GASTFOTO'S VAN HENK BOONE

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 12 augustus 2012 10:00

Denk je aan de akkerbouw in Zeeland dan is (vezel)vlas een niet weg te denken gewas. Ondanks dat de populariteit afneemt staat er nogsteeds menig perceel met dit gewas. Henk Boone fotografeerde het plukken en dorsen van vlas in Rilland.
Vlasplukken voor landbouwbedrijf Oosthof B.V. te Rilland door loonbedrijf Joossen te Oostdijk (Reimerswaal). Met een Union vlasplukker uitgevoerd met een John Deere dorsunit. Deze ligt er overdwars in. De plukker plukt ongeveer 2.6 meter breed waarna het gewas verdeeld word over 2 zwaden die door een repelkamer gaan. Dat wil zeggen, alleen ongeveer de bovenste 20 centimeter waar de meeste bolletjes zitten. De bolletjes vallen op een band die ze in de dorstrommel draait. Vervolgens word het zaad door een ventilator via een venturi naar de zaadtank bovenop de machine geblazen. De tweede man is de bestuurder van de repelkamers. Is het vlas langer of korter dan stuur je met een cilinder de repelkamer van de riemen af of naar de riemen toe. En als het ergens vol loopt (en dat doet het regelmatig) ben je met twee man vlugger klaar. De derde man (jongen) is niet nodig maar vind het leuk om mee te rijden.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

REACTIES

comment Door IH844 op zondag 12 augustus 2012 23:31 quote
zot spul die vlasmachines. Hier in mijn streek was vlas vroeger een topprodukt. Tegenwoordig zijn er maar een paar vlasverwerkers meer over. Spijtig, vind het een mooi gewas.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.