: F.J. Edens

image
Begin februari vond de Zuidlaarder Landbouwwerktuigenbeurs plaats. Het bezoekersaantal overtrof de stoutste verwachtingen (bijna 40.000). De nieuwe Volvo BM T 500, voorzien van een 61 pk Perkins motor, as er te zien. Hij kan beschouwd worden als de grotere broer van de T 430.

image
De nieuwe radiaalband met halfhoge kammen van Vredestein is vooral voor lichte gronden bedoeld.

image
De Vredestein 19.0-20 wagenband heeft een breedte van 48 centimeter.

image
De Same Panter, Drago en Buffalo zijn thans met een geluidsarme cabine van Zweedse makelij leverbaar. Cebeco Handelsraad is de importeur, net als van de trekkers.

image
De firma Vlogtman, Holten, heeft de Franse Caruelle spuiten in hun verkoopprogramma opgenomen.

image
De PZ CM 215 cirkelmaaier door Schepers, Hoogeveen, voor op een International trekker gemonteerd. Vooral bij bedrijven die zomerstalvoedering toepassen is er veel belangstelling voor. De firma Schepers bouwt ze op de types 523 t/m 824 en 644, 744 (foto) en 844.

image
De firma Suichies uit Ekehaar bouwt deze Mentor FM 165 voorop een Renault 651. Hij kost tussen de 7.500 en 8.000 gulden.

image
Opraapdoseerwagen van Miedema met een opvoertransporteur in plaats van loswalsen.

image
Pöttinger cirkelharkschudder met een werkbreedte van 4 meter voor het maken van wiersen.

image
Op de stand van Kuiken stond een Volvo BM 860 dumper uitgerust met een 15.000L tank.

image
De nieuwe Laverda M152 maaidorser bij Leonard Lang is een verbeterde uitvoering van de M150. De snijbreedte gaat tot 18 voet en het motorvermogen bedraagt 130 pk. De graantank meet 3.400 liter of optioneel 4.250 liter met opzetstukken.

image
Vermeer oprolpersen voor 1,2mm brede pakken waarvan er twee naast elkaar op een auto gezet kunnen worden.

image
De nieuwe zelfrijdende Grimme DS I aardappelrooier met dwarstransporteur. De machine wordt door Poclain wielmotoren traploos hydrostatisch aangedreven. De machine is uitgerust met een 85 pk Deutz zescilinder motor. Ook is er een type met verzamelbak (DS III).

image
Climax grondontsmetter met aangedreven verkruimelaar en drukrol.

image
De Zweedse Bedelift is een drierijïge bietenrooier die de bieten met rubberen pennen reinigt. De machine wordt door O. de Leeuw geïmporteerd.

image
De Amos kalk- en kunstmeststrooier wordt door de firma Blaauw uit Stadskanaal geïmporteerd.

image
In september werd in Le Neubourg, Frankrijk, een demonstratie gehouden met nieuwe apparatuur voor de vlasoogst. Daar werkte ook deze Nederlandse bossenpers van de fa. Van de Bilt te Sluiskil.

image
De pakken van de Dehondt persen worden met staaldraad gebonden.

image
De Borga haagmachine aan het werk in Oostelijk Flevoland. Borga en het IMAG hebben de machine samen ontwikkeld.

image
De IMAG hagensplitser aan het werk die de tot matten genaaide vlashagen weer uit elkar kan trekken.

image
Zaadopvangbak aan een Hesston oprolpers tijdens de demonstratie in Le Neubourg.

image
Sinds enkele jaren wordt op verschillende fronten gewerkt aan het verbeteren van de mechanisatie in de waspeenteelt. Hier het zaaiklaar maken van het land en zaaien in één werkgang. We zien een Massey Ferguson 168 met Lely rotorkopeg en aangepaste Hassia zaaimachine.

image
Zaaien van waspeen op bedden met een speciale machine. De machine is gebouwd door machinefabriek De Blaak te Heinenoord in opdracht van Hoogland te Burgervlotbrug.

image
Stro insteken met een Zweegers stro-inrijmachine bij de beddenteelt.

image
Zelfrijdende rooimachine van Excelsior met een werkbreedte van 170 cm. De combinatie is om een Same trekker gebouwd en de rooibek hangt in de Lien frontlader.

image
Machine voor het koppen van waspeen in het veld, gebouwd door De Blaak te Heinenoord.

image
De Nodet Gougis Pneumasem II pneumatische precisiezaaimachine kan nu ook worden voorzien van een granulaatstrooier.

image
Een AKF Drainmaster draineermachine ontwikkeld door de Apparaten en Ketelfabriek AKF BV te Goes. De machine is voorzien van een Cummins V8 175 pk of Deutz V8 200 pk motor.

image
De nieuwe Fiat 880 DT met voorwielaandrijving. Begin maart werden in Parijs enkele nieuwe trekkers gepresenteerd. Ze vormen een geheel nieuwe serie waarin in 1969 is begonnen met ontwikkelen.

image
Er zijn 2 types: de 880 en 780. In de 780 is een Fiat 8045 motor toegepast die ook in de 640 zit. Het vermogen is opgevoerd tot 78 pk.

image
De firma Van Bekkum uit De Meern in 1950. Het bedrijf viert zijn 25-jarig bestaan. In 1950 begon de heer Van Bekkum een constructiewerkplaats. In 1950 werd een landbouwmechanisatiebedrijf begonnen.

image
Sperry-New Holland heeft 42 miljoen Belgische frank uitgetrokken voor de bouw van een nieuw ontwikkelcentrum voor landbouwmachines. De locatie heeft een oppervlakte van 3.100m².

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.