GASTFOTO'S VAN PIET REGNERUS

Door Niels in Ingekomen Foto's, zaterdag 18 augustus 2018 14:00

Eerder al nam Piet Regnerus ons mee naar Saoedi-Arabië. We blijven deze keer iets dichter bij huis namelijk: Oostenrijk. Daar demonstreerde zij hun Rema looftrekmachine bij een gespecialiseerd loonbedrijf in een prachtige akkerbouwregio.
image
Het land deze keer is Oostenrijk. Er vindt veel biologische landbouw plaats waarmee de loofdoding van aardappelen een probleem is. Gebroeders Regnerus uit Ferwert voerde er daarom demonstraties uit met hun looftrek- en wortelsnijmachine.

image
Het gebied waar Regnerus demonstreerde ligt aan de oostkant van het land, tegen Hongarije aan. Ten westen van Wenen vind je grote akkerbouwbedrijven met graan van 250-300 hectare groot.

image
De Rema EnvimaxX looftrek- en wortelsnijmachine wordt gelost bij loonbedrijf Zech-Agrar uit Loimersdorf.

image
Deze wordt gedemonstreerd met een 724 Vario. In de fronthef hangt een Grimme KS 75-4 loofklapper.

image
Alle trekkers van het loonbedrijf zijn in het wit gespoten of wit gewrapped.

image

image
Niet alleen bij biologische maar ook gangbare aardappelen werd het loof mechanisch gedood.

image
We zijn hier in de provincie Burgenland, Oost-Oostenrijk. Rond de Neusiedler See (meer) worden zeer veel groentegewassen verbouwd. Met een ruime beschikbaarheid aan zoet water kunnen die volop beregend worden.

image
De aardappelen na het looftrekken. Niet alleen het loof is weg, ook het onkruid.

image
Zo ziet het er na enkele dagen uit.

image
Wijnranken onderweg.

image

image
Normaal wordt zo'n 10 keer in een seizoen beregend. Dit jaar viel voldoende regen, waardoor het bij 7 keer bleef.

image
De grond is hier op veel plekken een beetje zwarte aarde-achtig. Recent viel er 40 millimeter regen. Het was daar juist overwegend nat.

image

image

image
Hier worden ook pompoenen geteeld voor de zaadteelt die vervolgens gedorst worden.

image
Looftrekken op een nieuw perceel.

image
Mooi landschap met zonnebloemen.

image

image
Kijkje bij een biologische boer. Fendt 516 Vario met, opvallend, steekassen.

image
Alles staat er spic en span bij. Dit bedrijf boert sinds 1998 biologisch. Er zitten in dit gebied behoorlijk grote bioboeren. Dit bedrijf heeft 80 hectare aardappelen.

image
Steyr met Hauer voorlader.

image
Lemken Rubin schijveneg.

image
Massey Ferguson 3065 met een Spearhead bloter die ook wordt gebruikt om loof te klappen.

image
De Rema machine werd gedemonstreerd bij de telersorganisatie Interessengemeinschaft Erdäpfelbau (IGE).

image
Hier werden ook verschillende middelen getoond zoals Beloukha. Een biologisch middel op basis van pelargonzuur, wat wordt gewonnen uit koolzaad. Dit moet een alternatief bieden voor diquat (Reglone), wat verboden is in Oostenrijk en vanaf 2019 in heel de EU.

image
De bloter is weinig effectief maar werkt wel snel.

image
En een loofklapper zoals wij kennen met een Fendt Farmer 300LSA Turbomatik ervoor.

image
De wortelsnijmachine achter de looftrekkers.

image
In totaal trok de demonstratie zo'n 150 belangstellende. zowel gangbare als bioboeren.

image
Genieten van Oostenrijk.

image
Zech specialiseert zich in de aardappelteelt en heeft 3 Grimme SE 260 verstek-bunkerrooiers. Daar wordt jaarlijks 850 hectare mee gerooid. Een vierde machine is inmiddels onderweg.

image
Het rooiteam. Daarnaast heeft het bedrijf 5 Grimme pootcombinaties (frontfrees en pootmachine). Hiermee poot het 1.500 hectare aardappelen in 31 dagen tijd. Het werk wordt in een straal van 150 kilometer rond het bedrijf uitgevoerd.

image
Naast aardappelen laden de machines ook uien op. In Burgenland zitten maar weinig loonbedrijven. Akkerbouwers besteden veel werk uit.

image
Nieuwe Fendt 724 Vario S4 met Grimme SE 260. Deze trekker is niet overgespotten maar gewrapped.

image
Vreemde eend: New Holland T6 met Grimme SE 260.

image
Het poten start in begin maart uit voorkiembakken. Al in mei kunnen de eerste worden gerooid. Tot aan december is het bedrijf bezig in de aardappelen.

REACTIES

comment Door KeesdeNood op zaterdag 18 augustus 2018 15:45 quote
Mooie serie ,maar ben benieuwd hoe het op termijn afloopt met het wortelsnijden of het dit keer een blijver is. Je zult je afvragen waarom wel door mijn ervaringen uit het verleden begin jaren 90 met de Structural.
comment Door charel op zaterdag 18 augustus 2018 21:36 quote
Ben ook benieuwd, je zag veel blote aardappelen op de foto die na een paar dagen. Wij hebben ook wel laten looftrekken vroeger met de oldenhuis machine. Loonwerker heeft een keer een loofsnijder gehad maar er werd al snel weer teruggegrepen op traditionele manieren van loofdoding. Ben benieuwd of deze techniek ver genoeg kan worden door ontwikkeld om succesvol te zijn. Maar nu zelfs loof branden al op de korrel wordt genomen door links is een alternatief wel wenselijk.
comment Door KeesdeNood op zondag 19 augustus 2018 11:18 quote
charel schreef: Ben ook benieuwd, je zag veel blote aardappelen op de foto die na een paar dagen. Wij hebben ook wel laten looftrekken vroeger met de oldenhuis machine. Loonwerker heeft een keer een loofsnijder gehad maar er werd al snel weer teruggegrepen op traditionele manieren van loofdoding. Ben benieuwd of deze techniek ver genoeg kan worden door ontwikkeld om succesvol te zijn. Maar nu zelfs loof branden al op de korrel wordt genomen door links is een alternatief wel wenselijk. Dat heb ik ook gezien charel het bed wordt uit elkaar getrokken, daarom zaten er op de structuraal diabolo rollen omdat weer vast de drukken. En mogelijk waren ze aan de lichte kant geplant en zat er te weinig grond op.
Laatst aangepast door: Niels op zondag 19 augustus 2018 12:12.
comment Door Niels (Administrator) op zondag 19 augustus 2018 12:18 quote
Het is wel vrij 'simpel'. Diquat (Reglone) verdwijnt en dat is wel een probleem voor de chemische loofdoding. In Oostenrijk vinden ze diquat terug in de knol, daarom is het daar geheel verboden. Het branden roept ook steeds meer weerstand op zowel bij biologische boeren zelf als mensen er omheen.
comment Door niewiem op maandag 20 augustus 2018 07:45 quote
Wat is wrappen ? Overplakken met stickers ? Mooie foto's. Smile
comment Door Niels (Administrator) op maandag 20 augustus 2018 14:52 quote
Ja een soort van Ed. Een speciaal soort krimpfolie die je er overheen plakt. Wordt steeds meer bij auto's en andere voertuigen gedaan.
comment Door ErnstJan (Crewlid) op maandag 20 augustus 2018 22:21 quote
Mooie serie. Vanochtend door het Westen van Oostenrijk gekomen, vond het daar ook al opmerkelijk fris en groen. Dacht dat ook midden Europa was getroffen door de droogte. Gelukkig voor hun niet. Veel mooi hooi gezien Smile

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.