FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE I

Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 22 december 2019 14:00

We springen wat van de hak op de tak met de oude foto's van LandbouwMechanisatie. Deze keer zien we een gecombineerde reportage van nummers uit 1962 en 1963. Het mooie is dat we daar wel de nodige interessante informatie bij kunnen vermelden.
image
Eén van de hoofdartikelen gaat over de gewasverzorging bij suikerbieten. In het voorjaar van 1962 is hiervoor een proef opgezet bij de Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder in Wilhelminadorp. Met een International Farmall Super A wordt er tussen de rijen geschoffeld en de planten gedund met een Vicon Steketee rijendunner.

image
Met een IH Farmall Cub en onkruideg is kiemend onkruid verwijderd.

image
Het zaaien met een Ferguson TED 20 en 5-rijïge Stanhay precisiezaaimachine. Er werd 5 kilo per hectare van het ras Klein-Wanzleben gezaaid.

image
In het novembernummer van 1962 wordt geschreven over de nieuwe Austro-Diesel WT 33. Het middelste type van de door De Binckhorst geïmporteerde Oostenrijkse trekker.

image
Ook nieuw is deze PZ snelhooier voor gebruik met 'eenassige trekkers'.

image
Ook nieuw is deze getrokken kunstmeststrooier van Zweegers voor paardentractie.

image
Ook wordt stilgestaan bij de oogst van sperziebonen met bonenplukmachines. De fabrikant N.V. Ter Borg en Mensinga uit Appingedam werkt al enkele jaren aan zo'n machine.

image
Het Engelse Mather en Platt gebruikt een Fordson Super Major om een 1-rijïge bonenplukker op te monteren. De trekker heeft een verzwaarde vooras gekregen. Achterop bevindt zich een opzakplatform en afzuigreinging.

image
De onderdelen zijn allemaal hydraulisch aangedreven. Daardoor werkt de machine relatief stil, maar is wel erg prijzig oordeelt LM.

image
Op 4 en 5 oktober 1962 werden in Oostelijk Flevoland de wereldploegkampioenschappen georganiseerd. Op een 70 hectare groot demonstratieterrein werden ook andere machines getoond. Daaronder ook deze reusachtige 5,25 meter brede spitmachine van Vicon. Drie spitmachines zijn rond een Massey Ferguson 65 bevestigd.

image
Een andere gedemonstreerde is de roterende ploeg van Raussendorf. De 2 kooien worden door v-snaren aangedreven. Doel is een lagere benodigde trekkracht en het wegleggen van een fijner zaaibed op zware kleigrond.

image
Een John Deere 4010 met een Ransomes? diepwoeler die 55 centimeter diep werkte.

image
Verschillende ploegen werden gedemonstreerd met diverse ristertypes.

image
Een Cappon 2-schaar ploeg met kleiristers voor zware grond.

image
De Sieling Agri Robot trok zeer veel aandacht. Een zelfrijdende kipploeg met Eicher motor en 2 hydraulische motoren. Het hydraulisch systeem wekt ook stroom op voor de elektronica. Tasters zorgen ervoor dat de ploeg netjes in de voor blijft en stopt op de kopakker.

image
Een andere methode van niet ploegen komt vandaan bij het Britse Howard. Die paste hun Rotovator messenfrees aan en maakte er de roterende spitmachine Selectatilth van.

image
Van 1 tot 9 september werd in Brussel de Internationale Week van de Landbouw gehouden. De voorloper van de Agribex. Vicon lanceerde daar de Super bietenrooier. Dit is een exportmodel bietenrooier die luxer is uitgerust en 1.000 gulden meer kost.

image
Het Belgische Claeys gebruikte de beurs in hun thuisland om de gloednieuwe Armada maaidorser te lanceren, die dan ook een prijs in de wacht sleepte. De combine heeft een 106 pk Ford-motor. Als capaciteit wordt 11 ton per uur opgegeven. De capaciteit van de M103 bedraagt 6 ton per uur.

image
Ook nieuw in Brussel is de Brillant 600 trekker van Hanomag met een vermogen van 50 pk. LM gebruikte regelmatig afbeeldingen uit brochures van de fabrikanten, zoals hier is te zien. Inclusief aanwijzingen voor de opmaak, nog ver voor de tijd van Photoshop!

image
In het nummer voor maart 1963 wordt stilgestaan bij de 75e verjaardag van August Claas. In enkele decennia heeft August met zijn broers een van de grootste landbouwmachinefabrikanten in Europa opgebouwd. Sinds 1945 bouwde het ruim 100.000 maaidorsers.

image
Zaaien van suikerbieten in de Veenkoloniën met een Fordson Dexta. De foto is eigenlijk bedoeld om het zaaibed te illustreren met veel losse grond, zoals kenmerkend voor dit gebied.

image
Nieuw van machinefabrikant Struik, en verkocht door N.V. Massee & Zoon is hun rijenverkruimelaar. Een soort schudeg om kluiterige grond fijn te maken. Dankzij zijn lage vermogensbehoefte kan hij worden gebruikt in 1 werkgang, zoals hier met een Löwe pootmachine.

image
In een ander artikel over suikerbieten wordt stilgestaan bij het rijenspuiten tijdens het zaaien. We zien een Ferguson met een Stanhay precisiezaaimachine waar een Dorman rijenspuit op is gebouwd.

image
Een Fordson Dexta met een Kleine precisiezaaimachine en spuitinrichting.

image
Zaaibedbereiding met het paard dwars op de trekker-rijrichting.

REACTIES

comment Door HPdeB op zondag 22 december 2019 21:53 quote
Pracht serie , Niels.
comment Door Niels (Administrator) op maandag 23 december 2019 11:46 quote
HPdeB schreef: Pracht serie , Niels. Bedankt!
comment Door KeesdeNood op maandag 23 december 2019 17:14 quote
Weer een interessante terug blik Niels.
Laatst aangepast door: Niels op maandag 23 december 2019 19:53.

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.