GASTFOTO'S VAN JOS GOESTEN

Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 11 september 2012 10:00

Het opknappen van je eigen oldtimer is natuurlijk het mooiste wat er is. Vaak genoeg wordt er dan niet aan gedacht om gedurende de restauratie foto's te maken. Jos Goesten deed dat wel. Zo zien we hoe zijn Fordson Super Major wordt omgetoverd tot nieuwstaat.
"De restauratie van deze trekker heeft ongeveer 2 jaar geduurd. In grote lijnen heb ik al het werk zelf gedaan, met behulp van mijn broer. In zijn schuur mocht ik de restauratie doen, waar ik heel blij mee ben. Ook mijn vriend Willem heeft me geholpen en daarom help ik hem nu weer. Ik heb de trekker gevonden bij Van Bladel in Herpt. Aan de foto's is wel te zien in welke toestand de trekker verkeerde. Ik ben begonnen met de motor om er nieuwe zuigers en cilinderbussen in te zetten. Deze kon ik van een kennis (bedankt René) overnemen. Alles is uit de motor geweest, behalve de nokkenas. Hij loopt nu weer als een zonnetje. Daarna ben ik begonnen met de achterbrug en een steekas. De achterbrug zat vol bagger en troep. Na een goede schoonmaakbeurt is alles nagezien. Hierna ben ik aan het schuren en slijpen gegaan. Na het slijpen en lassen kon ik toch nog de originele spatborden behouden. Bij een andere collega kon ik een paar banden en wielen kopen. Na deze goed bekeken te hebben ben ik uitgekomen op originele achterwielen en schijven, waar ik ook zeer blij mee ben (met dank aan Wim Jansen). Veel van deze trekkers werden door de dealer aangepast met een zware trekhaak. Voor deze trekker heb ik er zelfs twee gemaakt. Met de eerste was ik niet tevreden. Deze heb ik toen aan een collega restaureerder gegeven. Na veel geschuurd en geborsteld te hebben ben ik begonnen met het spuiten van de primer. Ik heb bij de verfhandel de verf gekocht en alles in hoogglans industrielak gespoten. Zie het resultaat. De eerste tour gereden maar halverwege ging het mis. De motor begon op drie cilinders te lopen, wat niet helemaal de bedoeling is. We hebben daarom de tweede helft van de tocht de trekker gesleept. De maandag erna is hij direct weer geopereerd en het bleek dat er een plunjerveer in de brandstofpomp was gebroken. Snel onderdelen gehaald in Gouda en 's middags liep 'old blue' weer als een zonnetje.

Ik ben zelf als tiener op zo'n Fordson Super Major begonnen in de ruilverkaveling 'Heusden en Altena' rondom Almkerk. Daarom was ik opzoek naar een Super Major en ik ben er enorm mee in mijn sas. Ik wil iedereen die mij met dit project heeft geholpen enorm bedanken! Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier aan hebben gehad als ik.

image
De aankoop en een eerste testrit.

image
7000 uren op de teller.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Het eindresultaat.

REACTIES

comment Door Martijnn25 op dinsdag 11 september 2012 16:41 quote
Hij is prachtig geworden!!
comment Door IH844 op dinsdag 11 september 2012 19:55 quote
Proficiat, ik ben jaloers op het resultaat. Zeer mooie fotoreeks.
comment Door rene1200 op dinsdag 11 september 2012 21:15 quote
harstikke mooi geworden!!! Ook mooi vastgelegt en een mooi verhaal erbij.
Smile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.