GASTFOTO'S VAN KLAAS BIJLSMA

Door Niels in Ingekomen Foto's, dinsdag 21 oktober 2014 14:00

Ook voor deze fotoreportage van Klaas Bijlsma gaan we naar het buitenland. Naar Canada om precies te zijn. Klaas hielp mee bij een pootgoedbedrijf in de staat Alberta. Met twee AVR rooimachines werden daar 120 hectare pootaardappelen gerooid.
image
Het bedrijf, West Edmonton Seed Potatoes, teelt pakweg 120 hectare aardappelen. Met twee AVR rooiers worden alle aardappelen gerooid. Dit het enige gewas dat het bedrijf teelt. Alles van miniknol tot het pootgoed wordt in eigen beheer vermeerderd.

image
Hier is een Case IH Puma 230 CVX met drierijïge AVR Apache rooier aan het werk. Ernaast rijdt een International truck met Spudnik onderlosser.

image
Alle aardappelen worden met International trucks van verschillende jaren vervoerd. "Je schakelt zonder te koppelen, dat vraagt gewenning", zegt Klaas.

image
Een stuk nieuwere vrachtwagen.

image

image
Case IH Puma 170 met Hardi Commander veldspuit.

image

image
Case IH MXU met een Netagco Rumptstad loofklapper.

image

image
Het seizoen begint slecht. Rond 8 september is gestart en viel onverwacht sneeuw. Dat duurde een halve dag.

image
Achter de MXU hangt een AVR Accent bunkerrooier.

image
Op de foto's lijkt het erger maar de sneeuw zorgde niet voor veel problemen. Er werd toch gerooid om op schema te blijven.

image
Rooien onder betere omstandigheden.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Op het einde werd er in het donker gerooid om alles van het land te krijgen. Die nacht vroor het -8 graden Celsius maar, de aardappelen waren er op tijd uit. De opbrengst was goed.


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

REACTIES

comment Door charel op dinsdag 21 oktober 2014 17:53 quote
Leuke reportage, maar dat rooien in de sneeuw/regen snap ik k niet helemaal. Hebben ze daar geen last van rot of bacterie? Dan kun je toch beter een nachtje door rooien als het mooi weer is om weer op schema te komen.heb je ook foto's van het idee inschuren en de rest van van het teeltseizoen of was de stage niet zo lang?
comment Door cagri op dinsdag 21 oktober 2014 18:50 quote
mooi. Wel vreemd dat ze in de v.s. niet meer de moeite nemen om bredere banden onder die trucks te monteren. Al je daar tarwe in wil zaaien...
comment Door JanV op dinsdag 21 oktober 2014 20:15 quote
Als je ieder winter de vorst een halve meter diep in de grond hebt zitten, en dat een paar maanden lang, heb je minder last van die sporen, Cagri.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.