UITGELICHT: JOHN DEERE 8640 KNIKTREKKER

Door Niels in Achtergrondartikelen, vrijdag 18 mei 2012 17:49

Een John Deere 8640 kniktrekker zul je in Nederland niet zo snel tegenkomen. In Groot-Brittannië, waar deze foto's zijn gemaakt, trouwens ook niet. Maar dat maakt de trekker niet minder interessant. Voor veel Amerikaanse boeren was deze trekkers de 'backbone' van hun bedrijf.
imageDe John Deere 8640 is het grootste model kniktrekker uit een serie van twee. De trekkers werden in 1979 geïntroduceerd en vervingen de vroegere 30 serie modellen. De 8430 en de 8630, die aan de voet stonden van de kniktrekker-revolutie in het hoge pk segment.

De 40 serie werd gebouwd tot 1982. De 8640, en zijn kleinere broertje, de 8440, hebben beide een zes cilinder John Deere motor onder de kap liggen, met turbocharger en intercooler. imageDe 8640 heeft een maximaal vermogen van 275 pk en een Quad-Range constant mesh powershift versnellingsbak met zestien versnellingen vooruit en vier achteruit. De topsnelheid ligt net boven de 30 km/u en een brandstoftank van 809 liter is genoeg om een lange dag mee te werken. Als chauffeur zat je in de geïsoleerde Sound Guard cabine, op een nieuwe 'Hydra Cushined' bestuurdersstoel.

imageDe 8640 was vooral bedoeld voor de prairies van Noord-Amerika, maar een aantal exemplaren kwamen ook naar Europa toe. In Groot-Brittannië was de trekker vooral populair op grote bedrijven in het Oosten. De trekker op de foto's rijdt rond in Brighton en wordt nog steeds gebruikt in combinatie met een acht schaar Kverneland ploeg. Vandaag de dag is 275 pk niets bijzonders meer, maar het ontwerp van de trekker zorgt ervoor dat mensen nog altijd opkijken naar dit model. Toentertijd was de 8640 een van de grootste en zwaarste trekkers op de markt. En wie het genoegen heeft zo'n trekker in actie te zien kan ook het mooie geluid uit de zescilinder wel waarderen.

Tekst en foto's: Jonathan Whitlam & Stephen Richmond

REACTIES

comment Door charel op zondag 20 mei 2012 18:28 quote
in de fotoseries van de abh heb ik eens zoiets gezien als ik mij niet vergis. Maar waarschijnlijk was dat een 30 serie.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.