FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: LANDBOUWMECHANISATIE - 1973 VIII

Door Niels in Ingekomen Foto's, donderdag 18 mei 2023 19:00

In de nummers voor september en oktober aandacht voor heel wat verschillende onderwerpen. Opnieuw hakseltechniek, maar er is ook veel aandacht voor de ontwikkeling van zelfrijdende bietenrooiers. Een aantal Zeeuwse loonwerkers hebben zelf machines gebouwd.
image
Maïshakselen in Sterksel met een New Holland Crop Cuiser 1880 en Schuitemaker UTW.

image
De meningen over de oogst van suikerbieten in Nederland en Europa zijn nog lang niet eensluitend. In Zeeland is een sterke opkomst van zelfrijdende 6-rijïge rooimachines. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen, waar veel experimenten zijn uitgevoerd de laatste jaren. Hier de zelfrijdende machine met een 7 ton verzamelbunker van Fa. Heijens te Hulst. De bieten worden nog wel apart ontbladerd en gekopt.

image
Een 6-rijïge bietenrooier die in 1 werkgang ontbladert, kopt en rooit. Boven het achteraanzicht van de machine van constructeur Fa. Weemaes-Kindt uit Kloosterzande. Let op de reinigingsrol in de afvoerband.

image
Het vooraanzicht van dezelfde machine aan het werk in oktober 1972, die al 2 jaar eerder werd ontwikkeld.

image
De machine van Fa. C. Guiljam te Zaamslag. Deze machine is voorzien van vierwielaandrijving. De bieten worden vooraf gekopt en vervolgens gerooid en geladen.

image
De machine van Fa. J.J. Riemens IJzendijke. Dze machine legt het blad en de bieten op langszwaden.

image
Aardappelopslag is ook in 1973 een bijzonder probleem omdat het zowel mechanisch als chemisch lastig te bestrijden is. Een bewerking met de cultivator geeft de meeste kansen op bevriezing.

image
A.H.P Bus te Hoofddorp heeft zijn Kleine 5000 bietenrooier omgebouwd om knolselderij mee te oogsten. Het kopapparaat is verwijderd en een nieuw ontbladerapparaat gemonteerd.

image
Een containeronderstel met aangedreven wielen dat in gebruik is voor de oogst van bananen in Israël.

image
Een groenteoogstmachine van Thyregod bezig met het rooien van witlof.

image
Naast de rooier is in verstek de loofkneuzer gebouwd.

image
De loofkneuzer ontbladert de volgende rijen en zuigt ze schoon. Aan de trekker is aan de linkerzijde een cultuurwiel bevestigd. Deze oogstmethode werd op het bedrijf van L. Kaverdijk te Oudkarspel gebruikt.

image
Op het bedrijf van de heer Knotnerus in Dronten is vorig jaar een nieuwe kruidenoogstmachine in gebruik genomen voor vingerhoedskruid. Het is een bestaande machine die is gemodificeerd.

image
Machinefabriek Anema te Ferwerd heeft een nieuw type grasvork in de handel gebracht. Deze heeft een hydraulisch afschuifbord.

image
De RIJP heeft precies een jaar na aflevering van 15 Ford 4000 trekkers in juli 1973 opnieuw 20 nieuwe Ford 4000’s in ontvangst genomen. Ze zijn uitgevoerd met verwarmde veiligheidscabines, drogeluchtfilters en 14x30 Nylabour banden. Daan van de Kooy te Dronten zorgde voor de aflevering. De trekkers worden in Flevoland voor transport- en onderhoudswerkzaamheden ingezet. Van het type 4000 zijn nu 58 trekkers in gebruik bij de RIJP. Het totale machinepark omvat 127 Ford trekkers.

image
Een Deutz Intrac 2005 met een 6-rijïge Matrot rooicombinatie voor het ontbladeren en rooien van suikerbieten.

image
Stuifschade is de laatste jaren groot in verschillende gewassen. Vooral suikerbieten.

image
Op 4 september jl. werd op het bedrijf van Th. Christiaens te Horst een demonstratie met mengmestinjecteurs gehouden. Hier de machine van Rumptstad achter een Schuitemaker tank. De wielen dienen voor de diepteregeling. Vooral op zandgrond worden de machines ingezet om stankoverlast te voorkomen. Er zijn 4 aanbieders op de Nederlandse markt.

image
De Excelsior heeft niet-verstelbare injecteurs. CHV Veghel is de verkoper.

image
De zelfrijdende machine van het ILR die met een eigenbouw bemester is uitgerust. Daarvoor worden onderdelen van Rumptstad gebruikt.

image
Transportcombinatie van G. Kurstjens Grubbenvorst voor het transport van 32m³ mest. Het tarief bedraagt 2,65 gulden per kuub bij een afstand van 10 kilometer en 8,10 gulden bij een afstand van 50 kilometer.

image
Vooral in Frankrijk wordt veel wintertarwe na korrelmaïs geteeld. Met de zaaifrees is in 1 werkgang tarwe te zaaien. Hier de Howard Semavator bij het inwerken van gehakseld korrelmaïsstro en direct zaaien van wintertarwe.

image
Rau zaaifrees aan het werk in niet verhakseld materiaal.

image
Howard machine bij breedwerpige zaai tussen de rotoras.

image
Combinatie van Lely rotorkopeg en opgebouwde zaaibak.

image
Bij de stalmeststrooier van Bohse wordt de mest met een bord naar de strooiwalsen geschoven.

image
De JF meststrooier aan het werk.

image
Amac aardappelrooier aangepast voor tulpenbollen door extra bekleding aan de zijkanten aan te brengen en valhoogtes
te beperken.

image
Ruggenteelt bij tulpen vergemakkelijkt de rooibaarheid. Op de Oostwaardhoeve in de Wieringermeer worden proeven gedaan met spitten en frezen.

image
Constructiebedrijf J.J. Riemens IJzendijke heeft zijn werktuigdrager vervangen door een model met meer motorvermogen. De SPH 120 heeft een DAF 615A-120 dieselmotor, hydrostatische aandrijving via Mannesmann V9 hydromotoren en Poclain wielmotoren. De prijs bedraagt 55.000 gulden. De machine kan bieten rooien met een Moreau systeem en opladen met een systeem van Gilles. De gehele combinatie kost dan 102.000 gulden.

image
De nieuwe verspreider voor de Moro mestwagen van Cebeco. De machine roteert en verspreidt de mest over 6 meter breedte.

image
Shell Solfix dient om winderosie op lichte grond te vervangen. De toedieningshoeveelheid bedraagt zo’n 2000 liter per hectare!

image
Schmotzer Euromat 2 bietenrooier met grote verzamelbak (4 ton). Het koppen, poetsen en rooien geschiedt in 1 werkgang. Net als bij het type BK 400 wordt hij elektromagnetisch gestuurd. De machine kost zo’n 60.000 gulden.

image
De Farmhand Stackhand bij het opnemen van een stapel pakken. Een stapel van 10 lagen omvat 80 of 100 bbalen.

image
De machine tijdens transport van een stapel.

image
Het complex van Motrac in Zutphen omvat 15.000 m² en wordt met nog eens 1000m² vergroot. In deze hal worden machines van Mengele, Linde, Schopf en Benati onderhouden.

REACTIES

comment Door modest op donderdag 18 mei 2023 20:44 quote
stankoverlast ... 't is maar wat je overlast noemt Clown

VOEG EEN REACTIE TOE

U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaam
en wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.