GASTFOTO'S VAN ERIK KOOLHOF II

Door Niels in Ingekomen Foto's, maandag 11 juli 2011 14:00

In deze fotoserie van Erik Koolhof zien we enkele oogstwerkzaamheden in de Flevopolder. Zo worden er tulpenbollen gerooid met een nieuwe en bijzondere 'roze rooier' en zien we een Claas Xerion gras oprapen, ploegen en zaaien.
image
Massey Ferguson 6290 met een Dubex veldspuit.

image
MF 7485 Dyna-VT met Veenhuis kipper.

image
MF 355.

image
Fendt met AP kilverbak.

image
Claas Xerion 3300 Trac VC met een Kaweco Thorium opraapwagen van loonbedrijf M. Verhoef uit Nijkerk.

image

image

image

image

image
JD 7820 met een Güttler front-cultivator en Amazone zaaicombinatie bezig erwten te zaaien.

image

image
Fendt 820 Vario met een Lemken Juwel 8 vijf schaar (met Duramax rister) ploeg. De ploeg is een demo-combinatie van Lemken en SBG Innovatie.

image

image

image

image

image
JD 6830 met een Pink Innovations bollenrooier.

image
De rooier rooit de netten waarin de tulpen worden geteeld.

image
MF 3065 met hefmas.

image

image

image

image

image
Manitou verreiker.

image

image

image

image

REACTIES

comment Door fernand_vdk op maandag 11 juli 2011 15:13 quote
Wat is nu het grote verschil, tussen bollen rooien met een trekker en bollen rooien met een rooier en een grond reiniger?
Want die roze bollen rooier lijkt me veel eenvoudiger.
Er moet toch ergens een verschil zijn, anders ga je toch niet zo een grote machines gaan kopen, gelijk een paar foto reportages terug.
comment Door ErnstJan (Crewlid) op maandag 11 juli 2011 17:04 quote
Bij deze rooier gaan de bollen in de schuur nog door een spoelmachine heen, die machine van enkele reportages terug spoelt de bollen al op het land.
comment Door kardux op maandag 11 juli 2011 17:21 quote
Laat ze bij mijn dan maar met een nettenrooier komen dan met dat lompe zwaare tuig wat heel je land kapot rijd. Met die netten rooier gaat het toch vele malen schoner.
comment Door fernand_vdk op maandag 11 juli 2011 17:35 quote
Haal je een grotere capaciteit dan met op het land te spoelen?
comment Door pleunboone op maandag 11 juli 2011 19:23 quote
Netten gebruiken ze op zwaardere grond, door de netten rooi je minder grond mee. Maar met de het planten en rooien heb je andere mechanisatie nodig en moet je netten (eenmalig gebruik) mee planten. Kosten e.d. heb ik geen weet van. Ik neem aan dat er ook een capaciteitsverschil is. De keuze voor een systeem zal ook van het areaal afhangen. Met dit weer, net lekker geregend en nu redelijk droog, zal ieder systeem wel lekker rooien.
comment Door ChristV op maandag 11 juli 2011 19:32 quote
Prachtige combinatie die Xerion met de Kaweco.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 11 juli 2011 19:58 quote
Ik heb niet veel verstand van de tulpenteelt maar wat ik wel kan vertellen is dat die mannen die met een spoeler rijden aan het rooien zijn op een uur rijafstand van hun bedrijf. Als je dan 75% grond en 25% product weg moet rijden is het rendabeler om met een spoelmachine te rijden.

Ja het is een enorm groot lomp ding maar qua insporing valt het redelijk mee. Door het gedumpte afvalwater lijkt het vaak erger. Als je nu de percelen bekijkt die pas gerooid zijn dan zien die er eigenlijk heel netjes uit. Kan zo een groenbemester in. En op de lichte grond doet zo'n machine ook minder schade. Niet dat dat een excuus is om met enorme zware machines je land kapot te rijden.
comment Door williambrooymans op maandag 11 juli 2011 21:08 quote
Voordeel met de spoeler op je land is dat de tarragrond op het perceel blijft en direct mooi verdeeld. bij conventioneel rooien (spoelen op het erf). moet de grond weer terug naar het perceel (meer verbruik en slijtage). dat wordt daar op hopen gekiept en meestal moet de verhuurder maar weer zien hoe tie het allemaal vlak krijgt. en dat kan met natte rooiomstandigheden heel veel grond zijn die meekomt.

comment Door ThijsG op dinsdag 12 juli 2011 14:02 quote
Let ook even op de 4 rupsen onder de spoelmachine. Nou heb ik wel jaren netten gerooid in Z-Flevoland en heb geen enkele inzicht in de kosten van nettenteelt. Maar ik snap niet waarom niet meer tulpen in netten geteeld wordt. Als je ziet hoeveel grond er verzet wordt bij het rooien in de vollegrond in bv. de NOP. Met een nettenrooier rooi je gelijk prachtig schoon en je sjouwt veel minder grond heen en weer. Ook zijn de laatste jaren de planters, rooiers en vooral de netten erg verbeterd, waardoor het nettenrooien veel makkelijker is geworden.
Misschien kan een bollenboer die dit leest meer inzicht geven in de kosten van nettenteelt?
comment Door Rickjd op dinsdag 12 juli 2011 20:50 quote
die 7485 is echt super mooi!
comment Door charel op dinsdag 12 juli 2011 21:36 quote
nou die netten kosten rond de 10 euro per 100 meter (dubbelnet systeem zoals de roze rooier), je kunt ze hergebruiken. dan worden ze gerepareeerd, schoongemaakt en weer op de goede breedte gebracht, dat kost ronde de 8 euro per 100 meter. je bent met planten iets langer bezig omdat je ook de netten af en toe aan elkaar moet naaien en de einden van alle regels netjes moet afwerken, maar met rooien heb je wieinig grond, alleen een beetje zeefgrond wat tussen de wortels zit. rooisnelheid is ook ongeveer 3.5 km/u. Voordeel van de nettenteelt is dat je op zwaardere grond tulpen kan telen wat sterkere tulpen oplevert, ook hoef je niet per se meer te spoelen, trilzeven kan volstaan.

In het ene artikel staan boeren die vaste rijpaden gebruiken en minimale grondbewerking toepassen om de bodem minimaal te belasten. Dan komt er een bollenboer met een rooier, mobiele spoeler, waterwagen, kiepers enz enz.Confused
comment Door Bollenbouwer op donderdag 14 juli 2011 20:44 quote
@Thijs G: Ik kom uit de NOP en bestuur ook beide systemen toevallig ook zo'n mooie roze. Er zit wel een paar duizend euro verschil/ha in kostprijs. Vandaar dat in de NOP op dat mooie zavel/zandgrondje nog steeds met traditioneel systeem word geteeld. De oogstcapaciteit van een 1.50 machine ligt namelijk tussen de 2 en 3 ha per dag, met netten 1,5 tot 2. Op de zwaardere gronden in de NOP rond Emmeloord vind je netten inderdaad wel weer omdat je met een het traditionele systeem dan toch in de kosten gaat lopen. Meer grondtransport, meer verlies van plantgoed door door de matten, en meer beschadiging-> een bol houd niet van een kluit op z'n harses. Het verschil in kwaliteit van het product tussen beide gronden is ook niet verwaarloosbaar. Maar de meeste bollen uit de Nop zijn wel van uitstekende broeikwaliteit.
Laatst aangepast door: Bollenbouwer op donderdag 14 juli 2011 20:46.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.