GESPONSORD: MESTAANWENDING XXL

Door Niels in Achtergrondartikelen, zondag 18 februari 2018 10:00

Het Canadese GT Custom Work is van april tot december bezig met het uitrijden van drijfmest. Met 9 dubbele tankcombinatie van Nuhn wordt jaarlijks 550.000 kuub mest verpompt. Filmmakers Jörn en Tammo Gläser van Landtechnikvideos.de brachten het bedrijf een bezoek met hun camera’s.
In de buurt van het plaatsje Dunvegan, provincie Ontario, is Garth Franklin sinds 1998 als loonwerker actief. In vergelijking tot zijn collega’s specialiseert Franklin zich volledig in de mestaanwending. Van half april tot begin december is een team medewerkers in touw voor GT Custom Work Ltd.

image
Vlak naast de beroemde Trans-Canada-Highway-1 staat de rode ronde boog hal van Franklin met daarin zijn machinepark. Tijdens bezoek van Jörn en Tammo Gläser, begin juni, moet de loods eigenlijk leeg zijn. “Wanneer de eerste luzerne is gehakseld begint het voor ons”, legt Franklin uit. “Normaal gebeurt dit rond eind mei.” De 62 meter lange loods houdt 6 combinaties vrij van sneeuw en ijs in de wintermaanden.

image
Garth Franklin startte 18 jaar geleden met 1 mesttank en een 8000-serie trekker van John Deere. Het geld voor de aanschaf leende hij van zijn moeder. Tegenwoordig omvat de vloot 9 trekkers met mesttanks en 3 trekkers met mestpompen. “In het verleden heb ik veel zelf gereden en naast de boekhouding een extra baan gehad als chauffeur. Dat werd me teveel waarna ik ziek ben geworden”, legt de loonwerker uit. “Als gevolg heb ik alle werkzaamheden goed geanalyseerd en besloten me louter op de mest te richten. Dat klinkt simpel maar klanten verwachten veel van ons. Mijn team en ik verpompen jaarlijks 550.000 kuub drijfmest afkomstig uit 250 bassins bij zo'n 150 klanten. Dat vergt een strakke planning in goede samenspraak met de klant.”

image
Vanaf het begin gebruikt Franklin al Quad-Train mesttanks van fabrikant Nuhn. Alle tanks hebben een volume van 10.000 gallon. Omgerekend zo’n 37 kuub. De achterste tank loopt in het spoor van de voorste. Naar bodemdruk wordt niet veel gekeken. Het gaat om de wendbaarheid en veel volume. Tot 56 kuub vervoeren is mogelijk bij een gekoppelde 3 assige variant van Nuhn. Geoefende chauffeurs kunnen met de combinatie ook achteruit rijden maar dat is op grasland zelden vereist.

image
Ruim de helft van alle bedrijven in de provincie Ontario houdt melkkoeien. De gemiddelde kuddegrootte van deze 12.000 bedrijven bedraagt 70 dieren. Naast melk is er ook voor pluimvee en eieren sinds de jaren 60 een quotum in Canada. De melkprijs bedraagt gemiddeld €0,48. Veel van GT Custom Work’s klanten hebben zelf de nodige mechanisatie: hakselaar, opraapwagen of balenpers. Er is veel Europese techniek te vinden op de bedrijven in Ontario. Dat is ook bij familiebedrijf S&S Holstein in St-Bernardin het geval. De families Senn en Suter exploiteren het bedrijf gezamenlijk. Met 500 koeien zijn ze 1 van de grootste is de regio. In 1989 emigreerde bedrijfsleiders Andy en Franz uit Zwitserland. Na de landbouwschool gevolgd te hebben konden ze geen bedrijf vinden om te runnen in hun thuisland. In Canada gaat ze dat goed af. Sommige van de Holstein koeien leveren jaarlijks 15.000 liter melk.

image
Op 850 hectare wordt door S&S Holsteins ruwvoer geteeld maar ook graan en soja voor de verkoop. Op 230 hectare worden gras en luzerne verbouwd. Het rantsoen bestaat uit gehakselde luzerne, gras en maïs, aangevuld met krachtvoer. Het jongvee met een leeftijd tussen 4 en 22 maanden wordt op een tweede locatie 15 kilometer verderop opgefokt.

image
De eerste snede gras en luzerne wordt door het bedrijf compleet met eigen techniek geoogst. De ruwvoerkwaliteit is hoog. Voor het landwerk worden familieleden en een buurman ingezet. Zodra de percelen leeg zijn komt Garth Franklin met zijn medewerkers in actie. Aan de start van het seizoen wordt de gehele vloot ingezet. In strakke formatie rijden de machines normaal gesproken nooit op de grillige percelen. Bij een klant wordt altijd in 2 of 3 teams gewerkt. Ieder team heeft een trekker met chauffeur en mestpomp tot zijn beschikking. Die wordt gebruikt om het bassin leeg te pompen en de tanks te vullen. De chauffeurs verdienen tussen de 16 en 20 Canadese dollar per uur. Omgerekend €10 tot €14.

image
De trekkers draaien ruim 1.000 uur per jaar. Als het niet anders kan wordt 24 uur per dag gereden, maar het risico op ongevallen op de weg is dan hoog, weet de loonwerker. Autobestuurders houden geen rekening met de trekkers in dit relatief dichtbevolkte deel van Canada. “Ik ben blij dat ik de keuzes heb gemaakt die ik heb gemaakt, goede medewerkers in dienst heb en het bedrijf zo kan runnen als ik wil”, besluit Franklin.

image
Speciaal voor de film wordt in 1 werkgang 300 kuub drijfmest uitgereden met een totaal van 2.500 pk in minder dan 5 minuten tijd. Een goed seizoensbegin voor het team van GT Custom Work.

image

Het verhaal van Garth Franklin, S&S Holsteins en vele andere is te zien op de dubbel DVD ‘Erntezeit in Kanada’ van Landtechnikvideos. De kosten bedragen €49,90. Online bestellen kan in de Webshop.


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal
DVD trailer.

REACTIES

comment Door niewiem op zaterdag 24 februari 2018 08:52 quote
Super.Ook hier weer petje af voor de strakke organisatie van loonwerker en boer.Die laatste lijkt me een uitstekend stage adres voor jonge Nederlanders.Smile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.