FOTO'S VAN KEES DE NOOD - 24-7

Door Niels in Agrifoto Foto's, zaterdag 15 augustus 2020 14:00

Bij het horen van '8080' heb je direct de aandacht van iedere combinefanaat. Kees trok naar Walcheren om daar 2 van deze machines te fotograferen. Aan beide kleeft een verhaal, want het zijn ongewone machines. Ook zien we moderne machines dorsen.
image
Een prachtig veld met bloemen voor het zaad. Dit is in de buurt van Nieuw- en Sint-Joosland op Walcheren.

image

image
Kees toog naar dit dorp om akkerbouwer Reint van Nieuwenhuijzen te bezoeken die bezig was met de tarweoogst op 24 juli.

image
Het doel van zijn bezoek was deze New Holland Clayson 8080 van bouwjaar 1983. Die draait in zijn 37e levensjaar nog trouw zijn rondjes.

image
Opvallend is dat de machine geen cabine heeft. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar wel voor een 8080. Het was destijds de grootste schuddermachine van New Holland en daarom voor de grote akkerbouwer of loonwerker bestemd. Die kozen meestal wel voor een cabine. Deze werd nieuw door groot-landbouwbedrijf de Bathpolders uit Rilland-Bath aangeschaft samen met nog 2 machines.

image
Ervoor hangt een 17 voet maaibord wat overeenkomt met 5,10 meter. Voor die tijd een flinke breedte. Grote bedrijven, zoals de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, Wilhelminapolder en de RIJP kochten dit soort werkbreedtes, van meestal 20 voet. Dat is nu niets bijzonders meer maar je kunt het vergelijken met een 12 meter maaibord nu. 20 voet was de breedste optie op de 8080.

image

image
Groenenburg op de kont refereert naar de naam van de boerderij van Van Nieuwenhuijzen. Door de strepen achterop zie je direct hoeveel schudders de machine heeft. Bij de kleinere modellen zijn dat er 5 of 4.

image

image
De lospijpconstructie is al het latere type (waarover later meer in deze serie). Deze werd vanaf 1980 op de machines uitgevoerd.

image

image

image

image
Lossen bij een New Holland TM 120 met VGM kipper.

image

image

image

image

image

image

image
Onderweg naar de volgende machine spotte Kees deze Atlas 1302 D van Gilles Quist uit Arnemuiden. Een veteraan kraan. Met een 'soft spot' voor dit merk toch even stoppen voor een plaatje.

image
Vlakbij vliegveld Midden-Zeeland.

image
Het volgende object is wederom een NH Clayson 8080. Deze is van akkerbouwer Ko Janse uit Kleverskerke. Een leuk stukje over dit bedrijf kun je hier lezen.

image
De combine, van bouwjaar 1979, wordt ondersteund door een veel nieuwere Fendt 716 Vario met Beco kipper.

image
Deze machine is eveneens met een 17 voet maaibord uitgerust en de gebruikelijke cabine.

image
Wat opvalt is dat deze machine nog de oude losvijzel-constructie had zoals ook de 1500-serie kende. De 8000-serie werd in 1976 geëvalueerd en kwam voor oogst 1977 beschikbaar. Tot het nieuwere model, in 1980, was er deze uitvoering.

image
Groot voordeel is dat je in iedere stand kunt lossen, weet Kees. Vooral in graszaad is dit fijn, wanneer er veel wind staat. Zo kon je de pijp mooi vlak boven de kist houden. Ook het blikwerk aan de zijkant is iets anders en de zijbeplating heeft nog grote sleuven. Later werd dit volledig dicht gemaakt.

image
Hier werd even een monster genomen omdat het 's ochtends nog regende.

image
Dit perceel suikerbieten in de Westerlandpolder (Zuid-Beveland) staat er mooi op.

image

image
Hier bezocht Kees landbouwbedrijf Westerland, van de familie Janse, in Wolphaartsdijk. Zij waren met 2 combines tarwe aan het dorsen.

image
Een New Holland CSX7040 met 17 voet maaibord, wat ineens niet zo grot meer lijkt op deze machine.

image

image

image

image

image
Ook reed deze John Deere 2056 mee, met eveneens een 17 voet maaibord.

image

image

image

image
Aan de andere kant van het dorp is de vader van akkerbouwer Huibert Janse bezig met graszaad dorsen. Dit wordt gedaan door een NH TX 66.

image
Ervoor hangt een 6m maaibord met dubbelzwad opraper.

image

image

image
Op de achtergrond de kerk en molen van Wolphaartsdijk.

image
Wanneer je in de buurt van het vliegveld bent kun je net zo goed gaan vliegtuigspotten dacht Kees.

image
Even terug naar akkerbouwer Ko Janse. Hier hun Fendt 818 Vario met Beco Super 2200 kipper. Volledig met een luchtdrukwisselsysteem uitgerust.

image

image
De 8080 draait rustig zijn rondjes.

image

image

image

image
Met zo'n hoge kipper en een niet al te hoge lospijp gaat het net (niet?) goed.

image
De lospijp is minder steil dan op de andere 8080. Toch wordt de constructie ook jaren later weer toegepast maar dan eerst met een verticale pijp ertussen van zo'n 1 meter, voor voldoende loshoogte. Ook Claas, John Deere en de grotere NH's paste het toe.

image

image

image
Ondanks dat deze machines nu ruim 30 jaar oud zijn is de 8000-serie nog geen bijzonderheid te noemen. Ze draaien als een naaimachine en leveren trouw dienst. Blijft de onderdelenvoorziening op peil, dan kunnen ze nog jaren mee. Toch worden er ook veel door de export weggesnoept.

image
Ter afsluiting foto's genomen in West-Zeeuws-Vlaanderen. De John Deere T660i van akkerbouwer Luc van Waes uit St. Kruis. Let op: de combine is zelfs van een luchtdrukwisselsysteem voorzien.

image

image
Mag het een paar ton meer zijn? Eén van 2 indrukwekkende Beco Super 2800 kippers.

image
Tweemaal zo'n dikke bak met een Fendt 724 Vario S4 ervoor.

image

image
Net als de kippers is ook de combine van bouwjaar 2020.

image

image

REACTIES

comment Door bolinder op zaterdag 15 augustus 2020 16:07 quote
Heel mooi weer kees en dan nog twee aanvullingen Reint is de buurman van boer Sebastiaan bij vele dames wel bekend,en de Atlas is van Gilles Quist uit Arnemuiden.
comment Door chriskonings op zaterdag 15 augustus 2020 17:50 quote
Mooi , Kees ! Prachtige omgeving ook om foto's te maken.
comment Door KeesdeNood op zaterdag 15 augustus 2020 21:33 quote
Bedankt Corne en Chris.
comment Door KeesdeNood op zondag 16 augustus 2020 08:19 quote
Een aanvulling op het verhaal van Niels bij de 8080 van Reindt v Nieuwenhuyzen. Het bijzondere van deze combine is dat ze geen cabine heeft,zo zijn er in die tijd veel afgeleverd maar op de meeste is later een cabine geplaatst en daarom is dit een zeldzame machine.

Bij de 8080 van Ko Janse kun je op de ene foto waar hij aan het lossen is mooi zien wat het grote nadeel was van deze constructie ( de geringe loshoogte ).
comment Door manus op maandag 17 augustus 2020 14:55 quote
Mooie serie Kees
comment Door KeesdeNood op maandag 17 augustus 2020 20:52 quote
Bedankt Leon.
comment Door BartVD op donderdag 20 augustus 2020 19:29 quote
Kees,
Ben je zeker dat die 8080 met oud systeem losbuis van 1979 is?
Ik dacht dat enkel de voorserie van bouwjaar 1976 deze uitvoering had. Systeem komt in geen enkele onderdelenboek voor.
Mvg
Bart
comment Door KeesdeNood op vrijdag 21 augustus 2020 18:04 quote
!00% zeker ben ik niet Bart maar Ko Janse zei me dat hij van Bouwjaar 79 was . Tot zover ben ik er nu 3 tegen gekomen Die van De Backere /Janse / en 2 jaar geleden 1 tegen aan Doel in de Prosperpolder. En in een folder uit 1976 staat dat hij in die uitvoering volop geleverd is in Engeland. (was een Engelse folder).
(is dan eigenlijk raar dat het niet in het onderdelen boek voorkomt). Het was ook niet het zelfde als van de 1500 serie de pijp diameter is groter.Confused

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.