GASTFOTO'S VAN PIET REGNERUS

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 3 juni 2018 14:00

Buitenlandreportages worden altijd goed bekeken. Deze serie uit Saoedi-Arabië is echter wel iets heel bijzonders. Midden in de woestijn vind je er mega grote landbouwbedrijven waar onder andere aardappelen worden geteeld. Piet Regnerus maakte deze mooie serie.
image
Het bedrijf waar Piet en broer Wilko Regnerus, van Rema Machines uit Ferwert (Fr.), waren beslaat in totaal 35.000 hectare. Op 10.000 hectare wordt akkerbouw bedreven. De rest bestaat uit boomgaarden. Alle landbouwgrond moet worden beregend. Dat gebeurt in totaal met 206 pivots waarvan er op dit moment 170 actief zijn. De rest staat stil omdat de waterkwaliteit niet langer voldoende is.

image

image
Het Koninkrijk Saoedi-Arabië is een oliestaat. Daarmee is asfalt ook zeer goedkoop. Het landbouwbedrijf legt zijn eigen wegen aan.

image
De center pivots meten zo'n 800 meter in lengte, waardoor de cirkels zo'n 50 hectare bedragen. Hier wordt luzerne beregend. Dit gewas wordt geteeld als veevoer. Luzerne, maar ook graan en sorghum, mogen door de overheid steeds minder worden verbouwd omdat ze zeer veel water vragen.

image
Een perceel tarwe die is gemaaid als GPS en in kleine pakjes geperst. Deze baaltjes gaan naar melkveebedrijven en kamelenmelkers. De 1.000 tot 1.5000 medewerkers (afhankelijk van het seizoen) hebben 24 uur om de balen op te ruimen voor het land wordt bewerkt en een nieuw gewas gezaaid of gepoot.

image
Twee oude Fendt's en een John Deere trekker met JD persen.

image
Naast aardappelen, luzerne en graan verbouwd het bedrijf ook uien. De opbrengsten bedragen 70 tot 80 ton per hectare.

image
Het opbouwen van de REMA EnviMaxX 690LT looftrekker en wortelsnijder van Rema Machines.

image
De pivots beregenen om het gewas van water te zien, meststoffen toe te dienen maar ook om het gewas en de grond te koelen. In juni wordt het er 50 graden. In mei is dat nog 40 graden.

image
Een loonwerker dorst de tarwe met 8 Case IH Axial-Flow combines. De opbrengst bedraagt zo'n 7,5 ton per hectare maar, het vochtgehalte van de korrels is slechts 9-10%.

image
Ook de teelt van graan wordt steeds verder teruggebracht. Het gewas vraagt 5 keer meer water dan aardappelen en heeft een lagere voedingswaarde.

image
De pivots staan permanent in het veld en worden voor de oogst even verreden. Ze gaan slechts 10 jaar mee omdat er ook meststoffen mee worden verspoten. Bij alleen water is dat makkelijk de dubbele levensduur.

image
Een dikke Caterpillar motor die het water oppompt van 250 meter diepte met een capaciteit van 340m³/uur. Het heeft een temperatuur van 36 graden en is veelal erg zout. Hoe dieper men pompt, des te hoger het zoutgehalte. In de witte tank past 4.000 liter diesel. Die kost 10 eurocent per liter. Op een drukke dag gaat er over het hele bedrijf 168.000 liter! diesel doorheen.

image
Het grootste deel van het bedrijf bestaat uit boomgaarden met dadels, olijven en onder andere ook perziken.

image
De looftrekker voor een New Holland T7060 klaar voor actie.

image
Het mechanisch loofdoden heeft een aantal voordelen. Voor dit bedrijf is dat vooral het voorkomen van rhizoctonia. Gemiddeld geeft dit een uitval van 7% tot 64% Gemiddeld is dat 35%!

image
Door het wortel snijden worden de ruggen losser. Zo kan er zuurstof in. Dit in 1 werkgang uitvoeren scheelt personeel, tijd, brandstof en andere kosten.

image
De grondsoort hier is klei-zand. De woestijn is eigenlijk de bodem van de oceaan. Hier heeft een rivier gelopen waardoor en kleideeltjes zijn afgezet.

image
De loofdoding werd voorheen alleen chemisch uitgevoerd door 5 liter Reglone per hectare toe te dienen. Hier 1 van de spuitcombinaties. Een JD 6630 met Caruelle Olympia 600 S veldspuit.

image
Het loof blijft op de ruggen liggen zodat de grond niet teveel uitdroogt. Wanneer dat gebeurd krijg je scherpe kluiten die de knollen beschadigen.

image

image

image
De aardappelen zijn hoofdzakelijk van het ras Markies. Deze worden verwerkt tot frites en ook als tafelaardappelen verkocht. Er wordt geoogst wanneer de markt daar om vraagt. De opbrengsten blijven hierdoor steken op 30 tot 40 ton per hectare, omdat ze nooit uitgroeien.

image
JD 8320 met een Väderstad Rapid A800S zaaimachine.

image
In de grond zit 0% organische stof. Alle meststoffen worden toegediend. De schilkwaliteit is hierdoor wel subliem. Lang niet alle woestijngrond is geschikt om aardappelen op te telen.

image
Dit gewas had veel te lijden van een zandstorm waardoor het loof vrij klein is.

image
De aardappelen mogen niet geëxporteerd worden. Een aardappel bestaat namelijk voor 80% uit water en water exporteren is verboden. Gelukkig is de binnenlandse markt groot.

image
Er wordt gerooid met deze Spudnik machine. Deze rooit 2 rijen van 90cm waar nog eens 2x 4 rijen tussen zijn gegooid. In totaal dus 10 rijen.

image
Er ligt een forse rollenset met rubberen rollen in én een AirSep unit. Beschadiging tijdens de oogst is dan ook fors.

image
Vooraf wordt er op zwad gerooid door deze Spudnik 6140 voorraadrooier. Aan het rooien kan nog flink water verbeterd worden. Minder beschadiging en een fijne steek bijvoorbeeld. Zeefcapaciteit is geen issue.

image
Het bedrijf heeft 3 van deze Spudnik 8060 6 rijïge pootmachine. Volgend jaar worden dat er 6 want het aardappelareaal groeit van 1.000 naar 2.000 hectare.

image
Na de oogst van tarwe of luzerne wordt de stoppel losgetrokken door deze JD 9420R met een Horsch? cultivator en bandenpakker. Dan kunnen er uien of aardappelen in. Er wordt een 1 op 3 rotatie aangehouden met tarwe, luzerne en aardappelen. Lukt dat niet, dan blijft het land braak liggen.

image

REACTIES

comment Door GPH op zondag 3 juni 2018 17:23 quote
Prachtig mooie serie foto's, heel interessant!

ik heb 2 vragen:

- Als ik de omschrijving bij de foto's lees, lees ik dat luzerne een 1 jarig gewas is daar? waarom is dat? Op de rest van de wereld is dit toch vaak een 4-5 jaar gewas

- Wat voor mest stoffen worden er door de pivots gespoten? Wij hebben hier in bepaalde regio bij klanten van ons ook centre pivots die er mest stoffen mee spuiten maar hun pivots hebben de normale levensverwachting van 20-25 jaar. We praten hier over stikstof en fosfaat wat er door hun pivots mee gespoten wordt met het water.
comment Door KoosvdPloegh op zondag 3 juni 2018 22:01 quote
mooie prijs daar voor die dieselolie. zou leuk zijn als we die hier in nederland ook hadden.
comment Door Gerbert op zondag 3 juni 2018 22:35 quote
Ik vermoed dat luzerne een eenjarig gewas is daar omdat de andere gewassen in de rotatie meer opbrengen. Hetzelfde gebeurt bij veel biologische akkerbouwers in de flevopolder, puur voor de rotatie.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 4 juni 2018 08:36 quote
Ik denk dat het in dit geval meer met water te maken heeft. De luzerne vraagt 5x zoveel beregening tov aardappelen.
comment Door PietRegnerus op maandag 4 juni 2018 16:48 quote
@GPH: met water en meststoffen (welke weet ik niet) wordt ook zwavelzuur meegegeven om de bicarbonaten weg te zuren. Dit is ook niet bevorderlijk voor de levensduur.

Luzerne is ook hier een meerjarig gewas en wordt 4-5 keer per jaar gemaaid.
comment Door PietRegnerus op maandag 4 juni 2018 16:51 quote
Het is overigens wel zo dat de KSA overheid per volgend jaar luzerne en tarwe wil verbieden vanwege de grote water consumptie. Door andere rassen te gebruiken en op andere manieren water te besparen proberen dit soort bedrijven dit te voorkomen. Deze maaigewassen is wel ongeveer 40-50% van alle gewassen en levert goed geld op.
comment Door Bollenbouwer op dinsdag 5 juni 2018 07:16 quote
Knap dat ze met zulke storingsgevoelige looftrekkers kunnen werken.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.