FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: FAM. ROBINSON
Door Niels in Ingekomen Foto's, vrijdag 15 januari 2016 14:00
Ook voor 2016 hebben we nog een aantal mooie series met foto's uit de oude doos. Om te beginnen gaan we naar Engeland toe. We zien het landbouw- en loonbedrijf van de familie Robinson. In de jaren 70 en 80 werkte vooral veel met Ford trekkers.

De familie Robinson had een landbouw- en loonbedrijf in de Engelse plaats Scunthorpe. Dat ligt in graafschap North Lincolnshire, Midden Engeland. Hier een Ford 'Force' 5000 met drie schaar ploeg in 1974.

Stro persen in 1976 door een Massey Ferguson 595 en Farmhand 504C rondebalenpers. De eerste pers van het bedrijf. De trekker kon het al het stoppen en voor- en achteruit rijden niet aan. In 1.500 uur tijd werd de koppeling driemaal vervangen. Ook opvallend: In 1976 was het in heel Europa verschrikkelijk droog. De zwaden stro stellen dan ook niet veel voor.

In 1978 wordt daarom de MF met een Ford 7700 vervangen voor de pers.

Zaaiwerkzaamheden begin jaren 70. Cultiveren door een Ford 8100 (gebouwd door County). Daarachter een Ford 7700 met Lely rotorkopeg en daarachter een Ford 6700 met Accord zaaimachine. Geen 4WD te bekennen!

Het ploegen gebeurde door de Ford 7700 en 6700, beide met Ransomes 108 drie schaar ploegen.

Koolzaad spuiten onder zeer natte omstandigheden met de Ford 7700 en een Hardi veldspuit. Omdat het zeer nat was werd de trekker op terra tyres gezet.

Ford 7700 met een MF 1455E rondebalenpers, 6700 met Farmhand 800HD pers en TW-20 met MF 1450 pers. De meeste bedrijven werkte nog met kleine vierkante balen waardoor het ronde balen persen snel in zwang kwam. De oude Farmhand werd voor een nieuw model ingeruild. De MF 1450 is een Farmhand maar dan in MF kleuren. Omdat vaak onder zeer natte omstandigheden werd geperst lag de capaciteit laag.

Nadat John Deere de 550 rondebalenpers introduceerde kocht het bedrijf direct twee van deze machines. Die deden net zoveel als de drie persen hiervoor. Voor de pers staat een Ford 7710.

In 1984-85 kwam in Schotland het balen wikkelen in opgang. Daarvoor werden de silagebalen in zakken gedaan en dichtgeknoopt. Dat was veel handwerk. Het bedrijf kon echter niet op tijd aan een wikkelaar komen en besloot er daarom maar zelf een te bouwen. Hier in de prototype fase.

En het uiteindelijke product. De wielen komen van een David Brown pers, het chassis van een meststrooier en verder wat losse onderdelen als een hydromotor. In totaal kostte de machine 1.300 pond (1.820 euro) en twee man een week tijd om hem te bouwen.

Het is je misschien al opgevallen dat de trekkers twee bijzondere stokken aan beide kanten hebben. Dit is een uitvinding van het bedrijf en dient als markeur. Het idee stamt uit de jaren 70. Bovenop de beugel is een verstelbare wijzer gemonteerd. Deze kon je verstellen voor een werkbreedte van 9 of 12 meter. Aan het uiteinde van de wijzer bevond zich een witte stip. Wanneer de chauffeur deze stip langs het vorige wielspoor liet volgen reed hij precies goed. Wanneer de chauffeur iets gedraaid zag dan was de markeur blauw en zag je de witte stip niet. Zo wist je hoe je moest zitten.

In al die jaren leverde het systeem nooit storing op!

Een andere machine die op het bedrijf werd gebouwd. Een getrokken veldspuit. Het chassis komt van een bestaande Cleanacres spuit. De bomen zijn van fabrikant Dorman.

Een van de werkzaamheden die veel werd uitgevoerd was het strooien van kunstmest en kalk. Hier de Ford 7700 met een Bamlett (importeur) Bredal B48 strooier.

Eén chauffeur trok zo door de regio met twee trekkers en een strooier.

In 1984 was het erg nat waardoor er terra tyres werden aangeschaft voor de 7700.

In actie op een perceel tarwe. De strooier is nu een grotere Bamlett Bredal B70.

Hiermee werd vooral veel kalk (lime) mee gestrooid.

Het laden gebeurde door een MF 165 met voorlader. Achterop hangt een Chieftain Forge 30 hefmast om bigbags met kunstmest te kunnen laden.

Ook werd in de wintermaanden veel kunstmest gestrooid op percelen waar suikerbieten kwamen te staan. Dat gebeurde over de vorst. Het laden van de kunstmest gebeurde door een Ford 6700 met Fraser hoogkipper.

De 7700 werd vervangen door een Ford 8210 Gen II. Daarvoor werd noodgedwongen een semi-dieplader aangeschaft.

Gerst dorsen in 1976 met een Massey Ferguson 525.

En later een John Deere 1065.

Die weer werd opgevolgd door deze New Holland Clayson 8070.

De eerste 4WD trekker op het bedrijf. Een Ford TW-20 met Ransomes 300 vijf schaar ploeg.

Met een Flexi-Coil vorenpakker erachter. Misschien dat mensen dit apparaat nog kennen van hun Britains speelgoed? De ploeg was een slechte machine en de ploegkop brak vaak af.

De TW-20 aan het werk met een 4,5 meter brede Lely Roterra kopeg.

Ford 6700 met een 4m Accord Pneumatic DL zaaimachine.

De TW-20 met een nieuwere Kverneland EG vier schaar ploeg met hydraulische breedteverstelling. Later kwam er een TW-30 en werd er nog een schaar aan gehangen.

De zwaarste trekker van het bedrijf. Een JD 8430 kniktrekker. Voor deze trekker was geen ploeg. Hij werd vooral gebruikt om mee te woelen.

Hier met een zes meter brede Lely rotorkopeg.

JD 4055 met een Flexi-Coil pakkerrol, Lely 44 Series kopeg en Accord Pneumatic DL zaaimachine.

De line-up iets eerder. Toen nieuwe Ford 7710, 7700, TW-20 en 6700. Ze haalde bijna allemaal meer dan 10.000 uren zonder een poreus motorblok. Alleen de 6.700 had bij 8.000 uur een reparatie nodig toen een klep kapot ging.

Als laatste de 7700 met een Bomford Brigand klepel(arm)maaier.
REACTIES
Prachtige serie! Had de flexicoil vorenpakker van Britains (voor in de hef met fronthefje), alsmede de Farmhand rollenpers en de Accord zaaimachine. De Farmhand pers is geloof ik een Vermeer, tenminste die zagen er precies zo uit, dus ik vraag me af of Farmhand zo'n importbedrijf is die z'n eigen naam en kleuren gebruikt, zoals Opico nu hier in Engeland, die verkopen o.a. Evers cultivatoren onder hun naam en in het verleden Amerikaanse schijveneggen etc.
Mooie spullen!
GENIETEN ! Heb ook uren met de beschreven Britains "geoefend" voor later.
In die periode had men tenminste geen schrik een trekker te knijpen.
Hoeveel pk was zo'n jd knikker eigenlijk (ben een ford man he)
In die periode had men tenminste geen schrik een trekker te knijpen.
Hoeveel pk was zo'n jd knikker eigenlijk (ben een ford man he)
Dennis, die is maximaal 209 pk.
Prachtige serie en mooie trekkers met een voor die tijd prachtige cabine.
Inderdaad 76 was droog ik weet nog dat op 1 aug de oogst klaar was inclusief het stro weg .
Inderdaad 76 was droog ik weet nog dat op 1 aug de oogst klaar was inclusief het stro weg .
de flexicoil van Britains was inderdaad net zo slecht als de echte, de toen bijgeleverde fronthef was zo slap dat het ding niet eens van de grond kwam
prachtige serie met ford trekkers.

VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.