FOTO'S VAN CHRIS KONINGS

Door Niels in Agrifoto Foto's, woensdag 23 december 2015 14:00

Wie een kunstmeststrooier heeft weet dat deze regelmatig moet worden gekeurd, om van zijn accuratesse verzekerd te zijn. Chris Konings keek mee over de schouder van tester Herre Bartlema, die twee strooiers onder handen nam bij twee bekende boeren.
Een sms was voldoende: Volgende week wordt de kunstmeststrooier gekeurd. Kun je daar bij zijn met je camera? En dus maakte ik kennis met ir. Herre Bartlema, initiatiefnemer in het Programma Precisie Landbouw (PPL). Ongetwijfeld bij velen van u een bekende verschijning. Het zal u dan niet verbazen als ik schrijf dat een gedenkwaardige middag werd waarin ik veel uitleg kreeg en uiteindelijk de strooiers opnieuw voor vijf jaar gebruik de goedkeuring ontvingen.

image
Bij aankomst werd eerst gekeken of er geen optische mankementen aan de strooier te vinden waren.

image

image

image
Ook de strooier van Arlee Tol moest worden gekeurd. Vooraf werd ook gekeken of er tijdens het draaien geen lekkage van korrels was.

image

image

image
De grootte van de korrel heeft invloed op de grootte van het verspreidingsgebied. Met dit handige doosje kun je die verschillen in maat goed opmerken.

image

image

image
Het te meten gebied wordt in kaart gebracht door bakken van 50 x 50 cm te plaatsen. Daarna wordt er om en om een uit gehaald en verder aan de lengte toegevoegd, waardoor de benodigde afstand op goede lengte verkregen wordt. In dit geval 23 meter.

image

image

image
De strooier wordt van binnen gecontroleerd, de schijf wordt goed afgesteld en op signaal van de heer Bartlema wordt gereden één keer gestrooid.

image

image

image
Vervolgens wordt de inhoud van elke bak in een buisje gedaan dat in een rek is geplaatst, evenredig met de positie van de bak op het veld. Afhankelijk van het type strooier moet duidelijk worden of de korrels binnen het karakter van de strooier zijn terecht gekomen. In het geval van de Amazone van Gert betekende dat dat in de laatste drie bakken minder korrels zouden moeten vallen. Op die manier krijgt de aftekening van de lijn de duidelijke trapeziumvorm, zoals goed te zien is.

image

image

image

image
In de opvangbak staat een rooster om terugslag van de invallende korrels tegen te gaan.

image
Aan de andere kant van het midden, lagen de bakken verder uit elkaar. Ook daar werd de trapeziumvorm duidelijk zichtbaar.

image

image
Vervolgens werd de strooier van Arlee Tol getest. Deze heeft een ander karakter dan de Amazone en moest een lineair dalende lijn vertonen.

image

image

image

image

image
Ook strooien met de trimmer werd getest. Al tijdens het strooien werd duidelijk dat de korrels in het strooiproces vermaling ondergingen ( stof zichtbaar) en dat werd ook zichtbaar in de buisjes met daardoor een iets minder scherp trapezium, hoewel dit toch ook ruim binnen de marges viel.

image

image

image

image

image

image
Na de tweede ronde van Arlee Tol, die scherpere rechte daallijn liet zien, was het tijd voor inruimen van de auto.

image

image

image
Er stond wat wind en om beïnvloeding hierdoor van het strooipatroon te kunnen uitsluiten, werd de windsnelheid gemeten. Die bleek 5 mtr/sec. te zijn, wat binnen de normen viel.Hierna kon met tevredenheid de keuringssticker worden opgeplakt.

image

image

image

image

REACTIES

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.