FOTO'S UIT DE OUDE DOOS VAN: ERWIN PATIJN
Door Niels in Ingekomen Foto's, zondag 1 januari 2017 19:00
Soms kom je onverwacht pareltjes uit de landbouwtechniek tegen, verstopt in een doos op zolder. Letterlijk uit de oude doos. Dit is geen grote serie maar daarom niet minder interessant. We zien voornamelijk de mechanisatie bij de bietenoogst vastgelegd door Erwin Patijn.
Deze foto's, voornamelijk dia's, komen uit de oude doos van landbouwer Erwin Patijn uit Biervliet. De beelden zijn in de jaren 60 en 80 door hem genomen van de werkzaamheden bij loonbedrijf Gebr. Dieleman uit Biervliet. Erwin hielp daar soms mee in het bietenseizoen.
Enkele plaatjes uit de tijd dat Breskens nog een belangrijke plaats was voor het verladen van suikerbieten. We zien een stoomkraan voor het lossen van de bieten omstreeks 1930. In die tijd kende Zeeuws Vlaanderen een uitgebreid spoornetwerk voor het goederenvervoer. De lijn Breskens was er één zo'n lijn.

Een nog oudere foto van ongeveer 1920. Het schip de Adriana wordt gelost met kunstmest. Boeren kwamen met paard en wagen zelf kunstmest halen, al was het spoor er ook al. Op de achtergrond zie je de stoomkraan staan.

Bieten lossen in de jaren zestig. Die werden toen met netten aangevoerd en gelost.

De bietencampagne in 1960 met trekkers en vrachtwagens. Oude GMC legertrucks onder andere. Die werden in die tijd veel gebruikt. Op het einde van de kade staat nog de oude stoomkraan. Er werd gelost met meerdere kranen en draglines. Op de achtergrond wordt de nieuwe veerhaven aangelegd.

Drukte in de Middenhaven Dam.

Eén van de laatste jaren dat op Breskens bieten verladen werden in 1971.

Daarna ging het richting Sas van Gent. Hier staan trekkers in de rij voor de weegbrug bij de CSM of de 'coöperatie'. Zo werd de Suiker Unie genoemd. Waarschijnlijk is Erwin één van de chauffeurs, hij nam de dia.
Het lossen van de netten met twee kranen tegelijk.
Het lossen kon ook zonder netten, met de kantelbrug. De bieten werden met waterstralen uit de bak gespoten.
Aardappelen poten (of planten in goed Zeeuws Vlaams) door loonbedrijf Gebr. Dieleman met een Landini R7000 en Cramer vier rijïge aardappelpoter.
Net zoals veel Cramers van die tijd is de pootmachine uitgerust met correctors die detecteerde wanneer een lepel leeg bleef en er een poter op deponeerde om missers te voorkomen. De trekker werd geleverd door landbouwmechanisatiebedrijf Leenhouts.
Suikerbieten zaaien met een Zetor 3011 en zes rijïge Becker? zaaimachine.

Bieten zaaien met een Eicher G400 werktuigdrager en Vicon Monozentra twaalf rijïge bietenzaaimachine.
Dit was in de tweede helft van de jaren 60. De eerste Eichers kwamen in 1966.
Aardappelen poten door Aardappelhandel De Feijter uit Breskens in 1979 door een John Deere met Cova pootmachine. Dit gebeurde bij Erwin voor de boerderij. De Atlas 1302C kraan is van loonbedrijf Van 't Westeinde uit Schoondijke.
Links een JD met Vicon pendelstrooier van De Feijter.
De Atlas kraan werd met een brede bak gebruikt om de zakken met pootgoed in te lossen en zo razendsnel de bunker te vullen. Op de achtergrond een Amerikaanse JD uitgerust met HFWD en een cultivator. Helemaal rechts het neusje van een Ford 5000 die werd gebruikt om het pootgoed aan te voeren, eveneens van Van 't Westeinde.
Hetzelfde perceel later dat jaar. Wanneer het te nat was om met de trekker te rijden werd het vliegtuig ingeschakeld. Hier de dubbeldekker van vliegbedrijf Prince uit Zonnemaire.
Tarwe dorsen met een New Holland Clayson M135 van akkerbouwer Kees van Belois.
Aardappelen rooien door Gebr. Dieleman met de Landini en een twee rijïge Amac rooier. Ernaast een Massey Ferguson met kipper.
Bieten rooien met de Eicher werktuigdrager en een één rijïge rooier die werd gebouwd door WKM.
Lossen in een Breston kipper. De rooier is één van de eerste machines aangezien het rooigedeelte later rood werd. Ook deze combinatie is van Dieleman. De bekende rooierfabrikant WKM bouwde ongeveer 150 van deze rooiers voor Eicher, gebaseerd op het Stoll kopsysteem. In totaal zijn ongeveer 300 machines geproduceerd.
Bieten rooien met de Landini R7000 en Kleine Automatic 5000 rooier. Erachter een niet veel geziene Nuffield.
Erwin is hier even niet de fotograaf maar de chauffeur.
Een jongere Landini R5000 met Stoll C45 bunkerrooier van Dieleman. Ervoor de Zetor 3011 als sleeptrekker.
REACTIES
Schitterend gewoon.

Prachtig!
Mooi om te zien
Zeer mooie serie met toch wel trekkers die je niet veel meer ziet.
Schitterend om deze foto's te zien!
Prachtig eerste foto SBM L3 stoomtram Breskens-Maldegem laadwagon 3 bieten waren belangrijk en voor nederlandse fabrikanten was het te overzien om machines te verbeteren of zelf te ontwikkelen, de cooperatieve in Sas van Gent was de eerste Nederlandse suikerfabriek verder iedereen de beste wensen voor 2017 groeten corne
Poehee,....dit brengt wel erg veel herinneringen boven water. Uuuuren kijken naar sproeivliegtuigen. Aankomen in de haven van Middelharnis en daar "de bietencampagne" in volle gang zien. Maar ook op de Hoekse Waard (Puttershoek en de suikerfabriek).
Digitaliseren van dia's en foto's loont echt !
Digitaliseren van dia's en foto's loont echt !
De amerikaanse JD stond op dubbellucht en er achter ging een 6 M brede kongskilde triltand om klaar te leggen.
Inderdaad Chris loon het maar het is soms ook veel werk deze heb ik schoon gemaakt en opnieuw gedigitaliseerd de foto,s uit Breskens zijn van fotograaf/verzamelaar die alles in en rond breskens vast legt.
Inderdaad Chris loon het maar het is soms ook veel werk deze heb ik schoon gemaakt en opnieuw gedigitaliseerd de foto,s uit Breskens zijn van fotograaf/verzamelaar die alles in en rond breskens vast legt.
VOEG EEN REACTIE TOE
U dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren. Vul hieronder uw gebruikersnaamen wachtwoord in of registreer u als lid op Agrifoto.