GESPONSORD: FABRIEKSBEZOEK BIJ KIROVETS

Door Niels in Achtergrondartikelen, zondag 25 februari 2018 10:00

Ook buiten de landbouw is Kirovets een bekende naam die direct geassocieerd wordt met kniktrekkers. In Duitsland beter bekend als de ‘Russische koe’. Filmmakers Jörn en Tammo Gläser documenteerden de productie van deze knikkers met vermogens tot 428 pk.
image
In het jaar 1962 werd het startschot gegeven voor de productie van een nieuwe kniktrekkergeneratie bij de Kirow-trekkerfabrieken in Sint Petersberg. De modellen K-700 en K-700A waren met 220 en respectievelijk 235 pk het antwoord op de vraag naar meer vermogen voor de Sovjet-velden. Slechts 13 jaar later, in het jaar 1975, liep de 100.000ste Kirovets kniktrekker van de lopende band.

image
Ook in de toenmalige DDR werden enkele honderden Kirovets kniktrekkers verkocht. Aan de record productieaantallen uit de jaren 80 denken de medewerkers met weemoed terug. Toen rolde 20.000 trekkers per jaar van de band. Nu zijn dat er nog zo’n 2.000 per jaar. Iets meer dan 10 procent is bestemd voor export. Rekenen we de trekkers mee die voor de industrie en bouwsector worden gemaakt, dan blijft de landbouw de belangrijkste afnemer

image
Met 428 pk is de nieuwe K-744 R4 momenteel het vlaggenschip. De meeste onderdelen worden zelf geproduceerd: versnellingsbak, ramen en cabine worden allemaal in Sint Petersburg gemaakt. Wat motoren betreft kunnen klanten kiezen uit een Russische TMZ of een Mercedes-Benz blok.

image
Dit jaar viert de producent zijn 55-jarige jubileum in Sint Petersburg met een nieuw model. De K-424 heeft 240 pk en is bedoeld voor klanten met een bedrijf van 500 tot 2.000 hectare. Daarmee concentreert Kirovets zich met de K-424 voor het eerst weer op het lagere vermogenssegment. Zo hoopt het te kunnen concurreren met bestaande standaardtrekkers van bekende fabrikanten. Een agressieve marketingcampagne moet daarbij helpen. Voor minder dan €80.000 koop je er een. In vergelijking met de serie K-744 is er geen ‘schoon alternatief’ voor de Russische YaMZ Tier 3A motor. In Duitsland wordt daarom alleen de grotere K-744 geleverd.

image

image
De agrarische filmmakers Jörn en Tammo Gläser kregen de kans om de laatste modellen in actie te zien op een landbouwbedrijf ten zuiden van Sint Petersburg. “Toen we onderzoek deden naar ons nieuwe programma Abenteuer Rusland – Landbouw tussen Moskou en Siberië – werd al snel duidelijk dat we ook vandaag de dag niet om Kirovets heen kunnen”, zegt Tammo Gläser. “We hebben de oude K-700 en nieuwere modellen in het veld gefilmd in Zuid-Rusland en Siberië. Het is fantastisch dat we toestemming kregen om te filmen in de Kirow-fabrieken in Sint Petersburg. De productie daar heeft veel historische waarde en wordt ook in de toekomst doorgezet.”

image
In het driedelige DVD-programma; Abenteuer Russland – Landwirtschaft zwischen Moskau und Sibirien laten Jörn en Tammo Gläser vele Kirovets trekkers in actie zien. De dvd’s hebben een gezamenlijke speeltijd van 270 minuten. De begeleidende tekst is in het Duits, Engels, Frans, Spaans of Italiaans beschikbaar. Via de webshop is hij te bestellen.

image

image

image

image
Meer informatie op Landtechnikvideos.de


Meer video's op het Agrifoto Youtube Kanaal

REACTIES

comment Door marcv8diesel op zondag 25 februari 2018 10:47 quote
Ik zie alleen de video en geen foto's?
comment Door Niels (Administrator) op zondag 25 februari 2018 12:28 quote
Klopt Marc daar ging iets fout. Het werkt nu weer.
comment Door charel op zondag 25 februari 2018 20:15 quote
Prachtig het verhaal van de prairie tijger uit het oosten. Niets voor jouw Niels om de Nederlandse voice over te verzorgen?
comment Door Niels (Administrator) op maandag 26 februari 2018 08:21 quote
Daar heb ik de stem niet voor Charel.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.