MASSEY FERGUSON 3670

Door Niels in Achtergrondartikelen, woensdag 8 juni 2011 19:48

De 3600 serie van Massey Ferguson betekende de eerste stap buiten het gebruik van Perkins motoren. Inmiddels is de trekker, met zijn lange neus, een icoon uit de jaren 90 geworden. Erg populair werd hij helaas nooit. Er waren namelijk weleens problemen met de elektronica en transmissie.
imageDe Massey Ferguson 3670 was het op een na grootste model in de nieuwe 3600 serie, die uit vijf modellen bestond, en in 1992 werd gelanceerd. Daarvoor was de 3680 het topmodel van MF, maar daar kwam in '92 de 190 PK 3690 bij.De 3670 was iets kleiner. Zijn zes cilinder turbo charged motor leverde 170 PK.
imageBijzonder aan deze trekkers was dat de motor niet van Perkins vandaan kwam, waar MF sinds de jare 50 gebruik van maakte, maar een Valmet 612DS motor uit Finland. Dit markeerde het begin van een samenwerkingsverband tussen de twee merken wat ertoe leidde dat beide merken uiteindelijk in het AGCO concern werden opgenomen. In de jaren 90 werden de 3670 en 3690 ook in Valmet kleuren gespoten en geleverd aan bepaalde werelddelen. De trekkers werden allemaal gebouwd in het Franse Beauvais.

imageHet nieuwe vlaggenschip van MF zag er zeker goed uit met zijn lange neus, die aan het einde iets afliep. Ook de cabine viel goed in de smaak bij chauffeurs en was, ondanks het gebrek aan een vlakke vloer, toch een goede werkomgeving. De Valmet motor gaf zelden problemen. Het waren vooral meer de elektronisch snufjes. Via het Datatronic computer systeem zijn alle gegevens van de trekker bij te houden, en ook de achterhef werd elektronisch bediend. De Dynashift semi-powershift transmissie heeft 32x32 versnellingen en werd bediend met zowel poken op de grond als een klein hendeltje onder het stuur. Dit maakte de trekker een krachtig en modern werkpaard voor loonwerkers en grote boeren. Daarmee werd het zeker een icoon uit de jaren 90, en misschien wel een klassieker voor de toekomst.

Tekst & foto's: Jonathan Whitlam

REACTIES

comment Door williambrooymans op woensdag 8 juni 2011 20:57 quote
beren van trekkers!! moest ik nog eens een spaarpot over hebben dan zou er iets in deze richting op de werf moeten komen.
comment Door jarke op woensdag 8 juni 2011 21:29 quote
zeker beren van trekkers alleen oogt deze neus niet mooi.
de neus van de 3100 serie is mooier.
comment Door Schrabbekerke op donderdag 9 juni 2011 00:00 quote
Ja problemen met die elektronica was er zeker ja, wij kochten een splinternieuwe en die brandde uit na 3 weken door kortsluiting in een of ander nieuw systeem en toen is er een ford voor terug gekomen maar voor die 3 weken was het een indrukwekkende trekker.
comment Door REDPOWER op donderdag 9 juni 2011 20:08 quote
het is toch een mooi ding om te zien,
hadden wij ook maar zo jin,
wij hebben een 3065 maar dat zijn ook beesten

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.