GASTFOTO'S VAN O MINDERHOUD

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 7 november 2010 18:00

Stofwolken achter de aardappelrooier, schone knollen en geen modderige banden, dat kan nooit dit jaar zijn? Klopt. Om ons er even aan de verschillen tussen vorig jaar en nu te herrineren stuurde O. Minderhoud een serie foto's op van het in bedrijf stellen van een gloednieuwe Grimme rooier vorig jaar.
image
John Deere 7810 met een nieuwe Grimme GT 300 aardappelrooier van combinatie Stols & Van de Zande uit Zeeland. De GT 300 is een drie rijige aardappelrooier, onder andere uitgevoerd met RS Multisep rollen en wielaandrijving.

image

image

image

image
Ook is de rooier uitgevoerd met zwadafleg. Deze wordt vooral gebruikt bij het openbreken van een nieuw perceel.

image
Voor het rooien van de spuitsporen heeft de rooier een spuitpad schakeling. Ook is de rooibek uitgevoerd met een middenbeitel.

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door koens90 op maandag 8 november 2010 08:22 quote
Zou de aanschafprijs van zo'n drierijer nou veel lager liggen dan die van een getrokken vierrijer? Vierrijer heeft volgens mij wel wat voordelen tegenover deze. En je moet eigenlijk ook al op GPS gepoot hebben zeker?
comment Door Ewout op maandag 8 november 2010 17:28 quote
mooie foto's, super weertje!

ik denk dat een 6 rijige poter,frees en loofklapper nog handiger is dan GPS
comment Door Zuidwester op maandag 8 november 2010 21:03 quote
koens90 schreef: Zou de aanschafprijs van zo'n drierijer nou veel lager liggen dan die van een getrokken vierrijer? Vierrijer heeft volgens mij wel wat voordelen tegenover deze. En je moet eigenlijk ook al op GPS gepoot hebben zeker? Een drierijer is veel goedkoper omdat het eigenlijk een verbrede tweerijer is, de zeefkettingen zijn wat breder gemaakt. Bij een vierrijer liggen er vaak twee zeefkettingen naast elkaar. Ook is er per rij een breder zeefoppervlak mogelijk waardoor de capaciteit nauwelijks onder doet voor een vierrijer.
comment Door ErnstJan (Crewlid) op maandag 8 november 2010 21:29 quote
Een GT 300 is ca. 30% duurder dan een GT170, maar je capaciteit is wel 50% zo hoog. Een 4 rijer daarentegen is weer enorm lomp en d'r moet een enorme trekker voor
comment Door charel op maandag 8 november 2010 22:12 quote
Met verbazing zit ik te kijken naar deze foto's. Dat een jd 7810 uberhaupt op 1,50m spoorbreedte past was al een verrassing voor mij maar dat een boer deze trekker voor zijn rooier zet met zo'n hoog eigengewicht, groot en lomp snap ik echt niet als je elke week leest over bedemverdichting en alle gevolgen die daarbij komen kijken.
Een GV 3000 is naar mijn mening gewoon twee tweerijders tegen elkaar geplakt en idd een gt 300 een verbrede tweerijder, daardoor een een mooi open machine. Nadeel is zo te zien wel dat in een gt300 één bek zit die minder nauwkeurig onder de aardappels kan doorrooien als de twee aparte bekken in een GV 3000 wanneer met een 2- of 4 rijer geplant wordt, maar op een mooi grondje onder mooie omstandigheden zal dit geen probelemen geven. Op de conculega-site trekkerweb/boerderij heeft wel eens een reportage over een gt300 gestaan van ene smits uit de nop met een trekker ervoor (fendt 415) op 2,25m wat de wendbaarheid zeer ten goede komt naar mijn mening.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 8 november 2010 22:45 quote
Een JD 7810 op 1,50 zie je inderdaad niet veel. Niet een trekker die je direct voor een rooier zou verwachten maar qua gewicht zal je het meevallen. Een 7810 weegt 6900kg. Een ander, nieuwer model, die je voor veel vier rijers ziet is de JD 7530. En die weegt 'maar' 6825kg. Een verschil van 75kg op zo'n trekker is minder dan een volle tank diesel. Gewicht is dus niet zo'n issue. Waarschijnlijk heeft dit bedrijf alleen deze trekker die genoeg PK's heeft om te rooien. De volgende zal wel weer te klein zijn. Je gaat dan naast een dure rooier ook niet weer een extra trekker erbij kopen.

Smits uit Ens was twee jaar terug de eerste in Nederland die met deze 3 rijer reden. Het was hun idee om zo'n machine te bouwen omdat men alles daar op 2,25m probeert te doen. Toen Grimme daar lucht van kreeg besloot men om zelf een drie rijer te ontwikkelen omdat men het een goed idee vond. Foto's ervan staan ook wel op deze site. Zoek maar even onder bedrijven Smits of fotograaf Jac Smits.
comment Door Arnout op woensdag 10 november 2010 08:56 quote
@ Charel:

Een JD 8520 past ook op 1,50 hoor.
comment Door Niels (Administrator) op woensdag 10 november 2010 10:07 quote
Zolang je de dubbellucht maar vast last. Wink
Laatst aangepast door: Niels op woensdag 10 november 2010 10:07.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.