GASTFOTO'S VAN DERK GESINK

Door Niels in Ingekomen Foto's, woensdag 13 januari 2010 18:00

Derk Gesink stuurde ons een serie foto's op van de voorjaarswerkzaamheden op zijn eigen bedrijf in het Noord-Groningse Mensingeweer. Dit akkerbouwbedrijf is gespecialiseerd in de teelt van pootgoed waarvan wij onder andere het poten zien.
De foto’s zijn gemaakt tijdens voorjaarswerkzaamheden op het bedrijf van Gesink in Mensingeweer (Noord Groningen). Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van pootgoed. Daarnaast worden er zaaiuien, bieten en wintertarwe verbouwd.

image
Het zaaielement van de twaalf rijige Vicon Monocentra bietenzaaimachine.

image
De trekker voor de zaaimachine is een New Holland T5030. Deze heeft een Iveco NEF motor maar is grotendeels gebaseerd op oude Fiat techniek in een modern jasje. "Een lekkere simpele trekker zonder electronica maar met moderne pittige motor, goede (werk)lampen, wagenberemming en grote spiegels. Iets wat op de oude beestjes vaak aan ontbreekt." Aldus Derk Gesink.

image

image

image
Case International Maxxum 110 met een Lely kopeg. De trekker is uitgerust met Trimble RTK-GPS. De kopeg is uitgerust met extra spijlen in de rol zodat de 'ruggetjes' zo klein mogelijk zijn en de losse grond toch weer net zo wordt aangedrukt dat het zaaien zo goed mogelijk verloopt. De rol drukt tevens nog wat kleine kluitjes fijn. Er wordt zo ondiep mogelijk los gemaakt. Wanneer het na één keer nog niet vlak ligt wordt er een tweede keer over gegaan alleen wordt er dan half over de vorige slag gereden zodat de wielen niet twee keer door hetzelfde spoor gaan. De gehele ondergrond wordt dus overal evenveel aangereden. De 90cm brede GoodYear’s staan op 0,4 bar.

image

image
De grote partijen worden gepoot met een 4 rijige Stuctural snarenbed pootmachine. Voor de pootmachine loopt een NH TS 110. Naast het poten van aardappelen voorziet de machine de aardappelen van vloeibare bemesting en wordt de grond behandeld tegen rhizoctonia.

image

image
Kleine partijen, tot 8 are, worden met de hand gepoot. Dit betreft hoogwaardig uitgangsmateriaal dat nog een aantal jaar vermeerderd wordt voordat het afgezet kan worden. Het poten gebeurt handmatig met behulp van een Ford 3600.

image
De uien werden tot vorig jaar gezaaid met een Ford 3600 op 'fietsbanden'. Een zeer lichte combinatie. De uienzaaier is een monosem pneumaat van 1,5 m breed. Op het bed worden 4 rijtjes breedwerpig (2,5cm) gezaaid. Het voordeel van deze manier van zaaien is dat er extra ruimte voor sproeisporen gemaakt kan worden door in de sproeisporen 40cm over te slaan. Ook wordt elk spoor evenveel aangereden, zodat elk spoor even diep is. De rooimachine kan dan ook mooi vlak rooien.

image
Sinds dit jaar staat er een Massey Ferguson 550 voor de zaaimachine wat nog steeds een zeer lichte trekker is. Met cabine is hij net iets comfortabeler. Uien kunnen half maart al wel gezaaid worden en dan is het vaak nog behoorlijk koud.

image

image
Een New Holland TVT 135 met Amac frees trekt de ruggen waarin de aardappelen gepoot gaan worden. Op de plek waar de aardappelen komen is de grond niet bereden en de aardappelen worden ook net iets boven het maaiveld geplant zodat ze minder diep groeien en minder snel last krijgen van natte voeten. Deze trekker wordt bestuurd met dezelfde GPS set als op de Case Maxxum.

image

image
Het meeste pootgoed dat geteeld wordt gaat voor export naar het Middelandse Zeegebied. Hier wordt een vrachtwagen geladen voor Libie. Normaal brengen Nederlandse vrachtauto’s de aardappelen naar de haven van Beverwijk of Harlingen maar hier brengt een Italiaanse chauffeur de vracht naar het zuiden van Italië om vervolgens per veerboot naar Libië gebracht te worden. Naast containers worden ook koelauto’s met een laadbrug geladen.

image

REACTIES

comment Door Boernknuppel op woensdag 13 januari 2010 18:54 quote
haha mooie foto's hoor Smile
comment Door schermer_top op woensdag 13 januari 2010 19:32 quote
zeer goeie uitleg,!
Mooie foto´s,! Biggrin
comment Door peterb op woensdag 13 januari 2010 19:57 quote
echt mooie fotos van de voorjaars werkzaamheden in mensingeweer. maar weet ook iemand van wat voor merk die kleine poter is waar ze de aardappelen met de hand mee poten.
comment Door gesink op woensdag 13 januari 2010 20:06 quote
De machine waarmee aardappelen met de hand gepoot worden is van het merk
EigenbouwSmile . Het is alleen maar een frame waarop kiembakjes gezet kunnen worden. Je moet de aardappelen zelf uit de bakjes in de grond drukken. Vooraan het frame zit een ploegje die de rug openmaakt en achteraan zitten schijven die de rug weer dicht maakt.
comment Door ITALFREAK op woensdag 13 januari 2010 22:26 quote
Beste uitleg bij de NH T5030! Zoals de Case Maxxum beschikt die ook over een Iveco NEF motor, mooie fotos!
comment Door peterb op donderdag 14 januari 2010 07:40 quote
@ Gesink
oke maar hoe weet je nou dan hoe veel aardappelen je per meter poot of is dat gewoon op gevoel. maar weet u ook namen van merken die die dingen gemaakt hebben vroeger. en hoeveel are doen jullie ongeveer per uur. dit vraag ik allemaal omdat waar ik werk we dit waarschijnlijk ook gaan doen.
comment Door gesink op donderdag 14 januari 2010 11:31 quote
@ Peterb
Het poten gaat op gevoel. Dikke poters ruimer, kleine poters op kleine afstand. Mijn vader geeft de maat aan: 1,2,3,4,5,6 etc. De trekker rijdt in z'n eerste versnelling, zo'n 1,5km/uur. Ik schat dat je op deze manier een 8-10 are per uur kunt poten. De capaciteit wordt vooral bepaald hoeveel kistjes je mee kunt nemen. Als je continue wilt poten, moet er nog een 6e persoon bij die de bakjes rijdende kan verwisselen. Anders moet je om de 10m stoppen, bakjes omruilen en dan weer verder gaan. Op de agritechnica stonden een aantal italiaanse aanbieders van dit soort spul, maar ik heb er zelf geen folders van meegenomen. Euro Jabelman maakt ook van allerlei klein spul, net als Unia. Misschien hebben die wat, of kunnen ze je verder helpen. Op zich kun je zo'n machine heel makkelijk maken. Ik wil best wel wat foto's maken van de machine
groeten
Derk Gesink
comment Door gesink op donderdag 14 januari 2010 11:46 quote
@peter b
Je kunt ook contact opnemen met Hilke vd. Maar
www.vdmaar.eu
Hij heeft contact met die italiaanse firma die ik bedoelde.
groeten
Derk Gesink

comment Door limburger op vrijdag 15 januari 2010 19:45 quote
Hang dan gewoon een cross kill rol achter de kopeg! dan heb je pas een mooi gelijk aangedrukt zaaibed
comment Door kaassouflee op vrijdag 15 januari 2010 21:47 quote
Waarom zit er op trekker voor de poter geen GPS, en op de trekker voor de kopeg wel?
comment Door gesink op zaterdag 16 januari 2010 16:37 quote
kaassouflee schreef: Waarom zit er op trekker voor de poter geen GPS, en op de trekker voor de kopeg wel? Ik heb maar 1 rtk set, die zit dan op de frees trekker. Maar de trekker rijdt ook (bijna) vanzelf wel door de ruggen. Als je echt nauwkeurig wilt poten, dan moet de rtk op de pootmachine, zodat die de pootmachine corrigeert voor drift. Dan kun je ook op rtk weer aanfrezen.
comment Door peterb op zondag 17 januari 2010 11:56 quote
oh gesink bedankt voor de reacties.
we zijn niet op zoek naar een nieuwe maar een gebruikte. of we maken er zelf een maar daar zijn we geen fotos voor nodig maar toch bedankt voor de informatie enzo.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.