GASTFOTO'S VAN CHRIS KONINGS II

Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 12 november 2010 18:00

Veel akkerbouwers waren, of zijn, de afgelopen maanden in de ban van het aardapppels rooien. Dat liep dit seizoen verre van vlekkeloos. De afgelopen weken volgde Chris met zijn fotocamera's een akkerbouwbedrijf tijdens de oogstperiode. Dat leverde enkele interessante beelden op.
22 oktober
Het aardappelrooien verliep bij ons op Voorne-Putten de laatste tijd met horten en stoten. De weergoden werkten niet mee en de voorspellers hadden te weinig in hun glazen bol gekeken om een goed weerbericht neer te zetten. De grond was lastig om doorheen te komen en als er een beetje goede omstandigheden waren, ging men massaal aan de slag. Gert Klapwijk zag nog kans om naast het eigen werk ook wat loonwerk te doen bij bevriende collega's om op die manier ook bij hen de oogst snel binnen te halen. Op deze dag liep alles nog gesmeerd.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

27 oktober
Ik was ingeseind dat die dag bij de Kloosterstee in Rockanje gerooid zou gaan worden. De berichten leken goed. Toen ik 's middags aankwam, was de lucht al aardig gevuld met vocht. Ik zag een rooier stilstaan en daar dichtbij in de buurt een bestelwagen over het land naderen. Een kapot lager bleek de veroorzaker van de ellende. Gelukkig hebben de boeren hier in de buurt de beschikking over een heel kundige monteur (Piet-Hein) die als het moet een trekker geblindoekt in en uit elkaar kan zetten. De weersomstandigheden maakten dat er veel slik op de weg kwam en ter controle was er ook nog iemand van de provincie door het aardappelveld gekomen om te waarschuwen voor voldoende schoonmaakploegen. Hulptroepen werden ingeroepen om de in een put vastzittende rooier na de reparatie eruit te trekken. Met het echte werk was het daarna wel gedaan. Doornat vertrok men naar huis.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

REACTIES

comment Door ChristV op vrijdag 12 november 2010 18:32 quote
Mooie foto's. Bij ons in Belgie zullen er veel aardappelen op het veld blijven staan.
comment Door bean op vrijdag 12 november 2010 18:40 quote
ge hebt gelijk bij ons in belgie hier in essen horendonk hier zijn niet veel aardappelvelden maar ik ben met de gocar gaan kijken twee karren en had nog maar een rij gedaan die lengte was ongeveer 150 m dus het was niet de machine liet veel achter
comment Door chriskonings op vrijdag 12 november 2010 19:56 quote
ChristV schreef: Mooie foto's. Bij ons in Belgie zullen er veel aardappelen op het veld blijven staan. Deze foto's tonen het begin van een week vol tegenslag en slecht weer. Dat doet een zwaar beroep op mensen en dus werd er toen besloten zeer veel en zwaar materiaal in te zetten . Dat kostte veel, maar werkte wél. Gaf ook wat rust. Er gaan hier geruchten dat in Zeeland nog veel op het veld staat. Ik moet er niet aan denken ! Over de rest van die week komen de volgende series.
comment Door jaapb op vrijdag 12 november 2010 20:19 quote
chriskonings schreef:
... werd er toen besloten zeer veel en zwaar materiaal in te zetten . Dat kostte veel, maar werkte wél....

ik ben benieuwd Chris!!!!
comment Door chriskonings op vrijdag 12 november 2010 20:38 quote
jaapb schreef: [..]
ik ben benieuwd Chris!!!!

Ja,.....dat was ik ook toen ik te horen kreeg wat er werd ingezet. Twee 4 rijïge rooiers, de nodige drie-assers met de benodigde PK's, een zware invoerlijn, daar tussendoor de nodige schoonmaakdiensten, en dan werken over diverse locaties om alles wat er nog stond in één ruk (één dag) nog binnen te krijgen. Slik, slik, slik en nog eens slik............op de weg,...glijden.......en alles wat met zo'n operatie te maken had.
Inclusief slecht weer Smile
comment Door rebbie86 op zaterdag 13 november 2010 13:32 quote
in belgie staan er nog 1000 den hectaren aardappelen voornamelijk in waalsbrabant en in de westhoek (ieper veurne knokke)
ik werk bij een aardappelhandelaar en ik ken nog boeren met meer dan 100 ha op het land en met die zondvloed van deze dagen ziet dat er zeer slecht uit om ze nog binnen te krijgen
comment Door chriskonings op zaterdag 13 november 2010 14:29 quote
rebbie86 schreef: in belgie staan er nog 1000 den hectaren aardappelen voornamelijk in waalsbrabant en in de westhoek (ieper veurne knokke)
ik werk bij een aardappelhandelaar en ik ken nog boeren met meer dan 100 ha op het land en met die zondvloed van deze dagen ziet dat er zeer slecht uit om ze nog binnen te krijgen

Dat is toch een ramp !!! voor die boeren daar !
comment Door Schrabbekerke op zaterdag 13 november 2010 18:08 quote
ja wij(loonwerker in zeeland)moeten nog 46 hectare rooien voor boeren ,vandaag weer een wanhoopspoging gewaagd met een grimme gv3000 en een sleeptrekker eerst ging het maar toen hebben we toch de rupskraan moeten halen en de trekker en de rooien uit moeten graven, maar toch weer 5 ha gerooidSmile
comment Door frank op zaterdag 13 november 2010 18:15 quote
bij ons zuid-holland gemeente Bernisse zijn ze er allemaal uit al een paar weken!Cool
comment Door ChristV op zaterdag 13 november 2010 20:52 quote
Rebbie86, bij welke aardappelhandelaar ben jij aan het werk?

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.